Презентація до хімічного марафону

Про матеріал

У грі беруть участь декілька команд по чотири учні в кожній. Гра поділяється на дев'ять таймів по 6—7 хв.

У кожному таймі ведучий зачитує п'ять підказок. Після кожної підказки дається час (60 с), щоб команди обговорили та написали на аркуші паперу відповідь. Якщо команда дала правильну відповідь уже після першої підказки, вона отримує 5 балів, після другої — 4 бали і т. д.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У кожному таймі ведучий зачитує п'ять підказок. Після кожної підказки дається час (60 с), щоб команди обговорили та написали на аркуші паперу відповідь. Якщо команда дала правильну відповідь уже після першої підказки, вона отримує 5 балів, після другої — 4 бали і т. д.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. У 1890 р. він став причиною загибелі екіпажу океанського парусника «Мальборо». Корабель не отримав ніяких пошкоджень, але, втративши керування, блукав в океані. 2. Він став причиною масових самогубств китів (кити викидалися на берег). 3. Він входить до складу вулканічних газів. 4. Його вміст у навколишньому середовищі — своєрідний еталон для порівняння забруднення атмосфери різних міст, а також для встановлення ступеня отруйності вихлопних газів автомобілів. 5. При отруєнні ним наступає кисневе голодування тканин, а особливо клітин центральної нервової системи.

Номер слайду 5

1. Агат, онікс, халцедон, опал, кристаліт — мінерали, які він утворює. 2. Першою зброєю й одночасно знаряддям праці доісторичної людини був матеріал, який складався, головним чином з нього. 3. Він має шкідливу біологічну дію на людину: викликає такі захворювання, як силікоз і утворення каменів у нирках. 4. У земній корі його масова частка становить близько 90 %. 5. У наші дні з нього виготовляють цемент, скло, кришталь, тонку кераміку.

Номер слайду 6

1. Він займає п'яте місце за поширеністю у Всесвіті: на кожні 100000 атомів на його долю припадає 15. Космологи вважають, що він з'явився в числі перших елементів Всесвіту. 2. За поширеністю на Землі він знаходиться в кінці другого десятка елементів (у земній корі його міститься лише 0,04 %, причому основна частина зосереджена в атмосфері). 3. У рідкому стані він застосовується в кріогенній техніці. 4. У газоподібному стані його використовують у металургії для створення інертного середовища. 5. Своєю назвою він зобов'язаний французькому вченому А. Лавуазьє, який відродив напівзабутий термін, вважаючи, що він у перекладі з давньогрецької означає «безжиттєвий».

Номер слайду 7

1. В організмі людини його міститься близько 3 г, із них близько 2 г — у крові. 2. За поширенням у земній корі він поступається лише Оксигену, Силіцію й Алюмінію. 3. Спочатку єдиним джерелом його добування були метеорити, що впали на Землю. Вони містили його в чистому вигляді. 4. Первісна людина стала використовувати знаряддя з нього за декілька тисячоліть до н. е. 5. На його честь в історії названо вік.

Номер слайду 8

1. У газоподібному вигляді він викликає сильне подразнення, особливо очей і дихальної системи. У рідкому вигляді викликає серйозні опіки шкіри. 2. Він входить до складу деяких (досить відомих) гербіцидів, інсектицидів, пестицидів. 3. Його отримують, головним чином, у результаті електролізу солей. 4. Війська Антанти й німецькі війська застосовували його в бойових діях під час Першої світової війни. 5. Його використовують для дезінфекції води.

Номер слайду 9

1. Він — стимулятор дихання та є слабодіючим сечогінним засобом. 2. При вживанні у великих кількостях викликає сонливість і галюцинації. 3. Його можна отримати з чайного листа екстракцією з хлороформом. 4. Він є гетероциклічною сполукою і, крім чайних листків, міститься також у листках коли, зернах какао та кави. 5. Перша частина слова означає назву напою, який, судячи з реклами, є «нового дня ковтком».

Номер слайду 10

1. У 1862 р. шведський хімік Альфред Нобель розпочав його промислове виробництво на фабриці під Стокгольмом, після чого, у 1864 р., на ній стався вибух. У числі загиблих був молодший брат Нобеля Еміль. 2. А. Нобель з'ясував, що його можна робити більш безпечним у поводженні, змішуючи з кізельгу-ром. 3. Його суміш із кізельгуром А. Нобель запатентував під назвою «динаміт». 4. Він міститься (30 %) у вибуховій речовині — кордиті, що використовується для начинки гранат і розривних куль. 5. Його можна одержати взаємо-дією гліцерину та нітратної кислоти.

Номер слайду 11

1. Занепад і розпад Римської Імперії (на думку деяких учених) були зумовлені отруєнням йонами цієї речовини. 2. Раніше його додавали в погане вино для покращення смаку. 3. У часи Древнього Риму його широко використовували для виготовлення кухонної утварі, водопровідних труб, монет, гир. 4. Зараз він використовується для виготовлення покрівельного матеріалу, оболонки кабелю, в акумуляторах. Його солі використовують у виробництві фарби, а сполуки, що його містять, застосовують як антидето-наційну присадку до бензину. 5. Найпоширеніший припій є сплавом олова із цим металом.

Номер слайду 12

1. Він присутній у невеликих кількостях у крові та сечі людини. У хворих на діабет його концентрація вища, ніж у здорових людей. Діабетики виділяють його при диханні. 2. Його використовують для одержання плексигласу (поліме-тилметакрилату). 3. Він широко використовується як розчинник у лабораторній практиці й промислових умовах. 4. Його можна отримати із вторинного спирту. 5. Він — найпростіший представ-ник кетонів.

Номер слайду 13

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку