Презентація до авторського уроку "Жуль Верн. "П'ятнадцятирічний капітан". Тема духовного випробування людини в романі Жуля Верна."

Про матеріал
Презентація містить відомості про Жуля Верна, його творчість. Розрахована на те, що учні прочитали першу частину роману. Перевірка знання тексту здійснбюється за допомогою кросворду та мозкового штурму. Додані ефекти анімаціїї з метою самоперевірки відповідей на запитання. Заздалегідь вибачаюся за якість фотографій: використовувала кадри зі створеного моїми учнями фільму, але вони скористалися не найкращою програмою. Втім фото можна й замінити.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жуль Верн (1828 – 1905) “П’ятнадцятилітній капітан” (1878) Тема духовного випробування людини в романі Жуля Верна

Номер слайду 2

Вирушаємо у подорож «Світ –корабель, розум – вітрило, думка – кермо». Жуль Верн Ці слова якнайкраще характеризують життєвий і творчий шлях Жуля Верна, його кредо. Подумайте над ними. Сьогодні ми відправимося у далеку морську подорож, а розпочнемо з Франції, з міста Нант, де народився чоловік, який умів передбачати майбутнє.

Номер слайду 3

Місто Нант портове, саме там базувався французький флот, і хлопчик захопився морем, кораблями, морськими подорожами, на той час небезпечними, оскільки вітрильники не були надійними кораблями й часто гинули під час штормів, а ще Жуля Верна приваблювала література. Його мрія про мандри, морські подорожі здійснилася, коли він придбав власну шхуну «Сен-Мішель». У ХІХ столітті вже існувало фотомистецтво, отож цікаво разом із сучасними фотографіями подивитися на фото того часу.

Номер слайду 4

Небезпечні подорожі вітрильниками

Номер слайду 5

Подорожі Жуля Верна

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Інтерв’ю з Жулем Верном Учитель: - До нас завітав за допомогою машини часу сам Жуль Верн, тому наші кореспонденти отримали унікальну можливість взяти у нього інтерв’ю. Жуль Верн: - Доброго дня, діти! Що вас найбільш цікавить? 1-й кореспондент: - Скажіть, будь ласка, чи добре Ви вчилися? Жуль Верн: Непогано, але мені завжди не вистачало вивченого, тому все життя я поповнював свої знання. 2-й кореспондент: Вам було важко, бо у ваші часи ще не їснувало комп’ютерів, підключених до інтернету? Жуль Верн: - Але їснували бібліотеки, де я провів чимало часу. 1-й кореспондент: - Скільки ж книжок Ви прочитали за все своє життя? Жуль Верн: - Важко сказати. Зазвичай науковець, письменник, будь-який фахівець високого рівня прочитує 60-80 тисяч книжок.

Номер слайду 9

2-й кореспондент: - Все прочитане неможливо запам’ятати! Жуль Верн: -Необхідно виписувати у зошити головне з прочитаного, тоді будь-коли можна оновити в пам’яти необхідне. 1-й кореспондент: - Скількі ж записів Ви зробили? Жуль Верн: - Не знаю. Всього я записав десь тисяч 20 зошитів. 2-й кореспондент: - Певно Ви були дуже вихованою, слухняною, дисциплінованою дитиною й ніколи не засмучували Ваших батьків? Жуль Верн: -Та ні! Одного разу я було відправився у далеке плавання. Для цього довелося помінятися одягом з юнгою зі шхуни «Коралі», додавши йому трохи грошенят, непомітно піднятися на корабель, але все закінчилося тим, що батько наздогнав шхуну на паровому катері, і я був повернений додому. 1-й кореспондент: - Батько Вас суворо покарав? Жуль Верн: - Весь час на зворотному шляху він не розмовляв зі мною, а вдома мене посадили на хліб і воду та пояснили, що татусіна «мандрівка» обійшлася дуже дорого, тому я повинний понести відповідальність за матеріальні збитки родини. 2-й кореспондент: - Скільки ж Вам тоді було років? Жуль Верн: - Одинадцять. 1-й кореспондент: - Зовсім ще маленька дитина! Жуль Верн: - Скажіть, а на вашу думку, коли людина стає дорослою? 2-й кореспондент: - Коли досягає повноліття! Жуль Верн: - Спитаємо про це ваших однокласників. (Очікувана відповідь – коли починає відчувати відповідальність за інших людей) Жуль Верн:- Саме про такого хлопця, що міг би взяти за приклад будь-який юнак, написаний мій роман. Дозвольте попрощатися й бажаю успіхів!

Номер слайду 10

Творча спадщина Жуля Верна

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Передбачення майбутнього

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Знайомство з романом

Номер слайду 16

Словникова робота Роман – великий за обсягом прозовий твір, у якому на тлі суспільних подій зображено значну частину життя головного героя або його долю в цілому. У романі діє багато персонажів. Існує багато різновидів роману: автобіографічний, історичний, пригодницький та ін.. Пригодницький роман. В основі пригодницького роману лежить якась пригода, незвичайна подія, часто –подорож, небезпечна і захоплююча. Для пригодницького роману характерний напружений динамічний сюжет, насичений таємницями, загадками, незвичайними подіями і несподіваними поворотами в їхньому розвитку. Головний герой пригодницького роману –герой у повному розумінні цього слова. Це мужня, шляхетна особистість, здатна ризикувати власним життям, діяльна, активна, відповідальна людина. Запис у зошиті: Роман – великий за обсягом прозовий твір, де діє багато персонажів. Пригодницький роман – роман про пригоди, незвичайні події.

Номер слайду 17

Перевірка знання тексту роману - Настав час з’ясувати, наскільки уважно ви читали роман. Найкращі знавці тексту отримають високі оцінки та спеціальні позначки. Те саме стосується й тих, хто розв’яже кросворд. Кросворд «Мандрівник» Що означає слово ПІЛІГРИМ у переносному значенні? Ключове слово МАНДРІВНИК Слова по горизонталі: 1.Ім’я судновласника, якому належав «Пілігрим» 2. Ім’я капітана «Пілігрима» 3.Місто, де капітан Халл прийняв на борт пасажирів 4. Назва судна, з якого було врятовано п’ятьох негрів 5. Найміцніший з врятованих негрів 6.Боцман «Пілігрима» 7.Призвіще зниклого дослідника Африки, чиї ініціали містилися на нашийнику Дінго 8. Ім’я старої покоївки маленького Джека 9.Правий борт судна за його ходом 10.Той, хто спричинив загибель команди «Пілігрима»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Перевірка знання тексту роману Опитування (метод «Пресс») 1.Кому належала китобійна шхуна «Пілігрим»? (Джемсу Уелдону). 2.Зі скількох матросів складалася команда «Пілігрима? (5 матросів, помічник матроса Дік Сенд, капітан Халл). 3.Де капітан Халл взяв на борт пасажирів? (в Окленді, Нова Зеландія). 4.Назвіть пасажирів «Пілігрима». (місіс Уелдон, її син Джек, покоївка Нен, кузен Бенедікт). 5.За яким маршрутом «Пілігрим мав дістатися Каліфорнії? (Окленд (Нова Зеландія) – Вальпараїсо (Чілі) – Сан-Франциско). 6.Назвіть найбільш дивного пасажира та найбільш підозрілого члена команди «Пілігрима» (кузен Бенедікт, корабельний кок Негору). 7.Хто був наймолодшим з членів екіпажа? (Дік Сенд). 8.В якому віці Дік Сенд почав працювати? (у 8 років юнгою). 9.Чому юнак був відданим та вдячним капітану Халлу й родині Уелдонів? (капітан Халл першим помітив здібного працелюбного юнака, відрекомендував його Уелдонам, які почали допомагати Діку).

Номер слайду 20

10.Як називалося напівзатоплене судно, що побачили мореплавці? («Вальдек»). 11.Кого врятували моряки «Пілігрима? (собаку Дінго й п’ятьох негрів – Тома, Геркулеса, Бата, Остіна, Актеона). 12.Кого з команди «Пілігрима» одразу ж зненавидів пес Дінго? (Негору). 13.Що за букви «впізнав» Дінго на кубиках Джека, що вони означають? (С і В –ініциали Семюеля Вернона, зниклого дослідника Африки). 14.Чому капітан Халл вирішив вполювати смугача? (щоб довантажити трюм). 15.Хто відправився на полювання? (весь екіпаж судна крім Діка та Негору). 16.Що сталося під час полювання? Виразне читання уривку “Смугачиха” 17.Хто став капітаном після загибелі Халла? (Дік Сенд). 18.За якими умовами юнак міг би довести корабель до узбережжя Південної Америки? (якщо міг би точно визначити координати корабля, навчившись користуватися секстантом). 19.Що призвело до рокової географічної помилки? (підступність Негору, який розбив компас у капітанській каюті, підклав залізний брус під компас у нактоузі, перетер канат у лага, а крім того ураган, морські течії).

Номер слайду 21

Намічений і справжній шлях “Пілігрима” Мандрівники заблукали. Тому слово надається географу, що поставить позначки на шляху «Пілігрима» й пояснить, яким чином корабель замість Південної Америки опинився… в екваторіальній Африці.

Номер слайду 22

Перевірка знання тексту роману 20.До континенту мандрівники дістались, але чому Дік Сенд вирішив викинути корабель на мілину узбережжя? (іншого виходу не було: сильний вітер гнав корабель до землі й неможливо було змінити курс). 21.Навіщо Негору покинув мандрівників? (щоб відшукати спільників). 22.Кого зустіли наші герої на березі? (Гарріса). 23. Що запропонував Гарріс місіс Уелдон та Діку? (супроводити їх до гасієнди, звідки їх відвезуть до міста Атаками.). 24.Гарріс стверджував, що пасажири «Пілігрима находяться у південній частині Болівії, майже на кордоні Чілі, неподалік від пустелі Атаками. Назвіть прикмети, за якими Дік Сенд запідозрив його у брехні. (відсутність мавп-ревунів, колібрі, різнокольорових папуг, каучуконосних дерев, велика вологість, пишна рослинність…) 25. Жахлива правда відкрилася, коли старий Том упізнав вночі рик лева. Читання уривку «Страшне слово».

Номер слайду 23

Отже, здогади і підозри Діка Сенда справдилися: він і його супутники перебувають зовсім не там, де гадали! «Пілігрим» розбився не біля берегів південної Америки! Звичайно, що жирафи повтікали з галявини, а не страуси! То слони протоптали дорогу в чагарях! То гіпопотами бовтались у потічку біля берега! А муха, яку впіймав на собі кузен Бенедікт, - справді страшна муха цеце, що від її укусів гинуть каравани в’ючних тварин! А в нічній темряві рикав лев! Колодки, ланцюг, ніж незвичайної форми – то все знаряддя работорговців! Відрубані руки – руки чорних невільників… Португалець Негору й американець Гарріс були в змові! Яке жахливе відкриття! Дік Сенд наршті впевнився в своєму здогаді, і страшні слова вихопились у нього з уст: - Африка! Екваторіальна Африка! Країна работорговців і невільників!

Номер слайду 24

Підведення підсумків уроку Ви зрозуміли, що на цьому пригоди наших героїв не закінчилися. Вдома, за книгою, ви дізнаєтеся про ще більш захоплюючі події, про перемогу сміливців, про покарання злочинців, але вже зараз скажіть, до якого жанру можна віднести твір? Доведіть свою думку, спираючись на знання з теорії літератури . Запис у зошиті: «П’ятнадцятилітній капітан” є пригодницьким географічним романом, в основу сюжету якого покладена географічна помилка. 2.Що, на вашу думку, означає епіграф до уроку? (Якщо вітрило – двигун корабля, то людина так швидко рухається світом, досягає успіху, як їй дозволяє розум. Керується ж вона власною думкою, й світ-корабель повинний підкорятися волі капітана.)

Номер слайду 25

Мікрофон Продовжте речення: На долю героїв випали фізичні… (випробування: важка праця, втома). Але ще більш важкими виявилися… (випробування духовні, а саме необхідність брати відповідальність за свої рішення, довге очікування, смуток, невпевненість, розчарування, страх за близьких). Письменник виявив обізнаність… (у географії, біології, зоології, мореплавстві, медицині, китобійному промислі, синоптиці, антропології…)

Номер слайду 26

Домашнє завдання 1. Підготувати розповіді про героїв твору: Діка Сенда, місіс Уелдон, Геркулеса, Негору, Гарріса, підібрати епітети до їхньої характеристики, виписати епітети у зошити. 2. За бажанням намалювати ілюстрації до твору. 3. Прочитати другу частину роману, виділити найцікавіші епізоди.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чередніченко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сірик Ірина Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 жовтня 2020
Переглядів
14339
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку