Презентація до Дня Соборности Україні

Про матеріал
День Соборності – одна з найважливіших подій в історії України. Відповідно, підготовці та проведенню виховної години варто приділити значну увагу. Радимо уникати зайвого пафосу, який часто відштовхує дітей та не дає усвідомити справжню мету такого заходу – відчути значимість події для держави та кожного громадянина. Разом з тим ви зможете ознайомити школярів з подіями 1917-1919 років як з важливим етапом державотворення та виховання патріотичних почуттів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

22 січня – День соборності України

Номер слайду 2

22 січня 2019 рік – 100 річниця Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно – Української Народної Республіки

Номер слайду 3

Акт Злуки підписали 1919 року. Країну розривали війська кількох держав. Документ у складних умовах готували і у Фастові, і в Києві. Центральний державний архів 70 років ховав цей документ від зазіхань КДБ. І навіть сьогодні таємниця, в якому сховищі він перебуває. Час майже не вплинув на документ 1919 року.

Номер слайду 4

Оригінал Акту Злуки зберігають у Центральному державному архіві.

Номер слайду 5

Універсал Злуки підписали в броньованому петлюрівському вагоні у Фастові на Київщині. Після Першої світової війни Австро-угорська імперія розвалилася і Західна Україна отримала суверенітет. Та довелося просити допомоги в УНР. У Києві тоді панував протеже Німеччини гетьман Скоропадський. А Україну захищали війська Директорії і керівництво пересувалося у цьому мобільному штабі. Саме у Фастові був штаб військ Директорії УНР.

Номер слайду 6

1 грудня 1918-го підписали передвступний договір про об'єднання. Так би мовити, перше читання. Універсал вцілому ратифікували на найвищому рівні уже в Києві, коли Директорія вигнала звідти Скоропадського.

Номер слайду 7

22 січня на Софійському майдані Акт про об'єднання України офіційно зачитав народу член Директорії Федір Швець. Були керівники країни, парадні війська, депутати, представники церкви. Цю подію зняли на відео. Рідкісні кадри 1919 року збереглися й до сьогодні.

Номер слайду 8

Мітинг з нагоди підписання Акту Злуки між ЗУНР та УНР в Києві. Фото 1919 року

Номер слайду 9

Карта Української республіки, представлена українською делегацією на Паризькій мирній коференції 1919 року

Номер слайду 10

За два тижні після того Київ захопили більшовики. Тоді Україна не витримала військової агресії одразу кількох держав. Але Злука збереглася, як кажуть історики, в генетичній пам'яті народу. В наші часи ця пам'ять прокинулася ще до проголошення Незалежності. 21 січня 1990 року між Києвом та Львовом влаштували живий ланцюг. Тепер саме так щороку відзначають День Соборності.

Номер слайду 11

Перше ж офіційне святкування дня Соборності відбулося не у 1990 році, а ще в 1939-му. Святкували тоді 20 річницю знакової події в Карпатській Україні.

Номер слайду 12

Святковий мітинг на День Злуки. Хуст, 22 січня 1939 року

Номер слайду 13

Генерал Курманович та керівництво Карпатської Січі виступають перед народом в День Злуки. Хуст, 22 січня 1939 р.

Номер слайду 14

Вірш Д. Левського «22 січня» (Часопис «Веселка», Ч.1, 1923 р.).

Номер слайду 15

Повідомлення «22 січня 1919 року» («Незалежність. Український двохтижневик в Парижі», 1 лютого 1931 р.) 

Номер слайду 16

 Вірш М. Ореста «Видіння минулого» (Додаток до часопису «Наше життя», Ч.5, 1946 р.)

Номер слайду 17

А от в 1990 році відбулося перше масове святкування. І передував цьому святкуванню «Живий ланцюг».

Номер слайду 18

Учасники “Живого ланцюга” на вул. Стрийській у Львові. Фото 1990 року. Взято з “Історична Правда”

Номер слайду 19

Ідея «Живого ланцюга» між містами не була чимось новим, адже за два роки до того подібна акція відбулася в Прибалтиці. Там «живий ланцюг» об’єднав три столиці – Вільнюс, Ригу та Таллінн. Ініціаторами ж повтору такої акцію в Україні були члени Народного руху України, зокрема брати Горині. Ідея не виглядала утопічною, оскільки вже кілька років в УРСР відбувалися різноманітні масові мітинги.

Номер слайду 20

21 січня 1990 року. Софіївська площа 

Номер слайду 21

"Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України "— пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

Номер слайду 22

Кілька шеренг “Живого ланцюга” на проспекті Свободи у Львові. Фото 1990 року.

Номер слайду 23

Буковинці теж приєдналися до акції за єдність

Номер слайду 24

Делегація з Чернігова в Києві

Номер слайду 25

Мітинг на стадіоні "Спартак" у Житомирі в день проведення "живого ланцюга" 21.01.1990. Плакат із спростуванням радянського твердження про возз'єднання на честь більш давнього.

Номер слайду 26

Рівне. Активісти львівського Товариства Лева

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Виїзд зі Львова в бік Києва. Тарас Гордієнко і Олена Тимчишин - студенти Львівського університету. Донеччани у «живому ланцюзі» 21 січня 1990 р.

Номер слайду 29

Залучені траспортні засоби дають можливість оцінити розмах події

Номер слайду 30

Так званий “вузол живого ланцюга” на проспекті Свободи у Львові. Фото 1990 року.

Номер слайду 31

Тернопільська область

Номер слайду 32

Десь на Галичині, вочевидь, теж Тернопільщина. Молодь у популярних тоді "стрілецьких" одностроях і з плакатом "Медичний інститут"

Номер слайду 33

Акція 1990 року стала наймасовішою, люди створили безперервний ланцюг від Львова до Києва; в прагненні до відродження незалежної України в акції взяло участь від 1 млн. до 3 млн. осіб.

Номер слайду 34

Музей-вагон в Фастові

Номер слайду 35

Святкування Дня Соборності сьогодні

Номер слайду 36

Таким чином, урочистим підписанням Акту Злуки УНР та ЗУНР уперше в новітній історії було зроблено серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель у єдине державне утворення. Акт Злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. 

Номер слайду 37

pptx
Додано
21 січня 2020
Переглядів
1535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку