Презентація до уроку "Образ Діка Сенда, моральні якості героя, його мужність і людяність."

Про матеріал
Презентація починається з обговорення сенсу назви роману, далі згадуються найяскравіші епізоди другої частини роману. Образ Діка Сенда розкривається за допомогою цитатної характеристики героя. Анкету Діка Сенда учні заповнюють самостійно, так само, як і гронування "Психологічна характеристика героя".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образ Діка Сенда, моральні якості героя, його мужність і людяність

Номер слайду 2

Капітаном за волею обставин став неповнолітній хлопець. Саме це підкреслює назва роману. Сенс назви роману Жуля Верна Хто з дитячих літ усвідомив, що праця – це закон життя, хто змалку знає, що хліб заробляється тільки в поті чола, той завжди готовий на великі справи. Жуль Верн На минулому уроці ми говорили про один з найвідоміших та найпопулярніших романів Жуля Верна. Як ви гадаєте, чому роман названий саме так? Що підкреслює автор назвою свого роману? Чому б не назвати роман “Дік Сенд” (саме він є головним героєм твору) або “Пригоди на морі та в Африці” ( ми ж виявили, що роман пригодницький)?

Номер слайду 3

Найяскравіші епізоди другої частини роману Зникнення Гарріса. Злива. Перебування у термітнику. У полоні. Втеча Геркулеса. Перехід до Квазонде, смерть старої Нен. Дік Сенд вбиває Гарріса.

Номер слайду 4

6. Смерть Муані-Лунга. 7. Геркулес звільняє місіс Уелдон і Джека з факторії Алвіша. 8. Мандрівники пливуть по річці Конго до океану. 9. Зустріч Діка з левом. 10. Халупа Самуеля Вернона, записка мандрівника.

Номер слайду 5

Отже, таємниця розкрита. Самюель Вернон найняв Негоро провідником, але Негоро обдурив його, обікрав і вбив. Помираючи, С. Вернон зміг написати декілька слів про все, що сталося, власною кров'ю. Так, опинившись в Африці, герої твору дізналися і про справжню сутність Негоро, і про долю хазяїна Дінго. Та найголовнішу роль у порятунку героїв зіграли Дік Сенд і Геркулес. 11. Дінго вбиває Негоро. 12. Дік рятується від дикунів-людожерів. 13. Повернення до Каліфорнії. 14. Навчання Діка Сенда на капітана. 15. Викуп Тома, Бата, Актеона і Остіна містером Уелдоном.

Номер слайду 6

Образ Діка Сенда Цитатна характеристика героя. Бажані відповіді:  “Дік Сенд був середній на зріст, міцно збудований, чорнявий, із синіми рішучими очима. Робота моряка підготувала його до життєвої боротьби. Його розумне обличчя дихало енергією. Це було обличчя не тільки хороброї, а й завзятої людини.” «В п’ятнадцять років хлопець уже міг приймати рішення і доводити до кінця свої задуми. Його вигляд, жвавий і серйозний водночас, привертав до себе увагу. На відміну від своїх ровесників Дік був скупий на слова та жести. Дуже рано, в тім віці, коли ще звичайно не замислюються над майбутнім, він усвідомив своє становище й дав собі обіцянку «стати людиною». ”І він дотримав слова – став дорослим чоловіком у віці, коли його однолітки залишались іще дітьми.” Дуже рухливий, спритний і міцний фізично, Дік Сенд був один із тих обранців долі, про яких можна сказати, що вони народилися з двома правими руками й двома лівими ногами. Хоч би що вони робили — їм усе “з руки”; хоч би з ким вони йшли — вони завжди крокують “у ногу”.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Завдання: на основі прочитаного скласти анкету Діка Сенда Ім'я та прізвище: Місце народження:  Батьки: Вік: Виховання і освіта: Професійний вибір: Ставлення до оточуючих: Мрія: Усвідомлення браку наукових знань і прагнення до навчання:

Номер слайду 9

Ставлення до Діка інших героїв твору Негору — із ненавистю: «п'ятнадцятирічний хлопчисько». Гарріс — із іронією: «Мій юний друг». Джек — з любов'ю: «Мій друже Дік. Мій любий друже Дік!» Том — з повагою: «Капітане Діку, мої товариші і я — віднині ваші матроси. Все, що ми здатні зробити за вашими наказами, зробимо!» Місіс Уелдон — з довірою, впевненістю: «Так на судні є капітан — капітан Дік Сенд! Прошу це пам'ятати. І знайте — він зуміє добитися послуху від кожного!»

Номер слайду 10

чесний розумний справедливий відданий чуйний рішучий витривалий сміливий сильний відповідальний Капітан Дік Сенд Психологічна характеристика героя

Номер слайду 11

Чи завжди Дік Сенд діє правильно? Звісно, важко оцінити вчинки героя Жуля Верна, находячись у повній небезпеці. Так, сучасні підлітки теж можуть опинитися в екстремальній ситуації, ризикуючи власним життям, але це трапляється не в тих умовах, що у романі Жуля Верна. І в книзі, й в житті у кожного є право вибору. У Діка Сенда виникли підозри щодо Негоро тоді, коли той спробував заперечити стосовно рішення призначити Діка капітаном після загибелі команди “Пілігрима”. Діку довелось показати негіднику револьвер. Чому він одразу не пристрелив Негоро? Зробивши такий вибір, він не збився б з курсу й доправив корабель до Америки… Підозри викликав і Гарріс. Ніяк не можна сплутати жирафів зі страусами. Чому б не допитати ошуканця з пристрастям та пристрелити? Можливо, тоді не загинула б Нен… Чи правильно вчинив Дік Сенд і чи міг би він вбити цих “нелюдів” лише на основі підозри?

Номер слайду 12

Домашнє завдання Скласти сенкан “Дік Сенд”. Виписати імена дослідників Африки, які згадані у романі. Завдання високого рівня для ерудитів: дізнатися про історію виникнення работоргівлі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Піманкіна Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чередніченко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Суходуб Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 жовтня 2020
Переглядів
28138
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку