Презентація до дистанційного уроку

Про матеріал
1.Сформулюйте визначення поняття «кислоти» та класифікуйте їх за вмістом Гідрогену й Оксигену.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кислоти: властивості та добування. Кислотні дощі

Номер слайду 2

1. Сформулюйте визначення поняття «кислоти» та класифікуйте їх за вмістом Гідрогену й Оксигену.2. Назвіть за сучасною номенклатурою відомі вам кислоти.3. Написати рівняння реакцій А Zn + H2 SO4 → Б H2 SO4 + Ca. O → В Na2 S + H2 SO4 → Г Na. OH + H2 SO4 →4. Установіть послідовність перетворень за схемами реакцій. А. H2 SO4 + Na. OH → Na2 SO4 + H2 O Б. SO2 + O2 → SO3 В. SO3 + H2 O → H2 SO4 Г. Na2 SO4 + Ba. Cl2 → Ba. SO4↓ + Na. Cl

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Фізичні властивості кислот: 1)Агрегатний стан: При нормальних умовах (при температурі 0°C ) кислоти можуть бути як твердими речовинами, так і рідинами.2)Колір Водні розчини кислот, як правило, є безбарвними.3)Запах Деякі кислоти є леткими і в концентрованому вигляді мають різкий запах.4)Розчинність кислот у воді У переважній більшості, кислоти добре розчиняються у воді. Практично нерозчинною є силікатна кислота H2 Si. O3.

Номер слайду 5

Хімічні властивості кислот:1) Дія на індикатори.

Номер слайду 6

2) Взаємодія кислот з металами. Mg + 2 HCl = Mg. Cl2 + H2↑;Zn + 2 HCl = Zn. Cl2 + H2↑;Cu + 2 HCl ≠;

Номер слайду 7

У цьому ряді метали, що розміщені до водню, витискують його з розчинів кислот (виняток — нітратна кислота). Метали від міді до золота з розчинами кислот не реагують. Починаючи з літію, кожний наступний метал проявляє меншу хімічну активність, ніж попередній.

Номер слайду 8

3) Взаємодія з основними оксидами. Кислоти вступають у реакції обміну з основними оксидами. Продуктами цих реакцій є сіль і вода. Щоб переконатися в цьому, проведемо дослід. Cu. O+H2 SO4 Cu. SO4+H2 O

Номер слайду 9

4)Взаємодія з основами. Кислоти мають здатність реагувати з основами, розчинними й нерозчинними у воді. Звернемося знову до досліду. Na. OH + HCl = Na. Cl+H2 O.

Номер слайду 10

5) Взаємодія із солями. Кислоти реагують із солями за умови, коли випадає осад або виділяється газ. Са. СО3 + 2 HСl = Ca. Cl2 + CO2↑ + H2 O.

Номер слайду 11

Na2 CO3 + 2 CH3 COOH → 2 CH3 COONa + CO2↑ + H2 O.

Номер слайду 12

Добування безоксигенових кислот. Вам уже відомо, що неметалічні елементи реагують за певних умов з воднем. Унаслідок взаємодії утворюються леткі сполуки неметалічних елементів з Гідрогеном. Наприклад: H2 + Cl2 = 2 HCl; H2 + S = H2 S. Добування оксигеновмісних кислот. Деякі оксигеновмісні кислоти добувають за допомогою взаємодії кислотних оксидів з водою. У цьому полягає суть утворення в природних умовах кислотних дощів. Складіть самостійно рівняння реакцій взаємодії фосфор(V) оксиду з водою з утворенням метафосфатної та ортофосфатної кислот. Укажіть умови перебігу реакцій. Крім того, деякі кислоти добувають під час взаємодії солей із сильними кислотами. Наприклад, якщо до натрій силікату долити сульфатну кислоту, випадає осад — силікатна кислота. Рівняння реакції: Na2 Si. O3 + H2 SO4 = Na2 SO4 + H2 Si. O3↓.

Номер слайду 13

Кислотні дощіТрапляються випадки, коли дощова вода містить домішки кислот. Молекули кислот з’являються в атмосфері внаслідок хімічних реакцій. За високої температури, яка досягається при згорянні палива і пального, починають взаємодіяти головні компоненти повітря — азот і кисень: N2+O2= 2 NOНітроген(ІІ) оксид, що утворюється, швидко реагує з киснем за звичайних умов:2 NO + О2 = 2 NO2. Сульфур(ІV) оксид потрапляє в повітря при спалюванні вугілля, а також із газовими викидами під час випалювання сульфідних руд:

Номер слайду 14

Оксиди NO2 і SO2 взаємодіють з водою, крапельки якої наявні в атмосфері. Продуктами цих реакцій є нітратна, нітритна і сульфітна кислоти, а остання ще й окиснюється киснем у сульфатну кислоту:2 H2 SO3 + О2 = 2 H2 SO4.

Номер слайду 15

1. Обчисліть і позначте об’єм гідроген сульфіду (н.у.), що виділиться внаслідок взаємодії натрій сульфіду масою 15,6 г з розчином нітратної кислоти.2. Обчисліть і позначте маси реагентів, якщо під час реакції алюміній гідроксиду з хлоридною кислотою утворився алюміній хлорид кількістю речовини 0,4 моль.

Номер слайду 16

• Кислоти — складні речовини, молекули яких містять атоми Гідрогену й кислотні залишки.• Кислоти класифікують за кількістю атомів Гідрогену — на одноосновні, двоосновні й триосновні; за вмістом Оксигену — на оксигеновмісні й безоксигенові.• Розчинам кислот властиві хімічні реакції з металами, основними оксидами, основами (розчинними та нерозчинними у воді), солями. Вони змінюють забарвлення індикаторів.• З розчинами кислот реагують метали, що в ряді активності металів стоять до водню.• Безоксигенові кислоти добувають розчиненням у воді летких сполук неметалічних елементів з Гідрогеном.• Оксигеновмісні кислоти добувають взаємодією кислотних оксидів з водою та дією на солі сильними кислотами.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 21, виконати завдання 155-161.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
1 березня 2021
Переглядів
444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку