Презентація до години спілкування на тему: "Музика облагороджує думки і почуття»

Про матеріал
Даний матеріал допоможе учням відкрити двері всередину себе, більш чітко відчути своє «Я».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Година спілкування"Музика облагороджує думки і почуття»Виконав:класний керівник 5-А класу Авдосьєва-Куклінська Ірина Володимирівна

Номер слайду 2

Мета: узагальнити знання учнів з музичного мистецтва;створити умови для інтелектуального розвитку, поглибити розуміння учнями зв’язків музики з навколишнім середовищем; сприяти формуванню комунікативних навичок, зміцненню дружніх відносин; допомогти усвідомити, що музика є необхідною складовою життя людини; виховувати інтерес до музики, творчої праці, товариськість.

Номер слайду 3

ЧОМУ МУЗИКА ТАК СИЛЬНО ВПЛИВАЄ НА НАШІ ЕМОЦІЇ?Уявіть, що у ваших долоньках – дрібка гарного настрою. Поділіться ним, щоб зробити день приємнішим для всіх, хто зараз поряд з вами. Діти, сядьте тихенько і давайте прислухаємося до навколишнього світу.– Ви щось чуєте? – А зараз?–Які це були звуки? (шумові) Звуки оточують нас скрізь. А які ще звуки вам відомі іще? Музика – наш вірний друг, дивовижний оповідач. Але розповідає вона не словами, а музичними звуками. Кожна людина відчуває на собі емоційну силу музики, яка часом буквально бере нас за душу. Ми можемо прийти в стан ейфорії від драйвовою музики в якомусь рок-клубі, а слухаючи романтичну баладу, пережити глибоку тугу нерозділеного кохання …Музика виражає наші емоції набагато могутніше, ніж здатні висловити слова.

Номер слайду 4

Чи є музика просто подразником для вух, або у неї більш глибокий сенс?Музика виникла на фундаменті з асоціацій з криками птахів і звірів як засіб, за допомогою якого стародавня людина, ще не мав мови, міг висловлювати свої почуття і емоції. Можливо навіть, що музика стала тим протоязиком, який підготував грунт для появи мови. Рухаючись синхронно з іншою людиною, ви перестаєте усвідомлювати себе як щось окреме. Крім того, на певному історичному етапі музика, можливо, допомогла об’єднанню людей в спільноти. Груповий танець і спів хором зробили людей більш альтруїстичними і більш схильними ототожнювати себе з колективом, в якому вони існують.

Номер слайду 5

ЕМОЦІЙНИЙ КОНТАКТ ЗІ СВІТОММузика, мабуть, закладена в самій основі наших відносин зі світом, і є глибокий сенс у тому, щоб, перебираючи наші сердечні струни, вона допомагала нам встановлювати емоційний контакт з іншими людьми і взагалі з усім сущим. Кожна культура може надбудовувати цей рудиментарний інстинкт по-своєму, створюючи власний лексикон музичних акордів і мотивів, які стануть асоціюватися з певними почуттями та емоціями. Хоч би якими були генезис і споконвічне призначення музики, сучасні люди вже не можуть не пов’язувати її з важливими подіями власного життя.І не дивно тому, що звуки улюблених мелодій здатні перенести нас до приємних емоцій і спогадів.

Номер слайду 6

ЯК МУЗИКА ВПЛИВАЄ НА СВІДОМІСТЬ, ЕМОЦІЇ І ПРОДУКТИВНІСТЬ?Пара навушників і улюблений плейлист — атрибути, без яких важко уявити повсякденність. Кому-то музика допомагає зосередитися, кому-то — підняти настрій або відволіктися. У кожного — свої цілі і своя музика, але є і принципи, загальні для всіх “ЕМОЦІЙНИЙ СТАН”

Номер слайду 7

МУЗИКА ТА ЕМОЦІЙНИЙ СТАНВчені виділяють кілька етапів виникнення емоцій при прослуховуванні музики. Музика здатна нашкодити, якщо вона не подобається. Кожен знає зі свого досвіду, що слухати музику, яка не подобається, досить важко. Це може викликати сильні негативні емоції, а стрес відбивається на нашому здоров’ї і фізіологічному стані. Якщо музика викликає позитивні емоції, то це «наша» музика, і вона не буде шкідливою для нас. Якщо негативні, то краще її не слухати, або знайти підхід, як її зрозуміти, щоб вона викликала позитив.

Номер слайду 8

МУЗИКА І МОЗКОВА АКТИВНІСТЬНаш мозок має здатність синхронізуватися з ритмом і темпом музики, оскільки передача сигналів між нейронами має ритмічний характер. І за допомогою музики мозок кожної людини може синхронізуватися з іншими. Так, наприклад, відбувається на концертах. У глядачів синхронізуються мозкові хвилі в ділянках мозку, пов’язаних зі сприйняттям звуку: звуковий корі і моторної кори, яка відповідає за рух. Тому дуже зручно використовувати музику для монотонної роботи або діяльності, де потрібна синхронізація багатьох людей. Ритм спрощує виконання таких завдань. У музикантів і представників інших професій принципи роботи мозку відрізняються.у музикантів при прослуховуванні музики більше активується ліва півкуля, а саме — мовні зони, які відповідають за обробку, сприйняття і відтворення мови, а у немузикантов — праве. Музиканти набагато краще і швидше вивчають нову мову, їм легше дається сприйняття акцентів, вони краще розрізняють тональні зміни.

Номер слайду 9

МУЗИЧНА ТЕРАПІЯМузикотерапія — досить немолоде напрямок, воно почало зароджуватися ще в 1940-х роках, коли музиканти приходили до військових госпіталів, грали мелодії або співали разом з пацієнтами.Є цікаві дослідження на тему терапії музикою. Наприклад, у людей після інсульту набагато швидше відновлюються когнітивні функції або пам’ять, якщо вони прослуховували музику, яка їм подобається, в порівнянні з тими людьми, які, наприклад, читали книги або проходили стандартні процедури відновлення. Навіть коли ми просто слухаємо музику, яка нам подобається, підвищується концентрація білків імуноглобуліну А — складової імунної системи.

Номер слайду 10

МУЗИКА, ПОВЕДІНКУ І ПРОДУКТИВНІСТЬІнтенсивна музика з високим темпом здатна підштовхнути до швидкого прийняття рішень. На записах відеокамер супермаркетів видно, що люди навіть швидше пересуваються по залу, якщо грає ритмічна музика. У години же, коли відвідувачів менше, включають більш повільну музику, щоб люди ходили довше і вибирали більше товарів. Тобто, можна змінювати характеристики музики і таким чином впливати на емоційний стан людей. Музика впливає на емоційний стан, від якого, в свою чергу, залежить наша продуктивність. Є «закон оптимальної мотивації»: коли ми емоційно перезбуджені або недостатньо мотивовані, нам буде складніше виконувати роботу. І коли ми включаємо музику, то ізолюємось від зовнішнього світу, джерел, які будуть конкурувати за наше зовнішнє увагу.

Номер слайду 11

КЛЮЧ ВІД НАШОГО «Я»Саме тому музика не залишає нас байдужими: вона викликає різноманітні почуття, пробуджує пам’ять і стимулює уяву, змушує відчувати ті чи інші фізичні відчуття, а часом навіть призводить до стану душевного просвітління. Оскільки музика здатна впливати на наші почуття, з її допомогою ми можемо відновлювати сили, занурюючись в глибини своєї душі. Незважаючи на те що музика — універсальне мистецтво, кожен з нас сприймає її по-своєму, відповідно до своєї культурою, освітою, способом сприйняття і, головне, відповідно до індивідуальної структурою психіки. Залежно від того, як ми бачимо себе і світ. Або, точніше, як ми його чуємо …

Номер слайду 12

СКЛАДІТЬ ПЛЕЙЛИСТ СВОЇХ ПОЧУТТІВЄ мелодії, які ми готові слухати без кінця. Але чому? Згадайте свої улюблені композиції і подумайте: про що вам говорить ваш вибір? За допомогою цієї простої вправи ви зможете визначити, які саме музичні композиції допоможуть вам відчути себе самим собою. ЗАВДАННЯ:

Номер слайду 13

№1 Прочитайте список позитивних емоційних станів: веселощі, чарівність, захоплення, екстаз, гордість, задоволення, радість, щастя, захоплення, ейфорія, полегшення, розраду, відпочинок, терпіння, спокій, безтурботність, надія, повагу, подив, насичення, стійкість, насолода , ностальгія, здивування, задоволення, блаженство, млість, ніжність, пристрасть, любов, жалість, доброзичливість, співчуття, обожнювання, гармонія, заспокоєння, умиротворення, безпеку, благополуччя, сміливість, впевненість, запал. Відзначте три з них — ті, які дозволяють вам найбільшою мірою відчувати себе собою. Дайте собі час подумати, запишіть обрані стани — ці три ключових слова вам знадобляться пізніше.

Номер слайду 14

№2 Знайдіть час, щоб уважно прослухати кілька разів свої улюблені мелодії або щось нове, що вам давно хотілося відкрити для себе. (Для кожного з творів спробуйте спонтанно визначити два головних емоційних стани (зі списку вище), які його характеризують.))

Номер слайду 15

№3 Ще раз уважно прослухайте композиції і спробуйте відповісти на питання: «Чому ця музика асоціюється у мене саме з такими станами?» Постарайтеся дати якомога точнішу відповідь.

Номер слайду 16

№4 Коли ви прослухаєте не менш 20 треків, згадайте три ключових слова, які ви записали на початку вправи. Порівняйте прослухані треки зі списком станів (записаних слів), які ви обрали. Чи підходять вони один одному? Якщо так я Вас вітаю! Тепер ви можете з легкістю обирати ту музику (і відповідні їй емоції), які найкраще відповідають вашим потребам в ситуаціях, коли вам особливо потрібно набратися сил і відчути себе по-справжньому собою. Ви помітите також, що позитивні емоції, підкріплені точно обраній музиці — це реальна енергія, здатна змінити вас зсередини!

Номер слайду 17

Адже слухати музику — значить відкрити двері всередину себе. Коли ми уважно слухаємо, у нас виникає мимовільна фізіологічна реакція: увага загострюється, і ми більш чітко відчуваємо своє «Я».

pptx
Додано
19 травня 2023
Переглядів
427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку