Презентація для уроку (робота з папіром) . "ВИТИНАНКА .СНІЖИНКА"

Про матеріал
Робота с папером.Вирізання новорічної прикраси з паперу.Презентація на тему витинанки.Зразки "сніжинок"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИТИНАНКА

Номер слайду 2

Мабуть, не всі  знають,що в кожному аркуші паперу ховаються витинанки – невидимки. Як же їх виманити звідти? Раніше це робили так: фарбували папір соком з ягід  або червоного буряка, а вже потім починали  витинати, виманювати з паперу візерунки, квіти, сонечка. Ними прикрашали в домівках печі, стіни, вікна, мисники. Витинанки пов’язували з основними подіями в житті селянина, і кожній  відповідала певна традиційна композиція. До жнив клеїли врожайну, на заручини –  заквітчану,  яку потім змінювали на весільну. От і ви, мабуть, уперше познайомилися із цім давнім видом мистецтва, коли вирізали сніжинки до Нового року.

Номер слайду 3

Витинанки – орнаментальні й фігурні прикраси житла, ажурно витяті ножицями з білого або кольорового паперу. Від назви техніки виготовлення «витинати», «вирізати» походить і термін. Перші витинанки зі шкіри прикрашали одяг людини, взуття та інші речі ще задовго до того, як люди винайшли папір. Архітектурні знахідки датують появу ажурних візерунків зі шкіри та хутра V ст. до н е.

Номер слайду 4

Перші паперові прикраси пов’язані з Китаєм, а саме із  винаходом паперу. Письмові згадки про них зустрічаються в. VII – XIIcт. У ХІІІ ст. ажурні вироби з паперу з’явилися в Персії, а у ХV ст. через Туреччину потрапили в Європу. В Україні витинанки з’явилися в середині ХІХ ст. Папір був значно дешевший за тканину, і селяни охоче прикрашали витинанками свої оселі.  За технологічними та художніми особливостями витинанки поділяють на ажурні ( зображення міститься в прорізах) і силуетні (зображення виступає силуетом), одинарні (виготовленні з одного аркуша паперу), складні (аплікаційні – з кількох аркушів паперу).

Номер слайду 5

Щоб створити витинанку необхідно зігнути папір навпіл по довжині чи ширині, зверніть увагу на те що ми вирізаємо, а що ні. Вирізувати слід спочатку маленькі деталі, а потім – більші. Для вирізання сніжинки треба сгорнути папір квадратного формату як на картинці . Намалювати олівцем визерунок і акуратно вирізаємо «сніжинку».

Номер слайду 6

Вирізуванням ножицями досягається плавність ліній, виразність силуетів, вишукана ажурність. Кінчиками ножиць витинають по краях, а широким розворотом боків роблять великі надрізи, відповідно повертаючи та прокручуючи в руках складений аркуш паперу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

З Новим Роком!

pptx
Додав(-ла)
Jane
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
12 листопада 2020
Переглядів
1707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку