Виготовлення екологічної ялинкової прикраси

Про матеріал
• навчити учнів виготовляти ялинкову прикрасу, дотримуватися безпечних прийомів праці; • розвивати – творчі здібності учнів, логічне мислення, творчу уяву, художній та естетичний смак, моторику пальців рук та зору, свідоме дотримання правил безпечної праці під час виготовлення виробу. • виховати – працелюбність, творчість, почуття прекрасного, потребу проявити себе в різноманітних видах діяльності.
Перегляд файлу

Тема уроку: «Виготовлення екологічної ялинкової прикраси»

Мета уроку:

  • навчити учнів виготовляти ялинкову прикрасу, дотримуватися безпечних прийомів праці;
  • розвивати – творчі здібності учнів, логічне мислення, творчу уяву, художній та естетичний смак, моторику пальців рук та зору, свідоме дотримання правил безпечної праці під час виготовлення виробу.
  • виховати – працелюбність, творчість, почуття прекрасного, потребу проявити себе в різноманітних видах діяльності.

 

Обладнання, інструменти і матеріали: олівець, акрилові фарби, кісточки, дерев’яшки, дриль-шуруповерт з тонким свердлом, ножиці, шпагат.

Хід уроку

1. Вступна частина

1.1 Організаційний момент

Доброго дня діти. Всі ми знаємо, яке свято приближається до нас? Правильно, це новий рік! Новий рік – це свято яке ми з вами так чекаємо. А яке головне дерево цього свята? Новорічна красуня обов’язкова на святі, прикрашена новорічними іграшками і т д. Тому, сьогодні на уроці, ми  з вами виготовимо екологічну іграшку з дерева.

1.2 Обговорення теми

Ось і новорічна іграшка має свою історію. Виявляється, її історія почалася багато століть тому.    

Дуже давно  європейці започаткували традицію прикрашати будинок до свята Нового року. Але тоді влада була проти розважальних заходів – встановлювати в будинках хвойні дерева суворо заборонялося. Незважаючи на заборону, люди прикрашали зелені красуні. Цей звичай переміг і прижився, а вже в ХVІ столітті він перетворився на модну традицію. Весь час змінювалися матеріали з яких виготовляли новорічні іграшки.

     На ялинці розвішували «яблука» (сьогодні – це новорічна ялинкова кулька). Ставили біля ялинки запалені свічки – в наші дні вони перетворилися на гірлянди і дощики. На ялинку вішали солодощі, - ця традиція залишилася й до тепер. До середини ХVІІІ століття прикраси були їстівними, додалися до цукерок горіхи, фрукти і цукати. А вже в кінці цього століття на зелених гілочках з’явилися й паперові іграшки. В 1848 році в Німеччині були виготовлені перші ялинкові кульки.

         В ХХ столітті у Чехії, Польщі, США, Японії та багатьох інших країнах почала розвиватися індустрія ялинкових іграшок. Мода на прикраси для ялинки змінювалась з часом. Майстри придумували різні іграшки: паровозики, машинки, слони, олені, ведмеді. Через декілька років став надзвичайно популярним дощик.

     У 2000–х  роках в моду увійшли саморобні прикраси для новорічної ялинки: фігурка з соломи, паперові сніжинки, біла вата замість снігу, тварини та янголята. Сьогодні ринок ялинкових прикрас упевнено розвивається. На прилавках магазинів можна знайти все, що завгодно, - кульки, тварини, фігурки. Але іграшка виготовлена  своїми руками несе спокій, радість, добрий настрій для всієї родини. Адже вона зроблена з любов’ю, з  добрими думками. Тож виготовляйте для своєї новорічної красуні іграшки своїми руками.

   Хочу представити до вашої уваги кілька варіантів ялинкових прикрас з різних матеріалів.

    Ми з вами сьогодні будемо виготовляти ялинкову прикрасу з дерева. Вони мають дуже гарний вигляд, а саме головне, що вони зроблені вашими ж руками і від чистого серця.

2.Практична робота

2.1Вступний інструктаж

  1. Правильно одягти спецодяг (фартух з нарукавниками або халат) і головний убір (берет чи косинку). Ретельно підібрати волосся і заправити кінці косинки.
  2. При необхідності підготувати засоби індивідуального захисту (за вказівкою вчителя).
  3. Уважно ознайомитися із змістом практичної роботи.
  4. Підготувати на робочому місці тільки те, що необхідне для виконання практичної роботи. Приберіть все зайве.
  5. Ознайомтеся з правилами безпечного виконання практичної роботи, уважно прослухайте відповідний інструктаж з правил безпечного виконання практичної роботи.
  6. Перевірте стан інструментів індивідуального користування, розкладіть їх у порядку, встановленому вчителем.
  7. Перевірте справність верстата (затискні коробки, упори для пиляння, затискні клини, пристрої для креслення), стійкість вестата.
  8. Перевірте наявність інвентаря (сидіння, щітки для замітання, совок) Забезпечення необхідними  матеріалами та інструментами.

2.2 Практична частина

Для того щоб виготовити новорічну прикрасу, потрібні матеріали та інструменти.

Назвіть, які матеріали та інструменти ви підготували на сьогоднішній урок?

(олівець, акрилові фарби, кісточки, дерев’яшки, дриль-шуруповерт з тонким свердлом, ножиці, шпагат). Тепер перейдемо до самої роботи.

0-02-0a-4e53f7c7211716689342d62eed1e2b16a1abcf75c303fe4468d721edb8df41a8_db27db36

0-02-0a-67c1bf9c4b9fc48138b9c99332e351f69471c5b81e26d05ca4df5151da2c425d_51f10442

3. Заключна частина

3.1 Заключні питання

  1. Які завдання були визначені сьогодні на уроці?
  2. Чи справились ви з цим завданням?
  3. Які труднощі виникли у вас під час виконання практичної роботи?
  4. Чи сподобалась вам прикраса?
  5. Чи задоволений результатом своєї роботи?
  6. Які складнощі виникали під час виготовлення  новорічної прикраси?
  7. Які навички ти вдосконалив на сьогоднішньому уроці?

3.2 Прибирання робочих місць

 

docx
Додано
16 грудня 2020
Переглядів
539
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку