Презентація до доповіді "Особливості організації освітнього процесу в початковій школі в 2022-2023"

Про матеріал
Війна в Україні стала стресом для усіх учасників освітнього процесу. Усіх нас хвилює питання, як підготуватися до нового навчального року, який буде починатися за дистанційною формою в синхронному та асинхронному форматі? Як оптимізувати формування ключових компетентностей учнів 3-х та 4-х класів, які майже весь минулий навчальний рік здобували освіту теж дистанційно? Чітких методичних рекомендацій, як саме навчати маленьких дітей дистанційно, протягом тривалого часу, в умовах воєнного стану, поки що напрацьовано недостатньо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості організації освітнього процесув НУШ у 2022/2023 н.р. Доповідь на засідання ТМОвчителів початкових класівпідготувала вчителька Первомайського ліцею № 5 Чернушенко Т.І.

Номер слайду 2

Як підготуватися до нового навчального року, який буде починатися за дистанційною формою в синхронному та асинхронному форматі?

Номер слайду 3

Моменти, які треба врахувати: Дотримання санітарно-гігієнічних вимог до проведення і організації дистанційного навчання;Налагодження партнерської взаємодії з батьками учнів;Доцільне, раціональне, безпечне «дозування» навчального матеріалу в межах одного уроку;Використання ігрових форм, методів та прийомів навчальної взаємодії. Застосування доброго гумору в процесі дистанційних уроків;Формування в учнів умінь навчального співробітництва;Запобігання виникненню інтелектуальної втоми в учнів;Сформованість спільноти учнів класу (яка є однією з умов забезпечення якості безпосереднього навчання учнів під час уроку онлайн, позитивного психоемоційного самопочуття дітей).

Номер слайду 4

Спираючись на минулий досвід дистанційної роботи, спробуйте прорахувати та уникнути ймовірних проблем та помилок.

Номер слайду 5

Попіклуйтеся про себе: свою безпеку, своє самопочуття, свій фізичний і психологічний комфорт, задоволення базових фізіологічних потреб. Щоб плідно, а головне, бережно і турботливо взаємодіяти з дітьми, Ви маєте бути у силі й у ресурсі.

Номер слайду 6

Обговоріть з дітьми план дій у випадку небезпеки, повітряної тривоги тощо. У разі потреби, дійте чітко за цим планом.

Номер слайду 7

Демонструйте дітям спокій і впевненість. Пам’ятайте, що діти більше реагують на те, як ми поводимось і розмовляємо, а не на те, що ми говоримо. Намагайтеся створити безпечний, добре організований простір спілкування, з чіткими і зрозумілими дітям правилами. Учні мають відчувати Вашу впевненість, щирість, відкритість і небайдужість.

Номер слайду 8

Мета дистанційного навчання під час війни – це не стільки набуття і засвоєння предметних знань, а й психологічна підтримка, просте спілкування. Дайте дітям відчуття єднання, близькості, згуртованої спільноти.

Номер слайду 9

Надолуження знань зараз не найважливіше. Не форсуйте навчання, починайте з простого (наприклад, повторення вивченого), щоб відновити здатність мозку сприймати розумове навантаження. Дайте дітям відчуття впевненості – “я можу”.

Номер слайду 10

Для більш ефективного засвоєння учнями матеріалу, подавайте його невеликими частинами, більше включайте дітей у практичну діяльність, що матиме наочний результат. Відзначайте й підтримуйте навіть невеликі успіхи у навчанні.

Номер слайду 11

Через дію стресу розумові процеси уповільнюються. Механізм стресу такий, що раціональне сприйняття інформації вимикається. У таких умовах інформація сприймається повільніше і гірше.

Номер слайду 12

Запобігайте негативних оцінок, оцінюйте діяльність, а не особистість.

Номер слайду 13

Уникайте об’ємних домашніх завдань. Не тисніть на дітей розмовами про відставання від програми і неможливістю опрацювати та засвоїти весь навчальний матеріал. Це у нинішніх умовах неважливо і несуттєво, лише призводить до збільшення тривоги та стресу.

Номер слайду 14

Будьте чуйними до самопочуття та емоційного стану дітей. При найменших підозрах на емоційне неблагополуччя дитини, зверніться до шкільного психолога, поговоріть з батьками (за обставинами).

Номер слайду 15

Використовуйте цілющі властивості гумору. Не будьте надто серйозними і занепокоєними. Жартуйте, відповідайте на жарти дітей, якщо це доречно, адже гумор і сміх знижують стрес та напругу.

Номер слайду 16

Не обговорюйте і не ставте під сумнів правильність рішень і дій батьків щодо безпеки дітей, адже саме батьки несуть за них відповідальність.

Номер слайду 17

Пам’ятайте про загальні правила дистанційного навчання та гігієну користування ґаджетами.

Номер слайду 18

Підтримуйте в учнів оптимізм, впевненість у ЗСУ і нашій перемозі. За можливості, дайте змогу дітям ділитися «суперсилою» – тим, що допомагає їм справлятися з нинішніми жахливим подіями і обставинами. За будь-якої нагоди робіть акцент на силі і стійкості дитини.

Номер слайду 19

Піклуйтеся про своє емоційне та фізичне здоров’я. Чи Ви «у нормі»? Чи знаєте як поліпшити свій стан? Чи потрібна Вам допомога?Дбайте про самовідновлення! Обов’язково знаходьте час для відпочинку, саморегуляції, щоб поновити сили, зберегти здоров’я і не допустити вигорання. Знайте, що діти, які бачать довкола сильних, спокійних, впевнених і бадьорих дорослих, швидше повертаються до норми.

Номер слайду 20

Вірте – все буде добре! Ми впораємось! Ми переможемо! Кожен із нас чесною працею і вірою наближає цю перемогу.

Номер слайду 21

За матеріалами Сокол Олениhttps://pp.ippo.kubg.edu.ua/2022/04/03/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Никитина Нина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Леонтьєва Ірина Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
23 серпня 2022
Переглядів
3260
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку