Створення Організації кримськотатарського національного руху. Відновлення Кримської АРСР

Про матеріал

Матеріал - це презентація до теми національного відродження кримських татар наприкінці 80-х - на початку 90-х рр.

Можна використовувати як для проведення окремого уроку, так і для частини в розділі 6: "Відновлення незалежності України (1985-1991)", параграф 19, пункт 4. Підручник: Історія України. Рівень стандарту. 11 клас. Власов

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створення Організації кримськотатарського національного руху. Відновлення Кримської АРСР

Номер слайду 2

План: Витоки кримськотатарського питання. Утворення ОКНР та її діяльність. Проголошення Кримської АРСР. Використані джерела.

Номер слайду 3

1. Витоки кримськотатарського питання1774 р. – Кючук-Кайнарджийський мир між Російською та Османською імперією закріпив формальну незалежність Кримського ханства.«Все татарские народы: крымские, буджатские, кубанские, едисанцы, жамбуйлуки и едичкулы без изъятия от обеих империй имеют быть признаны вольными и совершенно независимыми от всякой посторонней власти, но пребывающими под самодержавной властью собственного их хана чингисского поколения, всем татарским обществом избранного и возведённого, который да управляет ими по древним их законам и обычаям, не отдавая отчёта ни в чём никакой посторонней державе, и для того ни российский двор, ни Оттоманская Порта не имеют вступаться как в избрание и в возведение помянутого хана, так и в домашние, политические, гражданские и внутренние их дела ни под каким видом…»

Номер слайду 4

1. Витоки кримськотатарського питання. Крим Росія «ковтала» поетапно:1776 р. – введення в Кримське ханство 25-тисячного російського війська для контролю над діяльністю хана.1778 р. – з Кримського ханства вивезені греки та вірмени, які, в основному, займалися торгівлею, а отже цей крок був спланований для створення економічної кризи на півострові, яка згодом і відбулася.

Номер слайду 5

3) 1783 р. – указ Катерини ІІ про ліквідацію Кримського ханства. 1. Витоки кримськотатарського питання. Божиею Милостию Мы Екатерина Вторая, Императрица и Самодержица Всероссийская, и прочая, и прочая, и прочая. В прошедшую с Портой Оттоманской войну, когда силы и победы оружия Нашего давали Нам полное право оставить в пользу Нашу Крым в руках Наших бывший, Мы сим и другими пространными завоеваниями жертвовали тогда возобновлению доброго согласия и дружбы с Портой Оттоманскй, преобразив на тот конец народы татарские в область вольную и независимую, чтоб удалить навсегда случаи и способы к распрям и остуде, происходившим часто между Россией и Портой в прежнем татар состоянии. Не достигли Мы однако ж в пределах той части Империи Нашей тишины и безопасности, кои долженствовали быть плодами сего постановления. Татары, преклоняясь на чужия внушения, тотчас стали действовать вопреки собственному благу, от Нас им дарованному.…  и для того по долгу предлежащего Нам попечения о благе и величии отечества, стараясь пользу и безопасность его утвердить, как равно полагая средством навсегда отдаляющим неприятные причины, возмущающие вечный мир между Империями Всероссийской и Оттоманской заключенный, который Мы навсегда сохранить искренно желаем, не меньше же и в замену и удовлетворение убытков Наших решилися Мы взять под державу Нашу полуостров Крымский, остров Тамань, и всю Кубанскую сторону.

Номер слайду 6

1. Витоки кримськотатарського питання. Діяльність:радикальне реформування системи освіти кримських татар та інших мусульманських народів імперії;культурне відродження та об’єднання колоніальних народів;сприяння інтеграції ісламської культури із західною;підготовку висококваліфікованих кадрів у всіх сферах життя;залучення мусульманських народів у ділове, культурне та політичне життя імперії;видання газети «Терджиман» («Перекладач»).Ісмаїл Гаспринський

Номер слайду 7

1. Витоки кримськотатарського питання– депутат російської Державної Думи, видавець газети «Ватан хадимі». Решат Медієв

Номер слайду 8

1. Витоки кримськотатарського питання26 листопада 1917 року національний з’їзд представників кримськотатарського народу – Курултай – оголосив Кримську народну республіку. Головою був обраний Номан Челебіджіхан. Головними союзниками кримських татар були українські організації в Криму та УЦР, яка оголосила у листопаді 1917 р. утворення УНР. Під час вирішальної півтораденної битви під м. Бахчисараєм 12-13 січня 1918 р. кримськотатарські ескадрони були розбиті військами більшовиків Чорноморського флоту та червоноармійцями, що багаторазово перевищували сили кримськотатарських формувань. Кримська народна республіка перестала існувати.

Номер слайду 9

1. Витоки кримськотатарського питання. Кримська Автономна Соціалістична Радянська Республіка — національно-територіальна автономія кримських татар, що існувала на території Криму з 1921 по 1945 роки, коли вона була скасована після визнання незаконною та злочинною .

Номер слайду 10

11 травня 1944 року Сталін підписав постанову Державного Комітету Оборони №5859 сс про організацію депортації кримських татар. 1945 року Кримську Автономну Радянську Соціалістичну республіку понизили в статусі до Кримської області.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

2. Утворення ОКНР та її діяльність11-12 квітня 1987 р. у Ташкенті, в будинку Мустафи Халілова, відбулася перша Всесоюзна нарада представників ініціативних груп кримськотатарського національного руху. Вона схвалила текст звернення до Горбачова з викладенням всенародних вимог і визначила склад делегації для переговорів. Звернення підписали 40 тис. осіб, але відповіді не дочекалися. Всесоюзна нарада 13-14 червня вирішила відправити до Москви велелюдну депутацію у складі близько 1,5 тис. осіб для здійснення мирних акцій, щоб привернути увагу керівників країни та громадськості до задавнених проблем депортованого народу.

Номер слайду 14

2. Утворення ОКНР та її діяльність1987 р. – демонстрації кримських татар на. Червоній ПлощіМосква

Номер слайду 15

2. Утворення ОКНР та її діяльність29 квітня – 2 травня 1989 р. у м. Янгіюлі Ташкентської області створено громадсько-політичну Організацію кримськотатарського національного руху (ОКНР)На місцях замешкання кримських татар у Криму були створені відділення ОКНР. Мустафа Джемілєв (в центрі) на одному з кримськотатарських самозахоплень, липень 1990 року. Фото: фото з особистого архіву Мустафи Джемілєва

Номер слайду 16

11 липня 1990 Рада міністрів СРСР прийняла Постанову № 666 «Про першочергові заходи щодо вирішення питань, пов’язаних з поверненням кримських татар у Кримську область».1 листопада 1990 Рада національностей Верховної Ради СРСР прийняла постанову № 1771-1 «Про хід здійснення першочергових заходів, пов’язаних з поверненням кримських татар у Кримську область».2. Утворення ОКНР та її діяльність

Номер слайду 17

3. Проголошення Кримської АРСРРозвиток подій у країні, видимі ознаки розпаду радянської імперії та перетворення радянських республік на незалежні держави серйозно стривожили шовіністичні кола в Криму та, насамперед, Кримський обком компартії. Ці сили посилено почали мусувати питання про «незаконність» Указу Президії Верховної Ради СРСР від 19 лютого 1954 р. про передавання Криму зі складу Росії до складу України, начебто, крім цього Указу, усі інші рішення царського та більшовицького режимів щодо Криму були цілком законними та справедливими.

Номер слайду 18

3. Проголошення Кримської АРСРНа 20 січня 1990 року було призначено «референдум» про визначення статусу Криму. Причому пропаганда говорила про ?самовизначення народу Криму?

Номер слайду 19

3. Проголошення Кримської АРСРВинесене на референдум запитання «Ви за відтворення Кримської АРСР як суб’єкта Союзу РСР і учасника союзного договору?» не підтримали лише 5,6% тих, хто взяв участь у голосуванні.12 лютого 1991 р. Верховна Рада УРСР узаконила підсумки кримського референдуму та створила територіальну Кримську АРСР.

Номер слайду 20

3. Проголошення Кримської АРСР26 червня 1991 р. у Сімферополі відкрився Курултай-з’їзд представників кримськотатарського народу, делегати якого обиралися в усіх місцях проживання кримських татар на території СРСР. Курултай заявив про незаконність заснованої попри волю кримськотатарського народу територіальну автономію в Криму, прийняв «Декларацію про національний суверенітет кримськотатарського народу» та на підставі таємного голосування обрав єдиний вищий представницький орган кримськотатарського народу – Меджліс. Таким чином кримськотатарський народ підтримав територіальну цілісність та неподільність України. Мустафа Джемілєв. Курултай, 1991 рік

Номер слайду 21

4. Використані джерела: Депортація кримських татар // https://www.radiosvoboda.org/a/crimean-tatars-deportation/28495741.html Джемілєв М. Кримські татари: вчора і сьогодні // http://www.ji.lviv.ua/n90texts/dzhemilev-krym-i-krymski-tatary.htm «Застаріла хвороба» режиму. Депортація та повернення кримських татар // https://ua.krymr.com/a/29504969.html Кючук-Кайнарджийський мирний договір: міфи та реальність // https://www.radiosvoboda.org/a/946300.html Мустафа Халілов – патріарх кримськотатарського національного руху // https://ua.krymr.com/a/28221053.html Право на Крим: від петиції до радикалізації протесту // http://incognita.day.kyiv.ua/vid-peticziyi-do-radikalizacziyi-protestu.html Сюрюган. Мама думала, що нас везуть на розстріл // https://www.istpravda.com.ua/articles/2019/05/18/155690/ Цалик С. Як Росія вперше анексувала Крим // https://www.bbc.com/ukrainian/blog-history-43806898

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
4485
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку