Презентація для уроку з мистецтва в 11 класі "Палацово-паркові ансамблі України - справжні осередки художньо-мистецького життя"

Про матеріал
Дана презентація створена для року мистецтва в 11 класі (розділ ІІ "Європейський культурний регіон.Україна", тема 1 "Архітектура"). В ній не тільки описуються особливості палаців та ландшафтних парків навколо них, а й перераховуються мистецькі надбання господарів та показаний їхній зв'язок з культурно-політичною елітою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Палацово-паркові ансамблі України XVIII – XIX ст. - справжні осередки художньо-мистецького життя Довгань О. А., Білоцерківська гімназія №2

Номер слайду 2

Як і в усій Європі, в Україні з кінця ХVІІІ ст. будуються поміщицькі маєтки з пишними палацами, великими парками і численними службовими приміщеннями.

Номер слайду 3

ПАЛАЦО-ПАРКОВИЙ КОМПЛЕКС– масштабний ансамбль, елементами якого є палаци, парки, господарські і культові споруди. Поєднує в собі пам’ятки архітектури і садово-паркового мистецтва. ПАЛАЦ – велика монументальна парадна будівля. В теперішній час палацо-паркові комплекси охороняються як історико-культурні пам’ятки, які використовуються з музейною метою і притягують велику кількість туристів.

Номер слайду 4

Меню. Архітектурні особливостіКультурно-мистецьке життя. Особливості парку. Відомі гості садиб

Номер слайду 5

с. Сокиринці (Чернігівщина) Палац і парк Галаганів

Номер слайду 6

Палац став окрасою всієї Лівобережної України. Палац мурований, двоповерховий, прямокутний, складається з трьох корпусів, має 60 кімнат. Архітектурний стиль – класицизм. На прямій алеї, що вела до села, були розташовані дві церкви та дзвіниця (не збереглися). Парадна частина садиби: палац, ворота, алея з службовими флігелями.

Номер слайду 7

Основою парку був ліс з віковими деревами. Площа 427 га. Складається з: регулярної частини (комплекс споруд біля входу, гол. алея, Сокиринський палац, службові будівлі) пейзажної частини (пл. 60 га), що відкривається за палацом. Паркові споруди: дві альтанки, колодязь, гребля, містки (Красний та Готичний), ротонда, скульптури. Композиційні складові парку: ставок і «Свята долина». Готичний місток. Пам'ятник О. Вересаю. Парк – один із найбільших і найкрасивіших парків України.

Номер слайду 8

Велика мистецька галерея (вона стала основою для заснування Чернігівського художнього музею). Унікальна коштовна колекція посуду і зброї. Тут діяв кріпацький театр і хор. Сокиринці колись називали «українським Парнасом».

Номер слайду 9

Т. Г. Шевченко – поет і художник. Л. М. Жемчужніков – художник. М. В. Лисенко – композитор. Остап Вересай – один із найвідоміших кобзарівІнші відомі діячі культури та мистецтва

Номер слайду 10

“Качанівка” (Чернігівщина)Садиба меценатів Тарновських

Номер слайду 11

Це єдиний в Україні палацово-парковий комплекс, який зберігся практично повністю: розкішний палац, підсобні приміщення, декоративні садові споруди, церква, парк, прилеглий ліс і декілька озер. Розкішний палац спочатку збудовано у романтичному стилі, потім перебудовано в стилі російського класицизму.

Номер слайду 12

На основі природного лісу був спланований регулярний парк, пізніше закладається пейзажний парк. Зараз загальна площа парку - більше 500 га, з них близько 400 га - насадження лісопаркового типу.

Номер слайду 13

Унікальна колекція старого українського мистецтва. Унікальне зібрання козацьких реліквій. У «Качанівці» Михайло Глинка створив оперу «Руслан і Людмила». Тут він писав пісні, романси, створив кантату на честь Г. Тарновського «Гімн господарю». Службові будівлі та флігелі

Номер слайду 14

“Качанівка” стала одним з центрів художньої культури, місцем спілкування кращих представників творчої інтелігенції України і Росії. Георгієвська церква. Т. Шевченко, П. Куліш, В. Жуковський, М. Максимович, М. Вовчок, М. Гоголь, К. Брюллов, М. Глінка, М. Врубель, В. Штернберг, І. Репін, М. Костомаров, і багато інших. Тут бували:

Номер слайду 15

Батурин (Черкащина). Єдиний гетьманський палац, що зберігся до наших днів. Палац Розумовського

Номер слайду 16

Триповерховий палац побудований у стилі класицизму. Усередині палац було оздоблено штучним мармуром, прикрашено грандіозними ліпленими карнизами та паркетом. Палац багато раз руйнувався і відновлювався (частково зберігся ліпний декор, печі, паркет й ін.).

Номер слайду 17

Ансамбль складався з власне палацу, двох бічних флігелів, парку пейзажного типу та паркану.

Номер слайду 18

м. Тульчин (Вінниччина)Палац Потоцьких

Номер слайду 19

Старий палац - головне приміщення ансамблю на 2 поверхи. Палац збудований у стилі раннього класицизму. Його інтер'єри розписані сюжетами античних міфів. Палац сполучався з двома бічними флігелями заокругленим галереями. Рядом підземних споруд, тунелів палац Потоцьких з'єднувався з іншими об'єктами Тульчина.

Номер слайду 20

Парк пейзажного типу (на 10 га) мав назву «Хорошо». Його окраса – екзотичні рослини. Мережа каналів і ставків, а також каскади, фонтани, мармурові скульптури, альтанки, сходинки та розкішні купальні. Палацовий парк після революції вирубали.

Номер слайду 21

Картинна галерея (твори видатних майстрів Європи)Бібліотека ( 17.000 томів кращих зразків світової культури)Невелика друкарня. Оранжерея. Садибний театр (репертуар складався з 5-7 опер та 2-3 концертів, а трупа налічувала до 200 акторів). Колекція рідкісних античних монет. Колекція скляних кубків Тут постійно лунала музика, проходили танці та розваги.

Номер слайду 22

Польский король Станислав-Август Понятовский,Імператор Олександр І,Светлейший князь Потьомкін,декабрист Пестель. У тульчинському палаці жив Олександр Суворов.

Номер слайду 23

Резиденція графів Браницькихм. Біла Церква (Київщина)

Номер слайду 24

Палацова частина резиденції складалася з палацу, що мав назву «Дединец»,( не зберігся) та павільйонів. Архітектурні споруди «Олександрії» : Царський та Танцювальний павільйони, колонада «Луна», павільйон «Ротонда», «Руїни», «Китайський місток» тощо. В 1917 році парк було пограбовано, зруйновано, частину будинків спалено.

Номер слайду 25

«Олексанрія» - один із найпрекрасніших пейзажних парків України. Парк був прикрашений бронзовими та мраморними скульптурами, вазами, декоративними композиціями, каскадами ставків, водопадами та фонтанами. З Північної Америки та Західної Європи до парку звозили різні екзотичні рослини.

Номер слайду 26

Портретна галерея. Збірка старожитніх пам'яток. Колекція творів мистецтв (музей). Бібліотека й архів. Олександра Браницька придбала 16 скульптур найвідоміших майстрів світу в Венеції і привезла до своєї резиденції (15 з них експонується зараз в музеї).

Номер слайду 27

У різний час «Олександрію» відвідували: імператори Олександр І, Микола І та інші члени імператорської родини. Г. Державін, Т. Шевченко, О. Пушкін, А. Міцкевич, О. Бердяєв, Я. Бровинський, визначні політичні та культурні діячі. У маєтку Браницьких збиралися декабристи, там бували Муравйов-Апостол, Пестель, Волконський.

Номер слайду 28

с. Верхівня (Житомирщина)Палац Е. Ганської

Номер слайду 29

Маєток був побудований у стилі класицизму. Палац у стилі ампір площею 2077 кв.м. Палац будувався більше 50 років. Два флігелі з’єднувались із палацем підземними ходами. З одного флігеля, де була кухня, носили їжу панам через підземний хід.

Номер слайду 30

Великий ландшафтний парк (60 га) з алеями та арочним мостом. Його прикрасили дерева рідкісних порід, які привозили власникові маєтку з усіх куточків світу. У парку був розарій, оранжерея, ставок з лебедями і домашній зоопарк.

Номер слайду 31

У маєтку місцевих поміщиків Ганських кілька років прожив Оноре де Бальзак.

Номер слайду 32

м. Корсунь-Шевченківський (Черкащина)Палацовий ансамбль Корсуня у середині ХІХ століття вважався одним із найбагатших у Європі. Палац Лопухіних-Демидових

Номер слайду 33

Палац має риси російського романтизму з елементами неоготики та класицизму. Великий флігель з'єднаний з палацом ордерною галереєю. В'їздна брама - у формах французької оборонної архітектури. Швейцарський будинок - двоповерхова дерев'яна споруда з бічними галереями - на Швейцарському острові.

Номер слайду 34

Прекрасний ландшафтний парк (97 га) на кількох островах Росі. Основа парку - природний ландшафт кам'янистої заплави та терас річки Рось. Малі архітектурні форми: альтанки, містки, скульптурні зображення, світильники. На одному з островів у скелі висікли грот.

Номер слайду 35

Родинні портрети пензлів видатних художників К. Брюлова, В. Боровиковського. Велике зібрання гравюр, старожитностей, малюнків костюмів народів світу. Щосуботи влаштовувалися концерти.

Номер слайду 36

Австрійський імператор Йосип ІІ, Тарас Шевченко, мати останнього російського імператора Марія Федорівна під стінами маєтку власноруч посадила дерево, яке збереглося і до нині.

Номер слайду 37

с. Хомутець (Полтавщина)Палац Муравйових-Апостолів

Номер слайду 38

Центральна двоповерхова частина палацу сполучалася напівкруглими переходами з бічними флігелями,Центральна найдавніша частина - дерев'яна, добудови – муровані.

Номер слайду 39

Основа "Хомутецького" парку - природні діброви, про що свідчать нинішні 300-річні дерева дуба та липи. Визначною пам’яткою парку є дуб-трійця, посаджений І. Муравйовим-Апостолом на честь своїх синів-декабристів.

Номер слайду 40

Велика бібліотека класичної та нової літератури, багаторічні комплекти вітчизняних та іноземних журналів.

Номер слайду 41

П. Пестель, М. Бестужев-Рюмін, М. Лунін та інші декабристи

Номер слайду 42

с. Березова Рудка, Полтавщина. Садиба графів Закревських

Номер слайду 43

Палац в класичному стилі, зведений в кінці XVIII на початку XIX ст., згорів, а замість нього в 1838 році був зведений мурований палац в стилі необароко. До архітектурно-паркового ансамблю входить також і піраміда-каплиця

Номер слайду 44

Старовинний парк площею 45 га. Тут були бесідки в різних стилях, штучний став з островками та містками, розарій – гордість господарів. Нині в парку росте дуб віком 600 років, під яким, за переказами, любив відпочивати Т. Г. Шевченко

Номер слайду 45

Березоворудська піраміда (усипальниця Закревських) – одна з трьох європейських пірамід

Номер слайду 46

У 1843 і 1845-47 роках у Березову Рудку в гості до Закревських часто приїздив Тарас Шевченко. Яков де Бальмен, Віктор Забіла. Вся українська культурна еліта 1820-50-х протанцювала на тутешніх балах!

Номер слайду 47

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Созіна Свєта Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Степанюк Любовь
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
5555
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку