Презентація "До Дня Соборності України та річниці Битви під Крутами"

Про матеріал

Презентація може використовуватись як додатковий матеріал до уроків з Історії Ураіни при вивченні теми "Українська революція 1917 р" Також, як інформація для проведення позакласного заходу присвяченого Дню Соборності України

Зміст слайдів
Номер слайду 1

До Дня соборності України та річниці Битви під Крутами. Ми вільні-Ми рівніУчитель історіїСпеціалізованої школи №152 з поглибленим вивченням іноземних мов. Деснянського району м. Києва. Кизик Марина Олександрівна

Номер слайду 2

 22 січня День Соборності України

Номер слайду 3

Офіційно святкувати День соборності в Україні почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми. Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році - проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Номер слайду 4

Україна в 1919 р.

Номер слайду 5

Проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР

Номер слайду 6

Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичнийакт об’єднання українських земель в одній державі. Подія основоположна дляукраїнського державотворення.

Номер слайду 7

ВАЖЛИВО!22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії:проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злукиукраїнських земель. Адже 22 січня 1918 року вперше у XX столітті українськанезалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради,а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася неменш вагома подія – об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу.

Номер слайду 8

Національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а йобов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії.

Номер слайду 9

Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву «Живий ланцюг». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

Номер слайду 10

До Дня пам'яті Героїв Крут -202129 січня в Українівідзначатиметься річницябою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Номер слайду 11

Перша незалежність. У 1917 році постала Українська Центральна Рада та створена нею. Українська Народна Республіка. Прихід до влади у Росії більшовиків у листопаді 1917 році становивзагрозу для України. Вони прагнули встановити контроль над Україною.

Номер слайду 12

7 січня 1918 року більшовики оголосили загальний наступ на Україну. У середині січня 1918-го вони встановили контроль майже на всьому Лівобережжі та просувалися на Київ. За таких умов 22 січня 1918 року Українська Центральна Рада ІV Універсалом проголосила незалежність Української Народної Республіки.

Номер слайду 13

РОЗКЛАД СИЛБільшовики. Наступ на Київ радянські війська вели двома колонами. Одна, під керівництвом Михаїла Муравйова, наступала залізницею з Харкова через Полтаву. Друга, під керівництвом Рейнгольда Берзіна, наступала з Гомеля через Бахмач. Загін Муравйова складався переважно з московських, петроградських і тверських червоногвардійців (разом 1 500 бійців) та бронепотяга. Війська під керівництвом Берзіна нараховували 3500 вояків, 400 матросів Балтійського флоту, 12 гармат і бронепотяг

Номер слайду 14

Для охорони кордонів України з півночі на станції Бахмач із середини грудня 1917 року перебував український гарнізон у складі чотирьох сотень (старших курсів) Першої української юнацької (юнкерської) військової школи імені Богдана Хмельницького під командою сотника Аверкія Гончаренка29 січня о 4 год. ранку ешелон з 1-ю Українською юнацькою школою та студентською сотнею прибув до ст. Крути[1]. Після об'єднання загонів було загалом понад 600 юнкерів, студентів вищих шкіл, гімназистів і учнів інших шкіл, при 16 кулеметах. Були лазарет із лікарем Бочаровим та санітарами. Був також вагон із запасом набоїв та гранат. На додаток, уже під час самого бою, приєдналося ще й 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва

Номер слайду 15

Перші кіборги29 січня 1918 року в Крутах перебувало до 520 українських воякiв, юнакiв і студентiв при 16 кулеметах та з однією гарматою на залiзничнiй платформi. У росіян була десятикратна перевага в живій силі, мали бронепотяг та артилерію.

Номер слайду 16

Ціна Перемоги. Завдяки вигідній позиції і героїзму бійців українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім під тиском ворога більшість підрозділів організовано відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 юнаків, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками.

Номер слайду 17

ГероїСтуденти Народного унiверситету: Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); Студенти Київського унiверситету святого Володимира: Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; Гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї: Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич. Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70–100 осіб.

Номер слайду 18

Заради майбутнього. Затримавши ворога на чотири дні, українські війська дали змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу.7 лютого більшовики ввірвалися в місто. Розгорнулося мародерство і полювання на українських чиновників, офіцерів, усіх “підозрілих”. Жертвами “червоного терору” стали декілька тисяч киян. Вже наприкінці лютого 1918 року завдяки підтримці німецьких та австро-угорських військ українці почали звільнення України від більшовиків. У квітні було звільнено майже всю Україну. Бій під Крутами став боєм за майбутнє України.

Номер слайду 19

Вшанування пам'ятіНа Аскольдовій могиліУкраїнський цвіт! –По кривавій по дорозіНам іти у світ. На кого посміла знятись –Зрадницька рука?Квітне сонце, грає вітерІ Дніпро-ріка…На кого завзявся Каїн?Боже, покарай! –Понад усе вони любили. Свій коханий край. Вмерли в Новім ЗаповітіЗ славою святих –На Аскольдовій могиліПоховали їх.(Павло Тичина 1918 р)

Номер слайду 20

pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
1221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку