Презентація для учнів 7 класу "Особливості розмноження і розвитку плазунів"

Про матеріал

Дана презентація містить інформацію про особливості розмноження плазунів, будову їхньої статевої системи, розкриває суть шлюбної поведінки рептилій. Цим матеріалом може користуватися як вчитель, так і учні при вивченні відповідної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: Кльопа Катерина Олександрівна, вчитель біології Корсунь-Шевченківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Особливості розмноження та розвитку плазунів

Номер слайду 2

Плазуни були першими хребетними, котрі пристосувалися до життя на суші і панували над іншими видами протягом 150 мільйонів років.

Номер слайду 3

Революційним, історичним моментом у житті плазунів, що дозволив вийти на суходіл, була поява яйця, вкритого міцної шкарлупою. На відміну від земноводних, розвиток яких відбувався у воді, у плазунів з'явилася можливість розмножуватися на суші. Під твердою шкаралупою зародок міг перебувати протягом довгого часу й на світ із нього появлялося вже добре розвинене дитинча,яке мало всі шанси вижити.

Номер слайду 4

Зародок у яйці оточений підшкаралуповою оболонкою і з'єднується кровоносними судинами із жовтком, який поставляє йому всі необхідні живильні речовини протягом ембріонального періоду розвитку. Для розвитку зародка в такій замкненій системі з'явилися спеціальні пристосування: білкова оболонка, що несе запас води; амніотична оболонка (амніон), заповнена рідиною, в яку занурений зародок; алантоїс, який накопичує продукти обміну ембріона і доставляє зародку необхідну кількість кисню; жовтковий мішок, що містить достатні запаси поживних речовин, тому розвиток плазунів відбувається без личнкової стадії та метаморфозу.

Номер слайду 5

Статева система плазунів Плазуни роздільностатеві.

Номер слайду 6

Чоловіча статева система плазунів представлена парними сім'яниками, сполученими із сім'япроводами за допомогою придатка. Сім'япроводи відкриваються в сечоводи. Самці більшості видів мають купулятивний орган (окрім гатерії, у змій і ящірок він парний). Самець кавказької агами : 1 – нирка; 2 – сечовий міхур; 3 – сім,яник; 4 – придаток сім,яника; 5 – сімяпровід; 6 – сечостатевий отвір; 7 – совокупительный мешок; 8 – порожнина клоаки; 9 – пряма кишка

Номер слайду 7

Жіноча статева система складається з парних яєчників і яйцепроводів, які відкриваються беспосередньо в клоаку. Самка кавказької агами: 1 – нирка; 2 – сечовий міхур; 3 – сечовий отвір; 4 – яєчник; 5 – яйцевод; 6 – воронка яйцевода; 7 – статевий отвір; 8 – порожнина клоаки; 9 – пряма кишка

Номер слайду 8

Запліднення внутрішнє, відбувається у верхній третині яйцепроводів. У плазунів зустрічається також яйцеживородіння та живородіння (деякі змії). Скельні ящірки розмножуються шляхом партеногенезу. Самці у цих видів невідомі. Інкубаційний період від 1—2 місяця до року і більше (у гатерії). Піклуються про потомство рідко.

Номер слайду 9

Шлюбна поведінка плазунів Шлюбна поведінка плазунів напрочуд різноманітна. Вона виявляється у зміні кольору шкіри або форми тіла, а також в агресивнішій, ніж звичайно, охороні своєї території.

Номер слайду 10

Зміїний ритуал залицяння Залицяння у змій в шлюбний період відбувається інакше, ніж у інших видів плазунів, яким допомагають шкірясті „коміри", гребінці і інші вирости, а також зміна кольору шкіри. Зміїні прийоми залучення партнера засновані на виділенні спеціальної речовини, яка називається феромон. Запах цієї хімічної сполуки сприяє встановленню зв'язків між особинами одного виду. Зазвичай феромон виділяє змія-самка. Ця речовина посилає сигнали про її готовність до спаровування. Змія залишає за собою пахучий слід, який ще протягом якогось часу тримається в повітрі. Самець виявляє цю речовину за допомогою язика і переносить її в якобсонів орган, що розташований біля основи носової перегородки і виконує функцію органу нюху і смаку. Тут феромон піддається аналізу, і самець отримує важливу інформацію про місце знаходження готової до спаровування самки, а також про напрям її руху. Самець, вирушаючи на пошуки самки, постійно перевіряє за допомогою язика інформацію, щоб не втратити її слід. Деякі змії злучаються групами, так підвищується вірогідність запліднення. Наприклад, багато видів вужів, що живуть в Північній Америці, восени, готуючись до зими, утворюють великі колонії, що складаються з декількох сотень самців і всього лише декількох самок. Самці, що прокинулися після зимівлі, відчувають сильний запах феромону, який виділяють самки. Вони переслідують самок не тільки по землі, але і по деревах і кущах. Навколо однієї самки зазвичай утворюється клубок з 30-100 самців, кожен з яких намагається зайняти найбільш оптимальну для спаровування позицію. У деяких видів змій між самцями відбуваються своєрідні бійцівські турніри - шлюбні танці, коли один самець намагається прижати до землі іншого. Вони можуть тривати годинами.

Номер слайду 11

ПРИВАБЛЮВАННЯ САМОК Самці плазунів застосовують багато способів, щоб сподобатися самці і схилити її до спаровування. Ігуана кланяється своїй обраниці передньою частиною тіла, щоб показати їй яскраво-блакитні плями на горлі і на животі. Потім розпрямляє спину, займає оборонну позицію і відскакує вбік.

Номер слайду 12

БОРОТЬБА ЗА ТЕРИТОРІЮ На початку періоду розмноження плазуни починають агресивно охороняти свою територію. У них розвинулися різні форми поведінки, що служать для залякування можливих конкурентів і самооборони. Так, австралійська плаценосна ящірка виганяє суперників, розкриваючи великий комір на шиї, утворений складками шкіри, які в спокійному стані тісно прилягають до тіла. Крім того, вона широко роззявляє пащу, демонструючи страхітливу яскраво-червону глотку. Північний червононосий аноліс також оберігає свої володіння і часто в шлюбний період збільшує їх у двадцять разів. Вороги біжать врозтіч, побачивши його роздутий великий шийний мішок і блакитні й червоні плями, що з'являються на шкірі.

Номер слайду 13

РИТУАЛЬНІ ПОЄДИНКИ Шлюбною поведінкою плазунів є ритуал, що регулярно повторюється. Самці для залякування демонструють один одному змінений колір шкіри і форму тіла або здійснюють випади в бік супротивника, ніби хочуть укусити, але насправді їхня мета - це налякати. До серйозних пошкоджень доходить рідко. Конкуренція у даному випадку - це випробування нервів обох супротивників. Самці роблять замах на територію іншого доти, доки один з них не визнає свою поразку. Ящірка агама залякує супротивника агресивними рухами голови або всієї передньої частини тіла. Якщо такі погрози не допомагають, тоді вона піднімається над супротивником на задніх кінцівках і змінює колір шкіри.

Номер слайду 14

Варан комодоський Шлюбний період варанів припадає на початок липня. У цей час між самцями, що захищають свої ділянки, часто трапляються запеклі поєдинки. Ці сутички дуже важливі, оскільки чим кращою є ділянка, тим більшою є ймовірність, що на ній з'явиться самка. Наприкінці липня запліднена самка відкладає до 30 яєць, які закопує в теплу, вологу землю. Кількість яєць залежить від розмірів самки. Після завершення кладки самка прикопує яйця землею. Приблизно через 8-8,5 місяців з яєць вилуплюються маленькі варанчики, які, розкопавши пісок, вибираються на поверхню. У цей час дитинчата найуразливіші. У довжину вони лише 27-30 см, тому варанчики стають бажаною здобиччю змій, хижих птахів і навіть більших особин свого виду. Молоді варани полохливі , в разі небезпеки вони ховаються на деревах. Малюки, які пережили цей небезпечний період, швидко ростуть, і через З роки їхня довжина складає більше метра. У цей час молоді варани вже можуть не побоюватися своїх колишніх ворогів, окрім більших дорослих варанів. У віці 5 років вони досягають 2 м завдовжки, але й після цього повільно ростуть, стаючи все більшими і сильнішими.

Номер слайду 15

Вуж звичайний У кінці квітня - на початку травня, відразу після виходу із зимового укриття, у вужів починається шлюбний сезон. Самці хитають головою вгору й вниз і труться підборіддям об спину самки. У червні або липні самки в одній порції відкладають до 30 білих, круглих яєць. У холодних районах вони відкладають яйця в теплому місці, наприклад, у купі гною, сіна або листя. В інших регіонах самки закопують яйця в м'яку землю або відкладають їх у дуплі, яке додатково розширюють і пристосовують для своїх потреб. Іноді одним гніздом одночасно користується декілька самок. Оскільки яйця можуть загинути від висихання, змії відкладають їх у вологих укриттях, які, проте, добре зберігають тепло. У теплому місці при гарній погоді вуженята вилуплюються через п'ять тижнів, інакше період інкубації може тривати до 10 тижнів. Довжина вуженят - близько 16 см. Відразу після вилуплення вони можуть самостійно полювати. Вужі, що вилупилися, розповзаються навкруги.

Номер слайду 16

Гекони Період спаровування у різних видів геконів відбувається по-різному. У більшості випадків спаровуванню геконів передує шлюбний ритуал. Самці демонструють самкам своє різними кольорами забарвлене тіло і виконують весільну пісню. Самець гекона токі, що поширені у Піденно-Східній Азії, видає гучні звуки, схожі на ґелґотання, услід за якими з невеликими інтервалами чути - „токей". Звуками гекони зазвичай позначають свою територію. Намагаючись завоювати прихильність своєї обраниці, самець смугастого напівпалого гекона наближається до неї на випрямлених ногах, витягнувши вперед шию і невпинно рухає хвостом з боку в бік. Підійшовши до самки, він штовхає її носом у бік і облизує. Гекони відкладають яйця. Самки гекона-мабуя в період з травня по серпень мають до 4-5 кладок. Яйця відкладають з перервами в 2-4 дні. У кожній кладці є по 2 яйця. Поступово м'яка шкаралупа яєць твердне. Захищені липкою оболонкою яйця самка зазвичай ховає в розколинах і поглибленнях у землі. Нерідко в одному місці відкладають яйця декілька самок. Незвично проводить кладку яєць самка капського карликового гекона: задніми лапками вона видавлює їх із власного тіла.

Номер слайду 17

Кайман крокодиловий Крокодиловий кайман досягає статевої зрілості у віці 7-8 років. Розмножуються каймани протягом усього року. У шлюбний період тварини, що живуть поодинці, зустрічаються для спаровування. Злучаються каймани на мілководді. У Колумбії пік розмноження припадає на січень-березень. Запліднена самка, щоб уберегти яйця від прямих сонячних променів, намагається розмістити кладку під кущем або в тіні дерев. Вона проробляє в готовому гнізді отвір і відкладає в нього від 15 до ЗО яєць. Яйця каймана білого кольору, завдовжки 45-70 мм і завширшки 25-40 мм. Самка турботливо прикриває їх рослинами. Завдяки тропічному клімату і теплу, що виділяється при розкладанні гниючих рослин, яйця перебувають в ідеальних умовах. Під час інкубації самка перебуває поблизу гнізда. Через 4-8 тижнів з яєць виходять дитинчата завдовжки 15-25 см, жовті, з чорними смугами. Інколи тим самим гніздом користуються декілька самок.

Номер слайду 18

Кобра королівська На початку шлюбного періоду королівська кобра скидає стару шкіру .В організмі самки починають вироблятися феромони - біологічно активні летючі речовини, що впливають на активізацію статевого потягу самців. Під час спаровування самець і самка сплітаються тілами, залишаючись в такому положенні досить довго. Королівські кобри утворюють пари, будують гнізда і піклуються про яйця. В центрі купки листя самка відкладає яйця. Королівські кобри відкладають від 20 до 40 білих яєць. Самець лежить неподалік від гнізда, оберігаючи його від хижаків, а самка живе у верхній частині гнізда, згорнувшись клубком під шаром листя. Через 60-70 днів з яєць виходять молоді кобри, які в пошуках їжі відразу ж усюди розповзаються.

Номер слайду 19

Мамба чорна У шлюбний період, рано навесні і на початку літа, самець чорної мамби у пошуках партнерки долає великі відстані. Після спаровування змії розлучаються. Самка в купі гниючих рослин або в трухлявому пні відкладає від 6 до 15 білих яєць. Тепло, що виробляється під час гниття, прискорює розвиток зародків. Молоді чорні мамби відразу після вилуплення з яєць є самостійними й можуть вполювати здобич завбільшки з мишу або навіть невеликого щура. Дитинчата ростуть дуже швидко і вже через рік досягають двох метрів завдовжки. Незважаючи на свою смертельну зброю, молоді мамби часто стають жертвами мангустів та інших хижих тварин.

Номер слайду 20

Нільський крокодил Парування відбувається в різний час, залежно від регіону. Потім самка викопує нору, куди відкладає яйця. Вони повинні перебувати неподалік води, але в такому місці, куди вода не доходить під час повеней. Крокодили паруються на мілководді. Паруванню передує боротьба між самцями. Самка зазвичай відкладає 55-60 білих яєць у твердій шкарлупі. Вона перебуває біля гнізда протягом наступних 90 днів, аж поки не почує голосу дитинчат. Ці звуки служать сигналом для самки, яка викопує яйця з піску й допомагає крокодиленятам вибратися назовні. Всіх крокодиленят мати збирає в пащу (навіть до 20 за один раз) і бережно переносить в заздалегідь обране нею мілке водоймище, яке є захищене рослинністю. Густа рослинність повинна захищати дитинчат від хижаків, наприклад таких як варани, гієни, марабу. Крокодиленята, які трохи підросли, можуть стати легкою здобиччю крокодилів, орлів або великих риб.

Номер слайду 21

Слонова і сейшельська черепахи Самці гігантських черепах приваблюють самок, виконуючи своєрідну пісню, що складається з горлових звуків, і при цьому кивають головою. Якщо самка не робить знаків, що говорять про неприязнь, відбувається спаровування, під час якого самець голосно сопе. Незабаром самка відкладає 2-12 кулястих яєць, які закопує в землю, що нагрівається сонцем. Яйця знаходяться в твердій шкаралупі. Через 2 місяці вилуплюються черепашки завдовжки 6 см. На островах Альдабра безліч черепашок стає кормом для пальмових злодіїв і фрегатів. На островах Галапагос джерелом небезпеки для черепашок є щури, кішки й собаки. До 18 місяців черепашки досягають розмірів кулака, а в 20-25 років вони стають статевозрілими.

Номер слайду 22

Хамелеон звичайний Звичайний хамелеон веде одиночний спосіб життя й лише в шлюбний період починає шукає собі товариство. Кожен хамелеон мешкає на своїй території і ревно захищає її від чужинців. Самець проганяє суперників, приймаючи войовничу позу - він наповнює легені повітрям й роздуває шкіру на шиї. Спаровування хамелеонів відбувається на деревах. Близько 20-40 яєць самка відкладає у жовтні-листопаді. Вона зариває їх у глибоку ямку, яку копає за допомогою передніх ніг. Задніми ногами самка відкидає вириту землю. Заривши яйця, самка нагрібає зверху сухе листя й гілки, утворюючи щільний настил. Потім самка хамелеона повертається в крону дерева, покладаючи подальшу турботу про потомство на сонце. Молодняк розвивається в яйці, харчуючись його жовтком, як пташенята. Молоді хамелеони з'являються на світ через 9 місяців. Вони виходять зі шкаралупи за допомогою особливого вироста на голові, який називають яєчним зубом. Новонароджені звичайного хамелеона є мініатюрними копіями батьків. На землі малюкам загрожує небезпека бути з'їденими хижаками, тому вони практично відразу ж залізають на дерева.

Номер слайду 23

Черепаха червоновуха З настанням весни, в березні-квітні, червоновухі черепахи приступають до розмноження. Під час шлюбного танцю самка поволі пливе вперед, а самець розташовується перед нею „обличчям до обличчя" і пливе назад, підгрібаючи задніми ногами. При цьому він витягає передні ноги до голови самки і лоскоче її підборіддя і щоки кігтями. У кінці весни - на початку літа самка уважно шукає місце для кладки. Задніми ногами вона викопує достатньо глибоку ямку, в якій поміщається до 22 білих яєць, вкритих шкірястою оболонкою. Через 10-13 тижнів з яєць виходять черепашки. Новонароджені швидко ростуть і вже до наступного літа досягають довжини від 6 до 7 см. Потім їх ріст сповільнюється, і рептилії щорічно подовжуються на 1,25 см.

Номер слайду 24

Ящірка плащоносна Самець плашоносної ящірки охороняє свою ділянку і виганяє суперників. У період розмноження, під час сутичок, самці розкривають свій комір, красуючись один перед одним його яскравим забарвленням. У самців комір спереду яскраво розфарбований численними блакитними, білими і рожевими плямами, а груди і горло - вугільно-чорні. Шлюбний ритуал плащоносної ящірки, досить складний. Самці прагнуть здобути прихильність самок. Яйця запліднюються в тілі самки. Після відкладання яєць мати не піклується ані про них, ані про дитинчат, які з моменту народження ведуть самостійне життя. Дитинчата з'являються на світ через 8-12 тижнів.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!!!

ppt
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
6007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку