Презентація для виховної години "Великдень в Україні"

Про матеріал

Презентація "Великдень в Україні" розповідає про виникнення свята в нашій країні, про звичаї, пов'язані з цим святом, а також про кожен з днів Великого Тижня перед Святом Великодня

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВЕЛИКДЕНЬ В УКРАЇНІ

Номер слайду 2

ПІДГОТОВКА ДО СВЯТАОСТАННІЙ ТИЖДЕНЬ ПЕРЕД ВЕЛИКОДНЕМ (ПАСХОЮ) НАЗИВАЄТЬСЯ СТРАСНА СЕДМИЦЯ або СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ

Номер слайду 3

ВЕЛИКИЙ ПОНЕДІЛОК (13 КВІТНЯ 2020 Р.) У понеділок Страсної седмиці служиться молебень, що покладає початок церковному чину мироваріння. Миро — це суміш 50 речовин на основі оливкової олії, трав та смол. Миро вважається святинею, зберігається у вівтарі і використовується в таїнстві Миропомазання. Готується миро лише раз у році — з понеділка по середу Страсного тижня, у четвер освячується. Основною речовиною для приготування мира є єлей — оливкова олія вищої якості. Біле виноградне вино необхідне при мироварінні, щоб запобігти загорянню і пригоранню олії. Із запашних речовин зазвичай вживають ладан, пелюстки троянди, фіалковий, пряний і калганний корені, мускатну, трояндову, лимонну і гвоздичну олії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ВЕЛИКИЙ ВІВТОРОК (14 КВІТНЯ 2020 Р.)У вівторок Страсного тижня віруючі згадують, як Христос навчав у храмі Єрусалимському і народ вважав Його пророком.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ВЕЛИКА СЕРЕДА (15 КВІТНЯ 2020 Р.)У Велику середу приходить до кінця церковне покаяння, люди причащаються і просять один в одного пробачення за погані вчинки та образи. В цей день згадується зрада Іуди, його грошолюбство і прийняте рішення зрадити наставника за 30 срібників (значні гроші, за які можна було придбати ділянку навіть в Єрусалимі). Також згадується жінка-грішниця, яка омила сльозами і помазала миром ноги Ісуса Христа.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР (16 КВІТНЯ 2020 Р.)У Великий четвер згадуються чотири головні євангельські події, які відбулися в цей день: Таємна вечеря, де Ісус ввів новозавітне таїнство Святого Причастя (Євхаристії);обмивання Сином Божим ніг своїм учням, як вияв любові до них і смиренності;молитва Ісуса в Гетсиманському саду; підле зрадництво Іуди. Цей четвер також називають «Чистим». Саме в цей день господині зазвичай займаються приготуваннями до Великодня, у тому числі прибиранням будинку і приведенням себе до ладу. Такі години називаються «очищенням». Найсприятливішим днем для випікання пасок і фарбування крашанок є Чистий Четвер 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

СТРАСНА П’ЯТНИЦЯ (17 КВІТНЯ 2020 Р.)Страсна П'ятниця  - час скорботи. Всі богослужіння в храмах присвячуються спогадам про муки Сина Божого. Літургія не проводиться, так як Господь приніс себе в жертву заради спасіння людства. Як правило, люди намагаються не сміятися і не розважатися, роздавати продукти нужденним, деякі нічого не їдять. Ніч на п'ятницю проводять в молитвах.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ВЕЛИКА СУБОТА (18 КВІТНЯ 2020 Р.)У Велику суботу люди збираються на ранкову молитву, після обіду священики освячують великодні паски, яйця, хліб та іншу їжу, яку принесли з собою віряни. Для тих, хто постить дозволяється їсти гарячу їжу з маслом і навіть випити трохи вина. Люди намагаються якомога швидше закінчити всі свої суботні справи і піти до церкви на вечірню службу, адже ніч з суботи на неділю — найчудесніша для віруючих, бо прозвучить довгоочікувана фраза «Христос Воскрес!» У відповідь радісно відгукнеться: «Воістину Воскрес!» 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ВЕЛИКДЕНЬ НЕДІЛЯ (19 КВІТНЯ 2020 Р.)Неділя 19 квітня 2020 року - світ зустріне Велику Пасху, день Світлого Христового Воскресіння. Звучить привітання «Христос Воскрес!», у відповідь на нього треба відповісти «Воістину Воскрес!». Християни радіють, співають, танцюють, вітають один одного і уникають важкої праці. На стіл накривається багато різноманітних страв, адже період Великого посту також підійшов до кінця. 

Номер слайду 17

Хай милосердям всіх освятить Бог!Хай вас минають Заздрощі й зневіри. З Великоднем у серці без тривог!Весну стрічайте в запашнім цвітінні. Очистім душі, і двори, й оселі. З Великоднем! З Христовим Воскресінням!Будьте завжди здорові і веселі! ХРИСТОС ВОСКРЕС! 

pptx
Додано
18 травня 2020
Переглядів
4946
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку