Презентація до екологічного проекту "Каштани під загрозою"

Про матеріал

Одним з етапів екологічної олімпіади в 10-11 класах є написання та захист екологічного проекту. Пропоную вашій увазі один з таких проектів та презентацію до нього. Інші мої проекти за посиланням https://naurok.com.ua/profile/923/biblioteka

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Каштани під загрозою

Номер слайду 2

Завдання роботи: вивчити біологічні особливості та практичне значення гіркокаштану;з’ясувати збудників хвороби, від якої страждають каштани, їх біосистематичне положення;винайти шляхи ліквідації небезпеки;привернути увагу мешканців села до даної проблеми.

Номер слайду 3

Об’єкти дослідження: каштан кінський, мінуюча міль. Предмет дослідження: вивчення хвороби каштанів, викликаної мінуючою моллю та з’ясування методів боротьби.

Номер слайду 4

Біологічні особливості гіркокаштану. Родина сапіндових. Дерево, 30 м заввишки Листки супротивні, пальчастоскладніКвіти зібрані в гроно. Плід — тристулкова коробочка Цвіте в травні, плоди дозрівають у вересні — жовтні.

Номер слайду 5

Практичне значення гіркокаштану. Екстракти каштанових горіхів застосовують в медицині (при кровотечах, варикозному розширенні вен, тромбофлебітах, атеросклерозі, захворюваннях жовчного міхура, хронічних захворюваннях кишок, ревматизмі, артритах). У ландшафтній архітектурі викоритовують насадження гіркокаштанів

Номер слайду 6

Характеристика каштанової моліКашта́нова міну́юча міль (Cameraria ohridella) — метелик невідомого походження, шкідник гіркокаштанів. Основним чинником поширення є антропогенний. В Україні міль з'явилася в 1998 р. Ступінь шкідливості залежить від різних факторів. Міль погано літає, і в місцях, де восени опале листя відносилося вітром, навесні спостерігається зменшення нанесеної шкоди. Гусінь утворює в листках «міни»- пустотілі порожнини. Втрата листя зменшує інтенсивність фотосинтезу, уражені дерева утворюють набагато меншу кількість плодів, які є дрібнішими за звичайні.

Номер слайду 7

Заходами боротьби з хворобою каштанів є:ін’єкції спеціальними вакцинами; досконале вивчення впливу скроплення дерев дефоліантом, інсектицидами, статевими феромонами;прибирання і вивезення опалого листя;знищення хворих дерев і створення молодих насаджень;заміна білих каштанів на рожеві, як більш стійких проти мінуючої молі.

Номер слайду 8

Дослідження впливу ступеня ураженості гіркокаштана звичайного мінуючою моллю на величину річних кілець. Об’єкт дослідження – насадження гіркокаштану звичайного по вулиці Незалежності села Шубків (12 дерев) та поодинокі дерева у дворі будинку 27 (2 дерева). Навесні 2013 року ці дерева були спиляні місцевими жителями на висоті біля 2м.

Номер слайду 9

Ми порівняли ширину останніх річних кілець. Каштани у дворі будинку менш пошкоджені, ширина їхніх річних кілець – приблизно 0,75мм. Ширина річних кілець каштанів, що ростуть суцільною алеєю вздовж вулиці на відстані 4м один від одного – приблизно 0,6мм, за виключенням двох каштанів, що знаходяться над каналізаційною мережею (0,7мм – там більше температура ґрунту, обидва дерева навіть зацвітали на тиждень-півтора раніше, ще до 1 травня). Висновки: зменшення радіального приросту дерев є наслідком шкідливої дії мінуючої молі, тому що передчасне пошкодження листків каштану призводить до зменшення фотосинтезу. Дерева біля тепломережі (каналізаційної) мають більший приріст у зв’язку із дещо більшим періодом фотосинтезу, а також швидшим зміцненням молодих листків.

Номер слайду 10

Дослідження впливу мікрокліматичних умов оточуючого середовища, а також своєчасної утилізації опалого листя на ступінь пошкодженості листків гіркокаштану. Листки гіркокаштану звичайного відбиралися по 5 штук із 5-ти випадково обраних дерев у 2-х вуличних та парковому насадженнях (навколо стадіону), на висоті 1,5–2 м. Всього було зібрано 75 пошкоджених листків із усіх перелічених маршрутів спостереження. Гіркокаштани по вулиці Рівненській знаходяться вздовж автомагістралі, вулиця Незалежності більш віддалена від автошляху. Відстань між деревами і на вулицях, і у парку – 4м.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

№Місце розташування пробної площіКількість мін на одній листковій пластинці, шт1вул. Рівненська40 + 52вул. Незалежності25 + 53 Паркове насадження33 + 5

Номер слайду 13

Висновки: В більш посушливих та загазованих умовах вул. Рівненської каштани є більш пошкодженими, це може бути пов’язано із скороченням строків розвитку всіх чотирьох генерацій молі, що призводить до більшої кількості випадків заляльковування. Досить сильне пошкодження листків гіркокаштіну у парковій зоні скоріше за все пов’язане із тим, що там не проводиться восени загрібання і спалення опалого листя, як це робиться жителями вулиці Незалежності.

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
1403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку