Презентація до інтегрованого уроку, 4 клас. "Як хліб на стіл прийшов"

Про матеріал
Інтегрований урок, 4 клас. "Як хліб на стіл прийшов" Предмети, що інтегруються: 1. Літературне читання "Д.Павличко "Зернина", І.Драч "Етюд про хліб", С.Жупанин "Ходімо в поле, сину" 2. Українська мова «Частини мови» 3. Я у світі «За що шанують українців» 4. Мистецтво "Народна забавка «Печу, печу хлібчик», народна пісня «Зеленеє жито» малювання хлібного колоска." 5. Природознавство «Культурні рослини»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як хліб На стіл прийшов. Фалєєва Світлана Костянтинівна, вчитель І категорії Харківської гімназії № 86

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета : Формувати уявлення дітей про цінність хліба. Виховувати бережливе ставлення до нього. Задачі : Дослідити, як хліб потрапив на стіл. Простежити, як хліб оспіваний в усній народній творчості. Познайомитися з віршованими творами про хліб.

Номер слайду 4

Пролунав уже дзвінок Починається урок. Тож зручненько всі сідаймо. Та урок наш починаймо! Зараз сядуть лиш дівчатка,А за ними і хлоп’ятка. Сядьте зручно, усміхнітьсяІ на мене подивіться. Цей дзвінок нам дав сигнал –Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо,Урок Хліба починаймо.

Номер слайду 5

Розділимося на групи: Д Н Г Х О М Л Д І Н М О Б Г

Номер слайду 6

Відгадай загадку. Весь із золота відлитий,На соломинці сидить.

Номер слайду 7

Робота над загадками1. Він потрібен всім у кожній хаті,І їси його щоденно ти!Щоб він був потрібно працювати,2. А як є – то треба шанувать! Хоч не солодкий, та дуже смачний,Хоч сам маленький, проте дорогий,Сядем обідати, - він на столі. Люблять його і дорослі, й малі.

Номер слайду 8

Сядем обідати, -Він на столі. Люблять йогоІ дорослі, й малі.

Номер слайду 9

Пригадайте, діти, вмить як пшениченька шумить.- Ш – ш – ш – ш – ш .- Як в гайку струмок дзвенить?- Дзінь – дзінь – дінь…- А як джміль в саду бринить?- Дж – ж, дж – ж, дж – ж.- Як шумлять у птаха крила?- Шух, шух, шух, шух.- В морі синьому вітрила?- С – с – с – с – с.

Номер слайду 10

Ець – ець – ець — віє жаркий вітерець. Ва-ва-ва — в полі йдуть уже жнива. Уть-уть-уть — комбайни цілий день гудуть. Ато-ато-ато — буде хліба в нас багато.

Номер слайду 11

На-на-на- рідна...(?)Ай-ай-ай-наш рідненький... (?)Жу-жу-жу-землю ... (?)Ба-ба-ба-золоті... (?)Ті-ті-ті-руки...(?).(Золоті, край, сторона, хліба, бережу)

Номер слайду 12

Прочитайте. Умілому всяка робота легка. Умілому всяка робота легка. Умілому всяка робота легка. Умілому всяка робота легка. Умілому всяка робота легка ?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Хліб Хліб дає життя», - так кажуть у народі. А ще з зерна виготовляють різні крупи та готують поживні каші. Ранiше люди говорили про хлiб як про живу iстоту: «Хлiб-годувальник!», «Хлiб-батечко». 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Що таке ХЛІБ?Хліб — це зерно, яке перемелюють на борошно — "Зібрати три мішки хліба". Хліб — це випечений виріб із борошна. Продукт харчування — "Запашний хліб лежить на столі". Хліб — це зернові сільськогосподарські рослини — "Достигає хліб у полі". Хліб — це харчі, прожиток — "Заробляти собі на хліб", тобто забезпечувати собі добробут. Хліб — це заробіток, засіб існування — "Жити на чужих хлібах", тобто на чиємусь утриманні. Хліб — це всі вироби, випечені із додаванням борошна. Хліб— найголовніше багатство. Не може бути родина багатою, якщо в хаті немає хліба.

Номер слайду 17

Асоціативний кущ

Номер слайду 18

Легенда. Якось, розповідає легенда, засперечатись орач, сівач і пекар. Орач твердив, що хліб творить земля, сівач казав — сонце, пекар — вогонь. Ви забули про людину, — мовив мудрець. — Хліб — творіння рук людських».

Номер слайду 19

Коли ж саме і де розпочалася «пшенична доба» людства?Пшениця — дуже давня культура. Вона була відома у багатьох країнах Європи, Азії, Африки ще за 7 - 6 тисяч років до нашої ери. А от в Америку та Австралію пшениця потрапила лише 200—300 років тому. Але розповсюдилась вона тут надзвичайно швидко і зайняла величезні площі.

Номер слайду 20

Виробництво хліба почалося давно (10 — 15 тис. років тому), коли людина почала вирощувати злакові культури. Спочатку люди їли сире зерно, але з появою вогню з'ясували, що підігріте на ньому зерно має приємний смак. Так людина стала випікати перепічки, a згодом і хліб. З давніх часів хліб цінився дуже високо. В Давньому Єгипті сонце, золото і хліб позначали однаково — у вигляді кола з крапкою посередині. В Римі раб, який умів випікати хліб, коштував у 10 разів дорожче за найкращого гладіатора.

Номер слайду 21

Роки війни. Солдатський хліб — черствий сухарІ в казанку незмішана каша. Ми винесли страшний тягар. Така вже, видно, доля наша. Тоді збагнули ми, що хліб,Здобутий боєм цеї роти,Ми проміняти не змогли б. На всі житейськії щедроти.

Номер слайду 22

Як правильно садити і вирощувати пшеницю? В залежності від довготи життєвого циклу є ярі і озимі пшениці. Озимі сорти висівають восени, за 50-60 днів до наступання морозів, а урожай отримують в наступному році. Ярі сорти сіють весною, урожай збирають в цей же рік.

Номер слайду 23

Літературна сторінка. Про хліб написано багато творів в літературі. Це і вірші, і оповідання, і казки. Сьогодні ми познайомимося з віршами Дмитра Павличка, Івана Драча і Степана Жупанина.

Номер слайду 24

Словникова скарбничка. Решето (сито) - господарська річ у вигляді дерев’яного обода з натягнутою з одного боку сіткою для просіювання чого-небудь (перев. зерна, борошна). Етюд - невеликий твір, присвячений якому-небудь питанню. Сажа - чорна порошкова маса, кіптява. Черінь - дно печі, де горять дрова, місце в печі для випікання хліба та варіння страв. Білена - хата біла, чиста; покрита розчином крейди, вапна.

Номер слайду 25

Аналіз вірша Дмитра Павличка «Зернина» Тема: оспівування пшеничної зернини – схованку колоска та хлібини. Головна думка: «все те, що є і що буде опісля, в зернині було і з зернини зроста». Настрій вірша:життєствердний.

Номер слайду 26

Робота в групах. Малювання колоска.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Іван Драч «Етюд про хліб»

Номер слайду 31

Аналіз вірша: Тема: поетична розповідь ліричного героя про випічку хліба дбайливими руками господині. Головна думка: де є хліб, там є життя, де є життя, там є надія.

Номер слайду 32

Хвилинка відпочинку«Дитяча забавлянка про хліб»Печу, печу хлібчик. Дітям на обідчик. Меншенькому - меньший,Більшенькому - більший. Шусть у піч!Сажай - виймай,Ріжу, ріжу. Я, куштую -Гам! Спечем, спечем хлібчик. Дітям на обiдчик. Найбільшому — хліб місити,А тобі — воду носити,А тобі — в печі палити,А тобі — дрова рубати,А малому — замітати. Тільки хліба напекли — танцювати почали. Це робота не легка — витинати гопака.

Номер слайду 33

Як хліб потрапив на стіл?Чи знаєш ти, чим пахне хліб?Коли весною кілька діб. Гуркоче трактор за рікою. Хліб пахне працею людською.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Як прийшов до нас хліб? ЗАМИСЛІТЬСЯ! Викидаючи шматочок хліба, ви відкидаєте працю сотень сотень людей. Але справжню ціну хліба складають хлібороби. Вони від засіву до жнив живуть надіями і сподіваннями.

Номер слайду 36

Аналіз вірша Степана Жупанина «Ходімо в поле, сину»Тема: поетична розповідь про нелегку хліборобську працю. Головна думка: «праці й поту хліб коштує на ниві й на столі».«Як вродить жито - то й будемо жити»

Номер слайду 37

паростокнасінняколосзерномукатістохліб

Номер слайду 38

Вправа-гра «Складання діафільму» «Від зернини до хлібини»

Номер слайду 39

Номер слайду 40

1 –Землю потрібно зорати, потім посіяти зерно.

Номер слайду 41

2 – Зерно проростає і утворюються колоски.

Номер слайду 42

3 – Коли колоски достигають - їх косять. Чим косять пшеницю?

Номер слайду 43

4 – Утворюється пшениця.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

5 – Зерно везуть до млина.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

6 – Зерно мелять і утворюється мука (борошно).

Номер слайду 48

7. Із муки замішують хліб.

Номер слайду 49

8 – Хліб ставлять у піч. Спечений хліб витягають із печі.

Номер слайду 50

9- Хліб привозять у магазин, і так він потрапляє до нас на стіл.

Номер слайду 51

Номер слайду 52

2. Посіяти зерно3. Зібрати врожай. Доставити на млин. Спекти хліб. Змолоти муку. Доставити в магазин. Обробити землю. Відвезти на елеватор1.4.5.6.7.8. Скласти програму виробництва хліба

Номер слайду 53

Хліб на нашому столі з’являється завдяки нелегкій праці людей 120 професій

Номер слайду 54

хліборобпекаркомбайнертрактористводіймельникпродавець. Хто працює, щоб до нас на стіл хліб прийшов.

Номер слайду 55

Вправа-гра «Віднови і запиши»Запишіть в зошит речення.1) У ..шеничній ..ернині ..ільш як сто ..азок, ―У ..шеничній ..ернині ..хований ..олосок.2)  … розіб’є, білком помаже,на дерев’яну … ― та в …3) Ходім … в поле, любий …,там … живе в зелено-свіжих врунах.

Номер слайду 56

Гра «Шифрувальник»Відгадай, яке словo «розcипалось"Складіть з поданої групи букв слова ликбуб Ілxб байникoм сокoлок

Номер слайду 57

Перевіркабублик хліб комбайн колосок

Номер слайду 58

Народна мудрість

Номер слайду 59

Прислів'я Без солі, без хліба немає обіду. Хліб — усьому голова. Коли хліб на возі — не буде біди в дорозі. Де хліб і вода — там немає голоду. Паляниця — хлібові сестриця. Довелося бідувати, на хліб-сіль заробляти. Калинова гілка — хлібові тітка. Нема святішої святині, як хліб на нашому столі. Земля — матінка, а хліб — батечко. Пшениця колоситься — життя веселиться. Посієш вчасно — збереш рясно. Хто про землю дбає, тому вона повертає. Осінь дощова – на врожай. Зима з снігами – літо з хлібами. Зима без снігу – не бути хлібу. Як у травні дощ надворі. то восени хліба повні комори. Грім гримить – хліб добре родить. Хліб – усьому голова. Доїж шматочок хліба, у ньому вся твої сила. Сила від хліба, хліб від землі. Зима без снігу, літо без хліба. Не страшна біда, коли є хліб та вода. Сила від хліба, хліб від землі. Зима без снігу, літо без хліба. Не страшна біда, коли є хліб та вода. Сій вчасно – вродить рясно. Посій упору, будеш мати зерна гору. Яка пшениця, така й паляниця. Лежачого хліба ніде нема. Сій вчасно – вродить рясно. Посій упору, будеш мати зерна гору. Яка пшениця, така й паляниця. 

Номер слайду 60

Чи знаєте ви,що … Батьківщиною хліба вважають Єгипет. У Києві відкрили музей хліба в 1983 році. З одної зернини можна отримати 20 мг борошна. Для виготовлення 1 батона треба змолоти приблизно 10 тис. зернин. Самий великий буханець спекли в Акапулько, довжина – 9200м у 1996 році. В світі з’їдають більше 9 млн. буханців хліба щодня.

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Приказки та прислів’я про хліб. На чорній землі білий хліб родить. Без солі й без хліба немає обіду. Хочеш їсти калачі – не сиди на печі. Як окраєць на столі, то й життя веселіше. Хліб – батько, вода – мати. люди мруть не від хлібу, а від голоду. Без хліба суха бесіда. Без солі не смачно, без хліба – не ситно. Паляниця – хлібові сестриця. Зима із снігом – літо із хлібом. Яка пшениця, така й паляниця. Сій вчасно, вродить рясно. Де хліб і вода, там немає голоду. Хліб – всьому голова. Сила від хліба, хліб від землі.

Номер слайду 63

Значення хліба в житті людини. Виряджаючи сина в дорогу, мати давала йому хліб. У нову хату заходили із хлібом. Дорогих гостей зустрічали із хлібом – сіллю. Коли народжувалася дитина, ішли до неї із хлібом, щоб вона була щасливою і багатою. На хрестини теж ідуть із хлібом. Сватали дівчину із хлібом- сіллю. Перед весіллям пекли караван, який оздоблювали калиною, барвінком і червоними стрічками. Молодих обсипали пшеницею на щасливе і довге життя. У поминальних обрядах також присутній хліб. Його клали на віко домовини, потім несли до церкви. Людям роздавали печиво та пиріжки.

Номер слайду 64

Традиції та обряди. Різдво: Дідух –сніп із пшениці. Кутя . Сорок святих: Печиво у вигляді жайворонків. Великдень: Пасха Маковія: Коржі з макомта медом. Андрія: Калита – круглий корж, символ сонця.

Номер слайду 65

Загадки В полі ріс я, колосився. На стеблині уродився. А тепер мене ви ріжте,На здоров’я смачно їжте. (хліб) Кину її в грядку, нехай моя загадочка лежить до весни. (Озимина)Ноги на полі, середина надворі, голова на столі. (Корінь, стебло, зерно)Що то за твір, що ні чоловік, ні звір, а має вуса. (Ячмінь)У хлів іде без шкіри,  а виходить із шкірою. (Хліб у піч та з печі) Ріжуть мене ножакою, Б`ють мене ломакою, За те мене  отак гублять, Бо всі мене дуже люблять. (Хліб) Без рук, без ніг, а підперезаний.(Сніп)Не золотий, а жовтий, не дід, а з вусами, не сам, а з друзями розмовляє. (Колос) Б`ють мене, топчуть, ріжуть, а я все терплю, усім добром плачу. (Хліб)Круглий, мов сонечко, щедрий, мов літечко, на черінь просунеться, стоїть – красується. З печі – на блюдо, їжте мене, люди, на здоров`ячко. (Коровай)

Номер слайду 66

Хліб у піснях та віршах…В народі ж хліб, як матір поважай, Ця шана з плином часу не зника.І дорогих гостей завжди стрічають Із хлібом в барвистих рушниках. Та хай же щедро наливає сокомІ колоситься золотистий сніг!І хай же родить більше з кожним роком. Його величність - годувальник хліб!Не грайся хлібом, то ж бо гріх! —В суворості ласкавій,Бувало каже дід старий. Малечі кучерявій.— Не грайся хлібом, то ж бо гріх! —Іще до немовляти,Щасливий стримуючи сміх,Бувало каже мати. Бо красен труд, хоч рясен піт,Бо жита дух медовий. Життя несе у людський світІ людські родить мови.(Максим Рильський)

Номер слайду 67

Хліб у молитвіМолитва на благословення хліба. Владико Святий, Отче Вседержителю, Предвічний Боже! Благоволи освятити хліб цей Твоїм святим Духовним благословенням, щоб він був усім, хто споживає його, на спасіння душі, на здоров'я тілесне і захист проти недуг, усякого ворожого підступу – через Господа нашого Ісуса Христа, що з неба зійшов, дає життя й спасіння світові, з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Номер слайду 68

Народні прикмети. Не можна починати роботу, коли господар хворий - «буде мізерне зерно».2. Не можна лихословити та лаятись, «щоб чорт не ходив слідом та не розсівав бур’янів».3. Не можна губити крихт від їства, бо «миші трубитимуть збіжжя».4. Не можна в цей день позичати посівного зерна, «аби до нового врожаю не йти в позички».

Номер слайду 69

Не можна доїдати хліб після когось – забереш його силу та щастя. Якщо хліб упав на підлогу, потрібно підняти його, поцілувати і з’їсти. Якщо на дорозі лежить окраєць не можна через нього переступати. Потрібно підняти, обтрусити і дати птахам. Даси хліб собаці – будеш бідувати все життя. Люди, переломивши кусок хліба, на все життя стають друзями.

Номер слайду 70

Художники про хліб та працю хліборобів. Дацук Кирило. Хліб. Сучасна живопись. Мордовина Нінель Хліб – сіль. 1967 Масло. Яблонська. Хліб. 1949 Микола Дубовський Жатва.1906

Номер слайду 71

Дацук Кирило. Хліб і вино. Сучасна живопись. Юсова Зінаїда. Хліб. 2008 . Масло. Наконечний Олександр. Хліб. Живопись. Масло

Номер слайду 72

Хліб очима дітей…Жнива. Хліб – наше багатство. Хліб – всьому голова.

Номер слайду 73

Хліб – сіль. На полі. Хліб на столі.

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Рецепт приготування хліба. Колір хліба залежить від зерна. Білий хліб: Дріжді – 2ст.л. Вода -1,5 склянки. Цукор – 1 ст.л. Сіль – 1 ч.л. Олія – ½ склянки. Пшенична мука – 3 склянки. Чорний хліб: Дріжді – 2ст.л. Вода -1,5 склянки. Цукор – 1 ст.л. Сіль – 1 ч.л. Олія – ½ склянки. Житня мука – 3 склянки

Номер слайду 76

Хлібобулочні вироби. Бублики. Рогалики. Батони Пиріжки. Булочки. Тістечка. Сушка. Сухарі Пампушки

Номер слайду 77

Ми провели соціальне опитування Що ви робите з відходами хліба? віддаємо тваринам; кормимо птахів; робимо сухарі; готуємо квас; 80%5%

Номер слайду 78

Чи можете ви обійтися за обідом без хліба? так ні Який хліб ви вживаєте більше?білий чорний Викидаєте ви хліб?так ні

Номер слайду 79

1. Купуйте хліб з урахуванням потреб вашої сім’ї. 2. Тримайте окремо житній і пшеничний хліб – так краще зберігаються їх смакові якості. 3. Хліб краще і довше зберігається у закритому посуді, якщо поруч покласти яблуко або трошки солі. Декілька порад:

Номер слайду 80

Хліб - всьому голова

Номер слайду 81

Хліб! У пошані до нього. Схилімо низько чоло. Хліб! Це святіше святого,Сонце, життя, і тепло.

Номер слайду 82

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пшенична Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яблокова Тетяна Вікторівна
    Дуже гарний матеріал! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Viter More
    Дуже дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
6840
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку