Презентація до дня народження Т.Г.Шевченка

Про матеріал
Він писав вірші та прозу, створював картини і любив Україну. Від народження Великого Кобзаря минуло 206 років. За цей час особистість Тараса Григоровича Шевченка багато разів вивчали, переосмислювали й оцінювали різні біографи та історики. Його історичний портрет поповнювався новими даними, при цьому такими, які часто суперечили одне одному (сам по собі Шевченко був досить суперечливою особистістю), його літературний портрет поповнювався все новими і новими творами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація «Життєвий шлях Т. Г. Шевченка»Виконала: О. М. Жук, вихователь та вчитель. ХДВУФК №1[]

Номер слайду 2

Роки життя видатного поета. Народився Т. Г. Шевченко25 лютого(9 березня) 1814, а помер 26лютого(10 березня)1861

Номер слайду 3

Роки творчості:1832-1861 Збереглося 835 творів, що дійшли до нашого часу в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві російських та граверів з інших країн, а також у копіях, що їх виконали художники ще за життя Шевченка. Уявлення про мистецьку спадщину Шевченка доповнюють відомості про понад 270 втрачених і досі не знайдених робіт. Натомість у літературі про його мистецьку спадщину безпідставно приписувано йому чимало творів живопису й графіки інших авторів (досі зареєстровано 263 такі твори).

Номер слайду 4

Переважна більшість художніх творів Шевченка зберігається в Національному музеї Тараса Шевченка

Номер слайду 5

Діяльність Тараса Григоровича Шевченка: художник (живописець, гравер), поет, прозаїк, драматург, громадський діяч. . Тарас Шевченко у своїй творчості відобразив саме ті думки й настрої, які були важливими в житті українців його часу. Про те, що його творчість знайшла відгук у серцях людей, свідчить те, що в другій половині XIX — на початку XX століття чи не єдиною книжкою в більшості сільських хат України був «Кобзар», вірші з нього вчили напам'ять, за ним училися читати.

Номер слайду 6

Життєвий шлях Тараса Григоровича Шевченка В історичному розвитку України Шевченко — явище незвичайне своїм місцем у літературі, мистецтві, культурі. Походженням, становищем та відомістю Шевченко — виняткове явище також у світовій літературі. З 47 років життя поет пробув 24 роки в кріпацтві, 10 — на засланні, а решту — під наглядом жандармів. Шлях Шевченка до творчих висот визначив в образній формі І. Франко:«Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, свіжі й вільні шляхи професорам та книжним ученим».

Номер слайду 7

Ось такий він

Номер слайду 8

Катери́на — ліро-епічна соціально-побутова поема видатного українського поета Тараса Шевченка. Датована орієнтовно кінцем 1838 — початком 1839 року. Не слухала Катерина Ні батька, ні неньки, Покохала москалика, Як знало серденько. Полюбила молодого, В садочок ходила, Поки себе, свою долю Там занапастила.

Номер слайду 9

Шевченко намалював картини «Селянська родина» та «На пасіці» і виконав сепію «Сліпий» («Невольник») під час першої подорожі по Україні (травень 1843—січень 1844 років).

Номер слайду 10

Собор Почаївської лаври

Номер слайду 11

Тарас Григорович Шевченко дуже любив малювати портрети людей.

Номер слайду 12

Смерть і поховання В останні роки Шевченко хворів на ревматизм, набуту внаслідок цього ваду серця, поліартрит і цироз печінки — перебіг цих хвороб, із часом, ускладнила водянка. З осені 1860 року самопочуття Тараса Григоровича почало погіршуватися. 23 листопада, зустрівшись у Михайла Лазаревського з доктором Едуардом Барі, Шевченко особливо скаржився на біль у грудях. Доктор, вислухавши груди, радив Шевченкові поберегтися. Відтоді здоров'я його погіршувалося зо дня на день. Січень і лютий Шевченко просидів майже безвихідно в кімнаті, зрідка тільки відвідуючи деяких знайомих. 26 лютого (10 березня) 1861 року Шевченко помер від наростаючої водянки. На кошти друзів 1 (13 березня) його було поховано спочатку на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі.

Номер слайду 13

ВІЧНІ ЦИТАТИ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА: лучше любить і робить, аніж писать і го­ворить. Здається – кращого немає нічого в Бога, як Дніпро та наша славная країна…Мені ж, мій Боже, на земліПодай любов, сердечний рай!І більш нічого не давай!Пребезумний в серці скаже,Що Бога немає

pptx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
3107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку