Презентація до дистанційного курсу з теми: "Внутрішня та зовнішня політика адміністрацій Дж. Кеннеді, Л. Джонсона, Р. Ніксона. Рейганоміка. "Нова економічна філософія" Б.Клінтона"

Про матеріал
Презентація до дистанційного курсу з теми:"Основні тенденції розвитку країн Заходу у другій половині ХХ-на початку ХХІ ст." Заняття 3.: "Внутрішня та зовнішня політика адміністрацій Дж. Кеннеді, Л. Джонсона, Р. Ніксона. Рейганоміка. "Нова економічна філософія" Б.Клінтона"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні тенденції розвитку країн Заходу у другій половині ХХ-на початку ХХІ ст. Заняття 3 Тема: Внутрішня та зовнішня політика адміністрацій Дж. Кеннеді, Л. Джонсона, Р. Ніксона. Рейганоміка. "Нова економічна філософія" Б. Клінтона. Обладнання: Підручник: Всесвітня історія// Павло Полянський. – К.: Грамота, 2019.-Розділ § 1-3 Електронна версія підручника:https://portfel.info/load/11_klas/vsesvitnja_istorija/poljanskij_2019_rik/22-1-0-26160 Електронний ресурс: http://zno.academia.in.ua/mod/book/tool/print/index.php?id=3085 Тест для самоперевірки: https://naurok.com.ua/test/vnutrishnya-ta-zovnishnya-politika-administraciy-dzh-kennedi-l-dzhonsona-r-niksona-reyganomika-nova-ekonomichna-filosofiya-b-klintona-424461.html

Номер слайду 2

Основні тенденції розвитку країн Заходу у другій половині ХХ-на початку ХХІ ст. ПЛАНІ. Внутрішня та зовнішня політика ІІ. Внутрішня та зовнішня політика Ліндона ДжонсонаІІІ. Внутрішня та зовнішня політика Річарда Ніксона. IV. Рейганоміка. V. "Нова економічна філософія" Б. Клінтона. Джона Кеннеді

Номер слайду 3

І. Внутрішня та зовнішня політика адміністрації Джона Кеннеді35-й президент США (1960–1963)Представник Демократичної партіїДжон Фітцджеральд Кеннеді«Не питай, що країна може зробити для тебе, питай, що ти можеш зробити для країни».

Номер слайду 4

І. Президенство Джона Кеннедізбільшенні капіталовкладень в економіку оптимальне використанні досягнень НТРпідвищення кваліфікації та освіти працівників на всіх рівняхзбільшення мінімуму погодинної оплати працізбільшення строків виплати субсидій з безробіттязбільшення допомоги збіднілим фермерам розширення житлового будівництва надання субсидій приватним фірмам і муніципалітетамздійснення професійної перепідготовки безробітних1. Внутрішня політика“Нові рубежі”

Номер слайду 5

І. Президенство Джона КеннедіЗакон про рівність цивільних прав білих та чорних американців.1. Внутрішня політика“Нові рубежі”

Номер слайду 6

І. Президенство Джона КеннедіСтворення Корпусу Миру (мета цієї програми полягала в тому, щоб зміцнювати мир в усьому світі і дружбу з країнами, що розвиваються) При цьому передбачалося вести локальні та антипартизанські війни з використанням ядерних та звичайних озброєнь. 1. Зовнішня політика“Гнучке реагування”загострення міжнародної ситуації

Номер слайду 7

І. Президенство Джона Кеннеді 5 серпня 1963 р. було підписано договір про «заборону випробувань атомної зброї в атмосфері, космічному просторі і під водою». До 10 жовтня до цієї угоди приєдналися понад сто держав. Однак гонитва озброєнь реально не припинилась і знайшла своє продовження у В'єтнамській війні.1. Зовнішня політика“Гнучке реагування”Карибська криза та її усунення уникнення ядерної війни та таємний договір з Кубою

Номер слайду 8

І. Президенство Джона Кеннеді•Криза в Південно-Східній Азії ( укладення міжнародної угоди, що допомагала коаліційному уряду в Лаосі, а згодом його усунення ).2. Зовнішня політика“Гнучке реагування”

Номер слайду 9

І. Президенство Ліндона Джонсона36-й президент США (22.11.1963 - 20.01.1969 )Представник Демократичної партіїВійна проти бідностіЛіндон Бейнз Джонсон

Номер слайду 10

ІІ. Президенство Ліндона Джонсона. Підвищення зарплатсубсидії і кредитивитрати на освіту і охорону здоров’ябудівництво дешевого житлабезкоштовне медичне страхування для літніх людей“трудові корпуси”обмеження расової дискримінації виборців, на роботі, у сфері освіти, в громадських місцях2. Внутрішня політика“Велике суспільство”

Номер слайду 11

ІІ. Президенство Ліндона Джонсона Розгортання ракетно-ядерної зброї, збільшення армії1964 р. - вступ США у війну в Індокитаї (В'єтнамська війна)Продовження програми "Союз заради прогресу". 2. Зовнішня політика“Гнучке реагування”

Номер слайду 12

ІІІ. Президенство Річарда Ніксона 37-й президент США 20.01.1969 - 09.08.1974 Представник Республіканської партіїРічард Мілгаус Ніксон„Я стремлюсь к президентской власти не потому, что она дает мне шанс кем-то стать, а потому, что это шанс что-то сделать.

Номер слайду 13

ІІІ. Президенство Річарда Ніксона"Нова економічна політика"1. Внутрішня політика. К РИЗА 1969-1970заморожено зростання зарплати заборонено окремі види страйків надано податкові пільги для великого капіталузбільшено пенсії та виплати багатодітним сім'ям створено систему допомоги сім'ям з прибутками нижче офіційної межі бідностіОстаточно скасовано расову сегрегацію. Скасовано загальну військову повинність. Право голосу надано з 18 років

Номер слайду 14

ІІІ. Президенство Річарда Ніксона"Атлантична єдність"1973 - вихід з В'єтнамської війни1972 р., 1973 р. - зустрічі з Л. Брежнєвим 1972 р. - Договір (СРСР - США) з протиракетної оборони (ПРО); "Основи взаємовідносин між США та СРСР"1973 р. - Угода (США - СРСР) про запобігання ядерній війні Тимчасова угода з обмеження стратегічних озброєнь (ОСО-1)1974 р. - Договір про обмеження підземних ядерних випробувань Налагодження відносин з комуністичним Китаєм. У 1972 р. Ніксон здійснив візит до Москви, де між США і СРСР було підписано Договір про запобігання ядерній війні. У 1973 р. відбулося виведення американських військ з В'єтнаму.•реалізація політики “розрядки” - нормалізації відносин з СРСР;•обмеження темпу росту стратегічних ядерних озброєнь;•зменшення загрози ядерної війни;•нормалізація відносин з Китаєм – візит в 1972 р.;•виведення військ з В'єтнаму (в’єтнамізація війни).1. Зовнішня політика

Номер слайду 15

ІІІ. Президенство Річарда Ніксона1972 - Вотергейтський скандал1972 р. - під час президентської передвиборчої кампанії агентура Білого дому та Федеральне бюро розслідувань (ФБР) з відома президента Р. Ніксона встановила підслуховуючу апаратуру в штаб-квартирі демократичної партії в готелі "Вотергейт". Ніксон намагався перешкодити розслідуванню.1974 р. - Р. Ніксон пішов у відставку під загрозою імпічменту. У США прийнято закон про фінансування президентських виборів. Завдано удару по авторитету республіканської партії США.

Номер слайду 16

 Президенство Джеральда Форда09.08.1974-20.01.197738-й президент США, республіканець. Зовнішня політика. Гасло: "Розрядка".1975 р. - спільний американсько-радянський космічний політ і стиковка кораблів "Аполлон" і "Союз". Припинення активного діалогу з СРСР щодо скорочення озброєнь. Внутрішня політика. Гасло: "Ніксономіка без Ніксона"Економічна криза та депресія: скорочення промислового виробництва на 13,7%, зростання цін, інфляція. Збільшення виробництва продуктів. Житлове будівництво. Подолання енергетичних проблем.

Номер слайду 17

 Президенство Джеральда Форда1974-1975 - ДЕПРЕСІЯ38-й президент США, республіканець- Значне світове підвищення цін на нафту та природну сировину- Звуження ринків збуту товарів- Великі державні видатки на оборону та соціальні програми- Спад виробництва на 9,3%, зростання цін на товари та послуги, неконтрольована інфляція- 13 млн. чоловік частково або повністю втратили роботу- Падіння реальних доходів американців- Великий державний борг, гострий дефіцит державного бюджету- Структурна перебудова економіки.

Номер слайду 18

Президенство Джиммі Картера39-й президент США, демократ. Внутрішня політика. Гасло: "Чесне правління". Ліквідація наслідків економічного спаду 1974 - 1975 рр. Пріоритетний розвиток енергетики: економія ресурсів; створення резервів нафти; збільшення видобутку вугілля; розвиток ядерної енергетики; пошук альтернативних джерел енергії (вітру, сонця). Скорочення державних видатків, передусім на соціальні потреби. Зменшення податків, залучення інвестицій. Зовнішня політика. Гасло: "Моральні цінності". Встановлено дипломатичні відносини з Китаєм.1979 р. - договір ОСО-2 (не ратифікований конгресом). Доктрина картера: можливість "обмеженої" ядерної війни (відповідь на вторгнення до Афганістану СРСР).1978 - 1979 рр. - за посередництва Картера Єгипет та Ізраїль підписали Кемп-Девідські домовленості та мирний договір, що сприяло нормалізації обстановки на Близькому Сході.1977-1980

Номер слайду 19

 ІV. Президенство Рональда Рейгана. Рональд Вілсон Рейган, 40-й президент США, республіканець1980-1988 Зовнішня політика. I період (1980 - 1985 рр.) - протистояння СРСР ("імперія зла"). Відновлення військової вищості США у світі. Збройні акції проти Лівії, Лівану та Гренади. Розміщення в Західній Європі крилатих ракет та ракет середньої дальності. Початок роботи над програмою СОІ (стратегічна оборонна ініціатива): розміщення озброєнь у космосі.ІІ період (1985 - 1988 рр.) - нормалізація відносин з СРСР. Щорічні зустрічі з лідером СРСР М. Горбачовим.1987 р. - договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Переговори зі скорочення звичайних озброєнь.

Номер слайду 20

 ІV. Президенство Рональда Рейгана. Рональд Вілсон Рейган, 40-й президент США, республіканець1980-1988 Внутрішня політика "Рейганоміка"Підтримка приватної ініціативи. Повне оновлення промислового потенціалу США, стимулювання капіталовкладень до наукомістких галузей ("реіндустріалізація")Відмова від жорсткої регламентації бізнесу. Скорочення бюджетних видатків. Зниження податків (до 20%)Штучне зниження курсу долара для здешевлення американських товарів і підвищення їх конкурентоспроможності. Жорстка антипрофспілкова політика. Значні витрати Міністерства оборони США у першій половині 80-х років - до 30 млрд. доларів на рік. Дефіцит федерального бюджету, державного боргу; США перетворилися з кредитора на боржника.

Номер слайду 21

  Президенство Джорджа Буша. Джордж Герберт Вокер Буш41-й президент США, республіканець1989-1993 Зовнішня політика. Гасло: "Стримування і залякування". Зустрічі з М. Горбачовим.1991 р. - договір з СРСР про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СС0-1).1991 р. - операція в Кувейті "Буря в пустелі"Внутрішня політика. Гасло: "Рейганоміка без Рейгана". Продовження економічного курсу Рейгана. Замороження державних видатків для ліквідації зовнішнього боргу.

Номер слайду 22

  Президенство Білла Клінтона. Ві́льям Дже́фферсон «Білл» Клі́нтон 42-й президент США, демократ1993-2001короткострокова програма стимулювання економіки, на яку виділялося 30 млрд. дол. Основне її завдання – збільшення кількості робочих місць через розвиток системи освіти, професійної підготовки, системи господарських робіт;інвестиційна програма передбачала створення пільг і стимулів для приватних інвесторів, цільові капіталовкладення в найважливіші галузі господарствапрограма скорочення бюджетного дефіциту на 500 млрд. дол.«нова економічна філософія»

Номер слайду 23

  Президенство Білла Клінтона. Ві́льям Дже́фферсон «Білл» Клі́нтон 42-й президент США, демократ1993-2001 Внутрішня політика. Гасло: "Відродження Америки".Інвестиції в будівництво шосейних шляхів, комунальний благоустрій, енергозбереження, підтримку молоді тощо. Податкові пільги підприємствам, що створюють нові робочі місця. Скорочення державного дефіциту за рахунок зменшення державних витрат на оборону й неефективні програми. Значні видатки на соціальні потреби - охорону здоров'я, захист безробітних, освіту. Зростання податків. Скорочення державного апарату. Боротьба з наркоманією та злочинністю

Номер слайду 24

  Президенство Білла Клінтона. Ві́льям Дже́фферсон «Білл» Клі́нтон 42-й президент США, демократ1993-2001 Зовнішня політика. Гасло: "Світове лідерство" у зв'язку із закінченням "холодної війни". Підтримка конструктивних відносин з пострадянськими державами. Курс на "поширення демократії і ринкової економіки у світі"Сприяння перетворенню НАТО на політичну організацію, розширенню НАТО на Схід. Участь в інтеграційних процесах американського континенту. Миротворчі місії - підписання Дейтонських угод з урегулювання конфліктів у Боснії та Герцеговині (Югославія); посередництво у переговорах між Ізраїлем та Палестиною; невдача місій у Сомалі та камбоджіБоротьба з тероризмом. Покращення стосунків з Китаєм.

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал теми США У 1945 – НА ПОЧАТКУ ХХІ СТ. за посиланням: http://zno.academia.in.ua/mod/book/tool/print/index.php?id=3085 Виконати тест за посиланням: https://naurok.com.ua/test/vnutrishnya-ta-zovnishnya-politika-administraciy-dzh-kennedi-l-dzhonsona-r-niksona-reyganomika-nova-ekonomichna-filosofiya-b-klintona-424461.html

pptx
Додано
11 травня 2020
Переглядів
6975
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку