Презентація до доповіді "Застосування нестандартного методу "бріколаж" на уроках хімії"

Про матеріал
Бріколаж в освіті - підхід, при якому в процесі організації навчання використовуються всі підручні матеріали, крім спеціально створених для цієї мети підручників. Такий підхід допомагає розвивати дивергентне мислення, коли один і той же предмет на зразок канцелярської скріпки можна використовувати абсолютно по-різному.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування нестандартного методу “бріколаж” на уроках хiмiïПiдготувала викладач хiмiïЛ. В. Турбiна. ДНЗ ОПЛМТ

Номер слайду 2

Світ швидко змінюється і дитина, що народилася сьогодні, вийде із учбового закладу зовсім в іншу дійсність. Людина повинна буде думати креативно, творчо, вільно, вміти взаємодіяти з іншими людьми.•У той час як нашi діти працюють над підручниками, по всьому світу вводяться нові формати освіти. Одні на уроках роблять домашнє завдання. Інші навіть не ходять в навчальні заклади, обходячись онлайн-курсами. Треті замість лекцій слухають історії.•У Відкритому університеті Великобританії щороку випускають доповідь про інновації в педагогіці. В цьому році британські експерти виділили ряд вже існуючих нововведень, які в найближчі роки нададуть найзначніший вплив на освіту в світі.•Відкрите соціальне навчання•Перевернутий клас•Свої пристрої•Подієва освіта•Перехресне навчання•Бріколаж•Обчислювальне мислення•Адаптивне навчання•«Хитрі» оцінки

Номер слайду 3

Бріколаж - (від фр. Bricolage) - термін, що використовується в різних дисциплінах і що означає створення предмета або об'єкта з підручних матеріалів. БРІКОЛЕР - це той, хто творить сам, самостійно, використовуючи підручні засоби, на відміну від засобів, що використовуються фахівцем. Бріколаж в освіті - підхід, при якому в процесі організації навчання використовуються всі підручні матеріали, крім спеціально створених для цієї мети підручників. Такий підхід допомагає розвивати дивергентне мислення, коли один і той же предмет на зразок канцелярської скріпки можна використовувати абсолютно по-різному.

Номер слайду 4

Бріколаж - один із трендів сучасної освіти; - дозволяє по-новому поглянути на свою повсякденність; - це використання для навчання всього, крім спеціально створених інструментів на кшталт підручників. Брати те, що під рукою, використовувати в іншій якості. Перш за все, в цьому випадку можна навчитися бачити те, чого ми не бачимо на перший погляд. Такі прийоми гарні як для розвитку когнітивних умінь (пошук і структурування інформації), так і для розвитку креативності, нестандартного мислення. Є навіть спеціальний прийом для розвитку навичок такого мислення - метод фокальних об'єктів, коли на "ігрове поле" навмисно вкидається "дивний об'єкт", виділяються його властивості та якості, які можна використовувати на інших об'єктах і в іншій якості.

Номер слайду 5

Бріколаж -це творче використання будь-яких інструментів і доступних ресурсів. Самим простим прикладом бріколаж можна назвати всім відомі досліди на уроках хімії. Можливі ідеї для впровадження: розробка уроків з використанням «нетрадиційних» предметів; розробка уроків з використанням «нетрадиційних» ресурсів.

Номер слайду 6

Цікаво та ефективно проходять уроки хімії, на яких використовується метод «Бріколаж». Він відкриває величезний простір для креативу: реальні речі допомагають здобувачам освіти отримати знання на практиці. Наприклад, овочеві соки та чай - індикатори для виявлення кислот та лугів. Неможливе якісне навчання хімії без лабораторних та практичних робіт, під час яких здобувачі освіти набувають експериментальних компетенцій. Працюючи парами або в групах, вони поєднують практичні вміння з навичками аналізувати, порівнювати, прогнозувати, робити висновки тощо.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Цікаво проходять ужиткові експерименти, для проведення яких беру засоби для прання, миття та чищення, лікарські препарати та продукти харчування. Яскравий приклад – вивчення жирів, білків та вуглеводів. Доцільним вважаю проводити досліди, які доводять наявність цих компонентів. Реакцію з йодом учні застосовують для виявлення крохмалю. Частково ця робота виконується в класі, а частково – у вигляді домашніх дослідів. Наявність крохмалю можна перевірити в печиві, вареній ковбасі, рисі. Використання побутових дослідів сприяє створенню ситуацій, для реалізації яких здобувачі освіти мобілізують свої знання, уміння та певний життєвий досвід. При цьому нагадати про техніку безпеки при роботі з хімічними речовинами. Це дозволяє більш відповідально ставитися до свого здоров'я на уроках і в позаурочний час.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Змінені інтереси і потреби підростаючого покоління не можуть бути задоволені тільки оновленням змісту освіти; в більшій мірі вони зав'язані на формах освітньої діяльності. Традиційні форми, що склалися під час навчання в освітніх організаціях, вже не відповідають очікуванням здобувачів освіти - людей, які повинні в майбутньому самостійно приймати відповідальні рішення в ситуації вибору, прогнозуючи можливі наслідки, бути здатними до співпраці, відрізнятися мобільністю, динамізмом і конструктивністю.

Номер слайду 13

Набутий життєвий досвід здобувача освіти – шанс для подальшого самовизначення. Сьогоднішній здобувач освіти, який успішно володіє практичними навичками та вміннями, у майбутньому – конкурентоспроможна особистість, здатна забезпечувати прискорення науково-технічного прогресу.

pptx
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку