Теоретичний матеріал для вивчення теми Алкани

Про матеріал
Теоретичний матеріал для вивчення теми Алкани - характеристика класу, назви, представники, ізомерія, фізичні та хімічні властивості, поширення в природі, застосування.
Перегляд файлу

 

 

Алкани або насичені вуглеводні - це такі вуглеводні, в молекулах яких всі атоми карбону з’єднані одинарними зв’язками та насичені воднем.

Склад алканів виражається загальною формулою CnH2n+2.

Вони утворюють гомологічний ряд - це ряд сполук схожої будови і хімічних властивостей, в якому кожний наступний член відрізняється від попереднього на групу атомів СН2. Група СН2 називається гомологічною різницею ряду, а представники цього ряду - гомологами.

Гомологічний ряд алканів

Алкан

Назва

Радикал

Назва

СН4

Метан

СН3

Метил

С2Н6

Етан

С2Н5

Етил

С3Н8

Пропан

С3Н7

Пропил

С4Н10

Бутан

С4Н9

Бутил

С5Н12

Пентан

С5Н11

Пентил

С6Н14

Гексан

С6Н13

Гексил

С7Н16

Гептан

С7Н15

Гептил

С8Н18

Октан

С8Н17

Октил

С9Н20

Нонан

С9Н19

Нонил

С10Н22

Декан

С10Н21

Декил

 

При розриві ковалентного зв'язку карбону з одним з атомів водню по вільнорадикальному способу утворюються одновалентні радикали алканів із загальною формулою CnH2n+1 (дивись таблицю).

Молекули алканів утворені ковалентними σ С-С і σ С-Н зв'язками.

IMAG4028.jpgТак як валентний кут між σ зв'язками дорівнює 109о28', то молекули алканів мають просторову будову. Наприклад, молекула метану має форму тетраедра.

У алканів sp3 гібридизація.

Вуглецевий скелет алканів, починаючи з пропану буде зигзагоподібним.

Для алканів починаючи з бутану, властива ізомерія. Вона визначається розгалуженням карбонового ланцюга (скелету). Алкани з лінійним розташуванням атомів вуглецю називають нормальними, а з розгалуженим - ізомерами.

 l

                                                                                                                   

                                                  норм.бутан                                       ізо-бутан

 

Для назв ізомерів застосовують дві номенклатури:

  • стару - раціональну, по якій алкани розглядаються як похідні метану, у якого один або кілька атомів водню заміщені радикалами. Якщо однакові радикали повторюються кілька разів, то їх вказують грецькими числівниками ди-, три-, тетра- ...

 

                          l

                                         триметилтеман

  • систематичну (міжнародну, Женевську)

Ознайомлення з міжнародною номенклатурою органічних сполук IUPAC

1. У структурній формулі вуглеводню знаходимо головний ланцюг. Головний ланцюг — це найдовша безперервна послідовність атомів Карбону.

2. Частинки, що не ввійшли до головного ланцюга, — замісники.

3. Головний ланцюг нумерується з того кінця, до якого ближче замісники або кратний зв’язок. Якщо різні замісники розташовані однаково до обох кінців головного ланцюга, то нумерація йде з того боку, до якого ближче замісник з меншою кількістю атомів карбону, або головніший замісник (Cl, Br і т.д.). Цифри біля атомів карбону мають назву локанти.

4. Вказуємо місце розташування цифрами на назви замісників.

5. Назва насиченого вуглеводню: номер атома головного ланцюга, біля якого є замісник, — назва замісника + назва головного ланцюга + суфікс -ан. Наприклад:

6. Якщо до головного ланцюга приєднано кілька однакових замісників, то в назві цифрою вказується положення кожного з них, а перед назвою замісника ставляться префікси: ди- (два замісники), три- (три замісники), тетра- (чотири замісники) і т. д. Якщо два однакові замісники перебувають біля одного атома головного ланцюга, то в назві його номер пишеться двічі.

7. Якщо до головного ланцюга приєднано кілька різних замісників, то в назві вони перелічуються за абеткою.

Фізичні властивості алканів

С14 за звичайних умов – гази, С517 – рідини, починаючи з С18 – тверді речовини. Алкани практично нерозчинні у воді, але добре розчиняються в неполярних розчинниках, наприклад, в бензолі. Так, метан СН4(болотний, рудничий газ) – газ без кольору та запаху, добре розчинний в етанолі, ефірі, вуглеводнях, але погано розчинний у воді.

 

Хімічні властивості

При звичайних умовах алкани хімічно інертні — не реагують з кислотами, ні з лугами. Це пояснюється високою міцністю сигма-зв’язків С-С і С-Н. Неполярні зв’язки С-С і С-Н здатні розщеплюватися тільки гомолітично під дією активних вільних радикалів. Тому алкани вступають у реакції, що протікають за механізмом заміщення. В першу чергу заміщують атоми водню у третинних, потім у вторинних і первинних атомів вуглецю.

1. Галогенування. При взаємодії алканів з хлором і бромом при дії УФ-випромінювання або високої температури утворюється суміш продуктів від моно- до полігалогенпохідних алканів:

CH4 + Cl2 → CH3Cl + HCl - монохлорметан

CH3Cl + Cl2 → CH2Cl2 + HCl - дихлорметан

CH2Cl2 + Cl2 → CHCl3 + HCl - трихлорметан

CHCl3 + Cl2 → CCl4 + HCl – тетрахлорметан

2. Нітрування (реакція Коновалова). При дії розбавленої азотної кислоти на алкани при 1400 і невеликому тиску протікає радикальна реакція:

СН3-СН3 +НNO3 → СН3-СН2-NО2 (нітроетан) + Н2О

3. Горіння в атмосфері кисню з утворенням CO2 ↑ + H2O

CH4 + 2O2 → CO2 ↑ + H2O

4. Ізомеризація. При нагріванні в присутності AlCl3 алкани, починаючи з бутану, підвергаються ізомеризації  

CH3 – CH2 – CH2 – CH3 → CH3 – CH – CH3

                                                                      |

                                                                    CH3

5. Піроліз. Алкани при сильному нагріванні без доступу повітря розкладаються з утворенням сажі і водню (термічний розклад)

CH4 → C + 2H2

6. Дегідрування. Починаючи з етану, алкани при нагріванні в присутності каталізатора нікелю або платини піддаються відщепленню атомів водню:  

C4H10 → C4H8 + H2

7. Крекінг (розрив ланцюга атомів карбону):

  С4H10 → C2H6↑ + C2H4

Способи добування алканів

У промисловості:

1. Основне джерело алканів – природний газ, нафта, кам’яне вугілля.

2. Переробка синтез-газу за наявності каталізаторів

 СО + Н2 → Н2О + суміш вуглеводнів

3. Нагріванням вуглецю з воднем

 С + 2Н2 → СН4

У лабораторії:

1.Термічний крекінг алканів:

С8Н18 → С4Н10 ↑ + С4Н8

2.Гідрування алкенів, алкінів, алкадієнів

 С2Н4 + Н2 → С2Н6

3.Реакція Вюрца – на першій стадії отримуємо хлорзаміщені алкани (першої стадії), на другій стадії – взаємодія хлорпохідних алканів з натрієм.

С2Н5Сl + 2Na + С2Н5Сl → С4Н10 + NaCl

 

Метан СН4

Є складовою частиною природних газів, утворюється при повільному розкладанні рослинних залишків без доступу повітря. Виділяється з дна боліт і з кам'яновугільних пластів. Тому його називають болотним або рудниковим газом. Це газ без кольору і запаху. Молекулярна маса - 16.

Завдяки великій теплотворній здатності його застосовують як паливо в побуті і в промисловості. При неповному термічному розкладанні метану утворюється ацетилен і водень, при повному - сажа і водень, які служать вихідним сировиною для виробництва формальдегіду, метанолу та ін. речовин.

Добування метану:

1. У лабораторії метан отримують при нагріванні суміші ацетату натрію з гідроксидом натрію (200оС)              СН3СООН + NaОН → Na2СО3 + СН4 

2.При взаємодії карбіду алюмінію з водою Al4С3 + 12Н2О → 4Al(ОН)3 + 3СН4

3.Синтезом з карбону і водню: С + 2Н2 → СН4

4. З природного газу - в промисловості.

Особливі хімічні властивості метану

НЕ піддається ізомеризації, дегідруванню. Крім галогенування, горіння і повного термічного розкладання, метан піддається

1. Неповний термічний розклад:   2CH4 → C2H2 ↑ + 3H2 ↑ етин та водень

2. Окислення з утворенням формальдегіду:   CH4 → HCOH + H2O

3. Утворення водню під дією водяної пари:CH4 + H2O →  CO ↑ + 3H2

 

Застосування алканів.

Метан використовують в якості висококалорійного палива у складі природного газу, в якості сировини для виробництва водню, ацетилену, хлороформу та інших органічних речовин у промислових масштабах.

Пропан С3Н8 і бутан С4Н10 – гази, що застосовуються в побуті, як балонний газ. Пропан використовується в якості автомобільного палива, оскільки є більш екологічно чистим, ніж бензин.

Бутан – сировина для одержання 1,3–бутадієну, що використовується у виробництві синтетичного каучуку.

Основним природним джерелом цих речовин є такі цінні продукти, як природний газ і нафта. Області застосування алканів на сьогоднішній день дуже широкі і різноманітні. Наприклад, газоподібні речовини використовують як цінне джерело палива. Ще одне джерело алканів - нафта, значення якої для сучасного людства переоцінити важко. До нафтових продуктів відносять: бензини - використовуються в якості палива; гас; дизельне паливо, або легкий газойль; важкий газойль, який застосовують в якості мастила; залишки нафтової перегонки використовують для виготовлення асфальту. Нафтові продукти також використовуються для отримання пластмас, синтетичних волокон, каучуків і деяких миючих засобів.

Але застосування алканів набагато ширше. Деякі рідкі форми цих речовин використовуються як розчинники, а також в якості ракетного палива.

Вазелін і вазелінове масло - продукти, які складаються з суміші алканів. Їх використовують в медицині і косметології (в основному для приготування мазей і кремів), а також в парфумерії.

Парафін - ще один всім відомий продукт, який є сумішшю твердих алканів. Це тверда біла маса, температура топлення якої становить 50 - 70 градусів. У сучасному виробництві парафін використовується для виготовлення свічок. Цією ж речовиною просочують сірники. У медицині за допомогою парафіну проводять різного роду теплові процедури.


Галогенопохідні алканів

CH3Cl – в холодильних установках;

CH2Cl2, CCl4 – розчинники;

CH3Cl – хлороформ – в медицині для наркозу

C2H5Cl – хлоретил – для місцевої анестезії

CHI3 – йодоформ – як зовнішній антисептик.

1

 

docx
Додав(-ла)
Шпакова Дар'я
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
2 березня 2021
Переглядів
821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку