Презентація для учнів 8 класу на тему "Рефлекси"

Про матеріал

Дана презентація знайомить учнів із поняття "рефлекс", його видами та умовами виникнення. Розробку може використовувати як вчитель, так і учнець при вивченні відповідної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Рефлекс – реакція-відповідь організму на подразнення, що відбувається за участю нервової системи і під її контролем. Для виникнення рефлексу необхідна наявність чутливого нервового закінчення; нервових волокон для передачі повідомлення, яке несе подразник; органа, що перетворить інформацію в реакцію; і, нарешті, м’язів і залоз для здійснення самої реакції.

Номер слайду 3

Видатний російський учений І.П.Павлов поділив усі рефлекси людини на безумовні (природжені) та умовні (набуті). Умовні рефлекси формуються на основі вроджених безумовних рефлексів.

Номер слайду 4

Безумовний рефлекс (від лат. reflexus — віддзеркалення) - це спадково закріплена форма реагування на біологічно значущі дії зовнішнього світу або зміни внутрішнього середовища організму. Всі безумовні рефлекси за ступенем складності та вираженості реакцій організму поділяють на прості і складні.

Номер слайду 5

Основні безумовні рефлекси за біологічним значенням: - дихальні; - харчові; - хапальні; - захисні; - орієнтувальні; - статеві.

Номер слайду 6

Основні безумовні рефлекси за місцем розміщення рецепторів: ентероцептивні; екстероцептивні; пропріоцептивні. рефлекси у залежності від робочого органа: рухові; судинні; залозисті.

Номер слайду 7

Дихальні рефлекси - це рефлекторні дихальні рухи, що забезпечують вдих і видих. Харчові рефлекси – виділення слини, жовчі, травних соків, жування, ковтання під час потрапляння їжі до рота.

Номер слайду 8

Захисні рефлекси забезпечують захист організму від дії різних чинників: відсмикування руки при уколі, кашель і чхання при потраплянні алергенів чи мікроорга -нізмів у дихальні шляхи, мигання повік очей, зіничний рефлекс.

Номер слайду 9

Орієнтувальний рефлекс - це відповідь на нові або біологічно важливі подразники. Він виникає, коли з’являється новий подразник, і людина на нього реагує повертанням голови.

Номер слайду 10

Статеві рефлекси проявляються у період статевого дозрівання, вони пов’язані з розмноженням і турботою про нащадків. Складну систему природжених програм поведінки, називають інстинктами.

Номер слайду 11

Таким чином, безумовні рефлекси є видовими, природженими та відносно постійними реакціями організму на дію зовнішнього і внутрішнього середовища, що здійснюються за допомогою нервової системи. Вони проявляються однаково у кожної особини виду Людина розумна та визна- чають певну, чітко окреслену програму поведінки, яка забезпечує пристосування до стабільних, характерних для виду умов життя.    Природженими вони є тому, що успадковуються від батьків.  

Номер слайду 12

Умовний – це рефлекс, який виробляється за певних умов, а саме сукупності зовнішніх і внутрішніх факторів протягом життя людини. Формуються умовні рефлекси на основі безумовних. Рефлекс називають умовним, якщо він викликається стимулом, відмінним від вродженого. Це відбувається, коли другий подразник неодноразово повторюється разом із природнім стимулом. .

Номер слайду 13

Умовні рефлекси вперше були описані видатним фізіологом І. Павловим, який помітив, що якщо щораз під час годівлі собаки  дзвонити в дзвіночок, то за якийсь час у нього починає виділятися слина як відповідь на дзенькіт.  Спочатку цю рефлекторну реакцію викликала тільки їжа. Потім за подразника брали світло. Саме описаний різновид умовного рефлексу лежить в основі багатьох сучасних методів, які використовуються для дресирування тварин.

Номер слайду 14

Умовні рефлекси бувають: - природні - рефлекторні реакції, які виробляються на зміни навколишнього середовища, і завжди супроводять появу безумовного. Наприклад, запах, вигляд їжі є природними сигналами самої їжі; - штучні - умовні рефлекси, що виробляються на подразнення, які не мають до безумовнореф- лекторної реакції природного відношення. Наприклад, слиновиділення на дзвоник або на час.

Номер слайду 15

Ознаки умовних рефлексів. - набуваються протягом усього життя організму; - неоднакові у представників одного виду; - не мають готових рефлекторних дуг; - вони формуються при певних умовах; - в їх здійсненні основна роль належить корі великого мозку; - мінливі, легко виникають і легко зникають залежно від умов, в яких знаходиться організм.

Номер слайду 16

Умови, які сприяють виникненню умовних рефлексів: - дія умовного подразника має випереджати дію безумовного; умовний подразник повинен бути фізіоло- гічно слабшим порівняно з безумовним; уникання дії сторонніх подразників або вони мають бути слабшими від визначеного умовного подразника; багаторазове підкріплення умовного подразника безумовним.

Номер слайду 17

Біологічне значення умовних рефлексів полягає в тому, що вони є пристосувальними реакціями організму, які формуються умовами життя людини і дають можливість заздалегідь пристосуватись до нових умов. Умовні рефлекси мають попереджувальне сигнальне значення, оскільки організм починає реагувати цілеспрямовано до того, як почне діяти життєво важливий подразник. Тому умовні рефлекси забезпечують живій істоті можливість заздалегідь оцінити небезпеку або корисний подразник, а також можливiсть здiйснювати цiлеспрямованi дii та свiдомо уникати помилок.

Номер слайду 18

Складна динаміка взаємодії умовних і безумовних рефлексів є основою нервової діяльності людини і тварин. Біологічне значення безумовних рефлексів, як і умовнорефлекторної діяльності, полягає в пристосуванні організму до різного роду змін зовнішнього і внутрішнього середовища.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Холодар Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
31310
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку