Презентація "Геній Архипа Куїнджі в мистецтві"

Про матеріал
Презентація містить матеріали про творчість видатного українського художника Архипа Куїнджі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Геній Архипа Куїнджі в живописі

Номер слайду 2

Архип Іванович Куїнджі народився 15 (27) січня 1842  р. у Карасівці, передмісті Маріуполя. Хотя ця дата неточна, тому що у художника були три паспорти, в яких зазначені різні роки народження: 1841, 1842, 1843. Його батько, Іван Христофорович, був шевцем на прізвище Єменджі, що татарською означає «трудова людина». Це ж прізвище мав у метриці й Архип Іванович. Коли малому було чотири роки, несподівано помер батько, за ним пішла й мати. Сироту забрали брат і сестра батька.  

Номер слайду 3

  Навчався хлопчик погано, зате вже тоді захоплювався живописом і малював на будь-якому зручному матеріалі - на стінах, парканах і клаптиках паперу. У 13 років Архип Куїнджі поїхав до Феодосії до самого Айвазовському для навчання. Молодому Архипові довірили лише розмішувати фарби, але цей час не минувся дарма. Робота у Айвазовського дала поштовх для подальшого розвитку творчості художника Куїнджі.

Номер слайду 4

У 27 років Куїнджі отримує звання вільного художника за один із кримських пейзажів. Він узяв собі прізвище "Куїнджі" — це данина сімейному переказу, за яким дід художника був ювеліром. Згодом Архип Куїнджі став дійсним ювеліром живопису. 

Номер слайду 5

Головними фігурами в пейзажах Архипа Куїнджі є море, гори, дерева, річки, поля, небо. Ілля Рєпін вважав Куїнджі генієм пейзажу, посередником між богами і смертними, генієм, який дає початок новому виду мистецтва. У творах Куїнджі зливалися земне і надземне. Колористичні прийоми майстра, активні колірні контрасти робили його новатором серед художників того часу. У його живописі головною “дійовою особою” стало світло.

Номер слайду 6

Картина «Ладозьке озеро» (1873)привертала до себе увагу, крім витонченого, легкого і тонко написаного пейзажу, ефектом кам'янистого дна, що просвічується крізь прозору воду.

Номер слайду 7

Картина «Українська ніч» (1876) Вважається переломною в творчості художника. Починаючи з неї, Куїнджі відійшов від академічного  романтизму своїх ранніх робіт, а відмінною рисою його творчості стала екзотичність зображення. Велика частина картини написана оксамитовими синьо-чорними тонами, і лише світлі стіни сільських хат- мазанок у правій частині картини яскраво сяють в місячному світлі.

Номер слайду 8

Картина «Вечір на Україні» (1878, частково перероблена 1901) Чи не найбільш показовий для творчого методу Куїнджі твір. Колір надає зображенню зачаровану нерухомість, надзвичайний спокій — ніби неземного походження. Найбільше в цій роботі приваблює ілюзія незвичайного освітлення, гра світла та тіні.

Номер слайду 9

Архип Куїнджі майстерно зображував на своїх картинах ніч. Одним з геніальних творів художника є «Місячна ніч на Дніпрі (1880). Автор зобразив повний місяць, який відображено в морській воді. Дві головних фігури картини - це місяць і море. Художник зумів передати всю красу нічного пейзажу.

Номер слайду 10

У 1879 році Архип Іванович представив публіці своєрідну трилогію пейзажів «Північ», «Березовий гай» і «Після дощу». Пейзажі продемонстрували глибоке вивчення художником імпресіонізму. І хоча він не застосовував у своїй творчості класичних імпресіоністичних прийомів, захоплення передачею світло-повітряного середовища різними способами (поділ кольорових динамічних і переривчастих мазків, уривчастість, легкість в зображенні неба, тонке поєднання різних кольорів) було присутнє в його роботах.

Номер слайду 11

“Північ”

Номер слайду 12

“Після дощу”

Номер слайду 13

Картина написана в стилі романтичного пейзажу. Як і в інших картинах Куїнджі, значний ефект досягається незвичайними комбінаціями світла й кольору, різким контрастом сонця й тіні, який створює враження дуже яскравого сонячного освітлення. Верхню частину беріз не зображено, видно тільки стовбури й невеликі зелені гілки, які виділяються світло-зеленим кольором на тлі темно-зеленого лісу. Картина розділена на дві частини невеличким струмком.“Березовий гай”

Номер слайду 14

Вражає картина «Веселка» Куїнджі працював над нею протягом п'яти років, з 1900 по 1905 рік. Картина створює якесь містичне враження завдяки чорним хмарам та різнобарвній веселці, що сяє всіма відтінками, ніби яскравий промінь в темному царстві.

Номер слайду 15

Картина «Захід в степу на березі моря» (1908) Є ще одним геніальним твором художника . Автор використав відтінки червоного, жовтого і фіолетового. На картині зображено останні хвилини заходу сонця.

Номер слайду 16

Тема заходу сонця знайшла своє відображення і в інших картинах художника

Номер слайду 17

“Захід взимку. Берег моря” (1890)

Номер слайду 18

“Ефект заходу” (1890)

Номер слайду 19

“Червоний захід” (1908)

Номер слайду 20

Влітку 1910 року, перебуваючи в Криму, Куїнджі захворів на запалення легенів. З дозволу лікарів дружина перевезла художника в Санкт-Петербург, але, всупереч надіям на одужання, хвороба прогресувала - далося в знаки хворе серце. Помер Архип Іванович Куїнджі 11 (24) липня 1910 року в Санкт-Петербурзі.

Номер слайду 21

Творча спадщина Архипа Куїнджі складається з понад 500 великих і малих полотен, багатьох малюнків. Своєю щирою і натхненною творчістю художник прославив українське та російське мистецтво і вніс цінний внесок в їх скарбницю.

Номер слайду 22

Багато митців намагалися розгадати секрет досягнення в картинах Куїнджі такої ілюзії світла і такого загального тону, котрий, як магніт, притягує до себе глядача, примушуючи милуватися надзвичайним талантом видатного художника.

pptx
Додано
16 травня 2020
Переглядів
3010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку