Презентація для урокуз української мови. Тема. "Речення. Закріплення та узагальнення вивченого про речення."

Про матеріал
Презентація з української мови по темі: "Речення. Закріплення та узагальнення вивченого про речення." За підручником М. Захарійчук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення. Закріплення та узагальнення вивченого про речення.

Номер слайду 2

{D27102 A9-8310-4765-A935-A1911 B00 CA55}Речення за метою висловлювання. Речення за інтонацією. Розповідні(про щось розповідають, повідомляють)неокличніокличніШкола нас зустріла веселим дзвінком. Школа нас зустріла веселим дзвінком!Питальні(про щось запитують)Ти був сьогодні в школі?Ти був сьогодні в школі?!Спонукальні(спонукають до дії, просять, радять, закликають чи застерігають)Шануймо працю вчителів. Шануймо працю вчителів!Вправа 290 Які є види речень за метою висловлювання? Які почуття висловлюємо за допомогою окличних речень? Які речення називаємо спонукальними?

Номер слайду 3

Реченняза інтонацієюза метою висловлюванняокличнінеокличнірозповідніпитальніспонукальніА меседжем нашого уроку будуть слова: Моя мова – це мова мого народу Пишайтесь українською мовою. Що не так у записі?Моя мова – це мова мого народу. Пишайтесь українською мовою!

Номер слайду 4

Каліграфічне списування. Уу ук укр украї українська. Я люблю українську мову, мою рідну мову, мову мого народу. Я пишаюся українською мовою, красивою, як спів солов’я, ніжною, як квіти барвінку.

Номер слайду 5

Вправа 291 Прочитай вірш. Про що, пташко,Нам співаєш. Пісню голосну?Я співаю всьому світу. Пісню про весну!Про її квітки пахучі,Про сади, гаї …Раджу я і вам співати,Дітиньки мої…Олександр Олесь. Продовж речення, у яких укажи, які за метою висловлювання та інтонацією речення вірша. Перше речення - … . Друге речення - … . Третє речення - … . Останнє - … . Спиши питальне або спонукальне речення.

Номер слайду 6

Вправа 292 Прочитай текст. Весняний дощ усю ніч цілував вишеньку теплими краплями в пуп’янки цвіту. І на ранок вона розцвіла! Здивований вітерець увесь день крутився біля неї. Він розправляв їй пелюстки й зелені листочки! Про це звичайне диво радісно загубили бджоли.- Поспішайте, поспішайте, вишенька розцвіла! – закликали вони своїх подруг (За В. Думанським). Перекажи текст. Прочитайте речення, у якому дієслово вживається в переносному значенні. Прочитайте окличні речення. Прочитайте спонукальне окличне речення. Поясніть правопис слова пуп’янки. Знайдіть у тексті слово з префіксом роз-, поясніть правопис. Випиши розповідне неокличне й окличне речення.

Номер слайду 7

Самостійно виконайте вправу 293 Прочитайте вірш вправи. Спишіть вірш у стовпчик. У дужках позначте види речень за метою висловлювання та інтонацією.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку