Презентація до екскурсії в етнографічному музеї побуту на тему: «Колиска роду – українська хата»

Про матеріал
Презентація до екскурсії в етнографічному музеї побуту на тему: «Колиска роду – українська хата». За час існування етнографічного музею побуту вчителі помітили, що значно зросла зацікавленість учнів історичним минулим, звичаями, обрядами, побутом українського народу. І це не дивно, адже головна наша мета – зберегти пам'ять про покоління, оскільки не знаючи минулого, не можна будувати майбутнє.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екскурсія в етнографічному музеї побуту на тему: «Колиска роду – українська хата» Екскурсоводи: Фоменко Аліна та Дяченко Дмитро, учні 11-А класу Голопристанської гімназії, вихованці гуртка «Юні екскурсоводи» Керівник: Рубан Ірина Вікторівна, керівник гуртка «Юні екскурсоводи» Голопристанської гімназії

Номер слайду 2

15 грудня 2007 року в Голопристанській гімназії засновано етнографічний музей побуту за ініціативою вчителя української мови та літератури Буженка Миколи Васильовича.

Номер слайду 3

З 2014 року керівник етнографічного музею побуту - вчитель української мови та літератури, керівник гуртка «Юні екскурсоводи» Рубан Ірина Вікторівна.

Номер слайду 4

Із хлібом і сіллю, як завжди ведеться, Ми зичим достатку вам і добра!Зустрічати хлібом-сіллю дорогих гостей — це звичай, що має глибоке коріння та дійшов до нашого часу. Хліб-сіль і рушник — одвічні людські символи. Хліб-сіль на вишиваному рушнику були ознакою гостинності українського народу.

Номер слайду 5

Наша хата - справжня скарбниця українського побуту. Музейні фонди налічують 250 одиниць за інвентарною книгою.

Номер слайду 6

Справа, зразу біля входу,Піч стоїть широка. Вона теплом і красою радує оселю. Ось і наші рогачі, чавунці, коцюба …

Номер слайду 7

А ви знаєте, що потрібно для приготування борщу?

Номер слайду 8

Неподалік від ліжка є колиска. У колисці з верболозу. Малят колисали,Майже завжди квіти хмелю. У подушку клали.

Номер слайду 9

Гра «Склади пазли і назви українську народну казку»

Номер слайду 10

А це мисник – дерев’яні полички для розміщення посуду. Є в нас глиняні глечики, горщики, макітра та макогін, миски, дерев’яні ложки… Працює маслобойка так: кришка знімається, заливається сметана або сливки і, сидячи, б’ємо масло.

Номер слайду 11

Раніше праски не було, тому прасували рублем та качалкою. Ось так! А це що таке знаєте? Це нагрівальна та вугільні (духові) праски.

Номер слайду 12

Кожна добра господиня. В хаті прядку мала. Покуть - священне місцеІкони вбрані в найкращі рушники. Під час свят запалюємо каганець або лампадку. Тут же у нас є писанки, свячена вода, свічки і Біблія.

Номер слайду 13

Наш стіл – символ єдності, родинної міцності та злагоди. У скрині ми зберігаємо рушники, вишивки, святковий одяг, хустки і стрічки, прикраси… Вважалося, яка скриня – така й господиня буде.

Номер слайду 14

Рушники – це обереги. У народі казали: «Хата без рушників, що родина без дітей». Біле поле полотнянерушником барвистим стало,бо його майстрині нашііз любов’ю вишивали.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Ляльки-мотанки - обереги нашої родини, кожна з них має своє символічне значення. У нашій світлиці ви можете побачити такі ляльки-мотанки: Берегиня, Доля, Травниця, Мандрівниця та інші.

Номер слайду 17

Підсобне господарство. Експозиція «Сільськогосподарський інвентар».

Номер слайду 18

Якщо хочете відчути. Серцем Україну -В наш музей Ви завітайте. Хоча б на хвилину!

Номер слайду 19

Список використаних джерел та літератури1. Дослідницькі українознавчі проекти / упоряд. О. Р.Іщук, О. В. Калюжна .- К. : Шкільний світ , 2013 .- 96с. .-(Б-ка "Шкільний світ") .- 978-966-451-795-6 : бк [1942бк]2. Вишивка. Наша скриня: Електронний ресурс]. – Режим доступу - https://www.youtube.com/watch?v=0 Qaqcb. I1o9 Q3. Ігри та конкурси з українознавства : навчальний посібник / упоряд.: Т. А. Мінченко, І. Н. Дєдов .- Чернівці : ІППО , 2012 .- 100с. : бк [2281бк] 4. Лялька-мотанка - просто лялька, чи оберіг? :[Електронний ресурс]. –Режим доступу: http://garbuz.org.ua/Narodni-zvichai/2009-02-05-14-32-34.html.5. Лялькове диво: [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://motanka. kiev.ua.6. Шушкевич А. Ф. Використання інформаційних технологій для створення презентації виробів та оцінки проектної діяльності.[Текст]/ А. Ф. Шушкевич // Трудове навчання в школі: науково-методичний журнал. -2011.-N 2– С.6-10.7. https://youtu.be/vbxh. M0e. I__M

pptx
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку