Презентація для здобувачів освіти 5 класу "Сплетіння муз в єдиному акорді: кольоромузика"

Про матеріал
Знайомство із поняттям "кольоромузика" та яскравими прикладами синтезу музичного та образотворчого мистецтв
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сплетіння муз в єдиному акорді: кольоромузика

Номер слайду 2

Пригадайте картини, на яких «звучить» музика. Які музиканти або музичні інструменти там зображено?

Номер слайду 3

Музика і живопис... Такі різні види мистецтва. Та ми вже переконалися, що між ними є багато спільного. Свого часу видатний художник і скульптор Мікеланджело порівнював гарний живопис із красивою мелодією.«Створення Адама» — фреска на стелі Сикстинської капели (Ватикан), створена близько 1511 —1512 років.

Номер слайду 4

Засоби виразності музичного та образотворчого видів мистецтва також мають дещо спільне: в образотворчому мистецтві вживають вираз "кольорова гама", а в музичному - "звукова палітра"; голосну силу звуку (динаміку) в музиці іноді називають "яскравим звуком", а в живописі присутній "звучний колір". Також спільними є поняття "ритм", "композиція" тощо.

Номер слайду 5

Розгляньте картину Жозефіни Уолл «Чарівна флейта». Спробуйте зануритися в музику, що «звучить» у кольорах і образах. Розкажи про свої відчуття та уявлення. Відома художниця Жозефіна Уолл народилася і живе в Англії. Її картини в стилі фентезі вже давно популярні в усьому світі. Своїх казкових персонажів Жозефіна Уолл створює за допомогою яскравих акрилових фарб, захоплюючи нас у чарівний світ власної уяви. Зараз її роботи можна побачити в багатьох галереях Англії та Америки.

Номер слайду 6

Деякі люди мають вроджену здатність «бачити» музику в кольорах. Таке явище називають кольоровим слухом. Такий слух мали композитори М. Римський-Корсаков, О. Мессіан, О. Скрябін, М. Чюрльоніс.

Номер слайду 7

Саме Скрябін вперше в історії музики створив твір, у партитуру якого вписав рядок «світло» (Luce) для «світлової клавіатури». Згідно з авторським задумом і відповідно до назви «Прометей» або «Поема вогню» під час концерту простір концертного залу наповнювався різнокольоровим світлом. У такий спосіб митець хотів передати образ палаючого вогню. За ескізами композитора його друг сконструював модель світлового апарату: дерев’яне коло з дванадцятьма різнокольоровими лампочками та кнопковою приставкою (сім лампочок розташовувалися в послідовності чергування кольорів спектру, інші п’ять забезпечували перехід від одного відтінку до іншого). Олекса́ндр Микола́йович Скря́бін, композитор, піаніст, педагог. Кольорове бачення звуків О. Скрябіна. Апарат для світломузики О. Скрябіна

Номер слайду 8

Новий напрям мистецтва дістав назву кольоромузика. Він активно розвивався завдяки технічним досягненням. Кольоромузика (світломузика) — синтез мистецтв, поєднання художніх можливостей музики і живопису у створенні єдиного художнього образу; технічний вид мистецтва.

Номер слайду 9

Олександр Скрябін. Прометей («Поема вогню») для фортепіано, органу, оркестру і хору, який співає без слів (фрагмент).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Мікалоюс Чюрльоніс. «Створення світу»

Номер слайду 13

Мікалоюс Чюрльоніс (1875-1911) — у своїй творчості оригінально використовував взаємодію музики й живопису. Картини художника — це ніби втілення форм музики в живописних образах, в особливому колориті, неповторній символіці. Недаремно його творчість називають «музичним живописом». М. Чюрльоніс створив цілу галерею картин-сонат, втілюючи цю музичну форму в живописних композиціях на тему весни і літа, зірок і сонця, лісу, пірамід.

Номер слайду 14

Мікалоюс Чюрльоніс. Соната моря Послухайте фрагменти сонати з паралельною демонстрацією картин митця. Пригадай, як будується форма сонати. Порівняй музичні та живописні сонати М. Чюрльоніса. Поміркуй над назвами творів.

Номер слайду 15

Мікалоюс Чюрльоніс. Гімн сонцю

Номер слайду 16

Музика нерідко надихає живописців і скульпторів на створення портретів музикантів-виконавців, натюрмортів з музичних інструментів, картин з музичним назвами: прелюдія, соната, симфонія, ноктюрн, фуга тощо. У такий спосіб митці намагаються налаштувати глядача на певний образ МУЗИКИ. І навпаки — мотиви просторових мистецтв проникають у музику: виникають звукові портрети, пейзажі, фортепіанні акварелі, етюди-картини або симфонічні ескізи й фрески.Іван Марчук "Із циклу "Кольорові прелюдії" Папір/Акварель. Борис Індриков. Ноктюрн. Василь Кандінський. Контрастні звуки

Номер слайду 17

Сьогодні кольоромузика завдяки технічним досягненням з успіхом використовується в оформленні дискотек, естрадних концертів, відеокліпів, фонтанів тощо.

Номер слайду 18

Фантазую, експериментую, дію. Проведи невеликий експеримент. Уяви жовтий і синій кольори. Який із них викликає відчуття тепла, а який — холоду? А тепер уяви звучання флейти і скрипки. У яких кольорах ти відчуваєш ці тембри?

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 5 клас, Презентації
Додано
21 квітня 2023
Переглядів
3726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку