Презентація для уроку фізичної культури "Бейсбол"

Про матеріал
Презентація для уроку фізичної культури з модуля "Бейсбол" для учнів 5-9 класів
Перегляд файлу

image

Бейсбо́л (англ. baseball, від base — база, місце старту чи фінішу, безпечне місце і ball

— м’яч) — вид спорту, командна гра з м'ячем і битою, в якій сторони почергово виконують визначені правилами атакувальні та захисні дії.

image

imageІсторична довідка                 image

Бейсбол розвинувся з народних ігор з м’ячем і битою, які в середні віки існували в Англії, Ірландії, Франції, Німеччині та мали різні назви. Перша друкована згадка про гру під назвою бейсбол міститься у дитячій «Маленькій гарній кишеньковій книжечці» («A Little Pretty Pocket-Book»; 1744, Англія). Перша зареєстрована гра в бейсбол відбулась 1749 в графстві Сурреї (грали принц Вельський і граф Міддлсекс). Однак англійський бейсбол 18–19 ст. відрізнявся від сучасної гри.

Іммігранти привезли гру до Північної Америки, де була розроблена її сучасна версія. Ранні згадки про гру в бейсбол у Сполучених Штатах включають гру в таборі армії Дж. Вашингтона Веллі-Фордж (1778).

imageЗгідно з бейсбольною легендою, гравецьлюбитель із м. Нью-Йорка А. Дж. Картрайт (1820–1892; тепер США) 1845 організував ньюйоркський Нікербокерський бейсбольний клуб (Knickerbocker Base Ball Club), який сформулював набір правил бейсболу (частково збережено досі). До Громадянської війни в США 1861–1865 дві версії гри називалися массачусетською грою (з використанням м’ якого м’яча) і нью-йоркською грою (з використанням жорсткого м’яча). Після війни домінувала остання. Наприкінці 19 ст. бейсбол став національним видом спорту в США. Бейсбол набув поширення в Латинській Америці, деяких регіонах Центральної Америки та Азії, особливо Японії. Першу федерацію бейсболу в Європі засновано 1912 в

Нідерландах.

Правила

imageУ бейсбол грають команди по 9 осіб.

У грі беруть участь дві команди, які грають почергово в захисті та      атаці.          Перебуваючи    біля бази,          гравці відбивають бітою направлений до них м’яч, а під час його польоту перебігають від однієї бази до іншої. Команда, яка грає в захисті, намагається спіймати м’яч і влучити ним         у          гравця,      що    здійснює   перебіжку.         Команди змагаються за право подачі м’яча й перебіжки, щоб, перемістившись на одну базу, здобути очко. Мета гри — набрати більше очок (пробіжок), ніж команда суперника, здійснити якомога більше оббігань (ранів — англ. run), кожне з яких починається в кутку сектора і проходить через чотири бази, розташовані в кутах квадрата (20х20 ярдів, або в метричних одиницях 18,3x18,3 м). Очко зараховується в момент пробігання гравцем атаки всіх баз. Початкова база в кутку сектора називається домом (англ. home). За кожну перебіжку, що починається з дому і закінчується на ньому, команда отримує одне очко.

imageЕкіпірування спортсменів: спайки (спеціальне взуття з металічними або пластиковими шипами), бриджі (штани, елемент форми), джерсі (спортивні футболки, показують належність до команди), бита (використовують у грі в атаці, відбивають нею м’ячі), шолом (інвентар для захисту голови), пастка (використовують під час гри в захисті для ловлі м’ ячів), кепка-бейсболка

(головний убір).

imageМіжнародні спортивні федерації

Міжнародна федерація бейсболу утворена 1938, перейменована 1943 на Міжнародну любительську федерацію бейсболу. 2013 відбулося злиття з Міжнародною федерацією софтболу, створено Всесвітню конфедерацію бейсболу і софтболу.

Європейська конфедерація бейсболу заснована 1953. Україна є членом організації з 1992.

Штаб-квартира розташовується у Лозанні, Швейцарія. WBSC визнана Міжнародним олімпійським комітетом як єдиний всесвітній повноважний орган для бейсболу і софтболу. Членами WBSC є 251 бейсбольна і софтбольна асоціація зі 142 країн світу.

pdf
Додав(-ла)
Агапова Любов
Додано
9 січня
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку