Презентація до інтегрованого уроку "Нашого цвіту по всьому світу" 4 клас

Про матеріал

Презентація до інтегрованого уроку «Нашого цвіту – по всьому світу» 4 клас

Я у світі. Найбільші українські спільноти в інших країнах світу.

Літературне читання. Сторінки з історії життя наших співвітчизників за кордоном (Іван Бондарчук «На новій землі»)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сторінки з історії життя наших співвітчизників за кордоном

Номер слайду 2

Продзвенів уже дзвінок,Час почати наш урок. УРОК-УВАЖНІРОЗУМНІОРГАНІЗОВАНІКМІТЛИВІ

Номер слайду 3

ЗАГАДКА- Як називають людей, які проживають в Україні?

Номер слайду 4

Прислів’я. Нашого цвіту – по всьому світу. Прочитайте: Мовчки. Разом. Радісно. Питально. Здивовано. Поясніть зміст цього прислів’я

Номер слайду 5

Тема уроку Сьогодні ми перегорнемо ще одну сторінку книги історії нашої держави. Так історично склалося, що чимало українців змушені були покидати рідні землі і подаватись у далекі світи.

Номер слайду 6

Тема уроку На уроці дізнаємось в яких країнах проживають українці та опрацюємо оповідання з «Читанки», за якою вчаться діти, які вивчають українську мову за кордоном.

Номер слайду 7

Тлумачення слова «ДІАСПОРА»

Номер слайду 8

Проживання українців в різних країнах світу

Номер слайду 9

Формування західної діаспориІ етап - кінець 19 ст. – поч. 20 ст. Західно-українська діаспора розпочала утворюватися в кінці 19 ст., коли із Західної України став масово переселятися трудовий люд, котрий намагався врятуватися від утисків з боку австро-угорських і польських поміщиків та капіталістів. Вони прямували до американського континенту (США, Канади, Бразилії) .

Номер слайду 10

ІІ етап – 20 роки 20 ст. Складне соціально-політичне становище в українських землях у 1917-1920 роках знову викликало чергову хвилю еміграції українського населення. За 4 роки до Західної Європи та інших країн світу виїхало понад 300 тис. людей.

Номер слайду 11

ІІІ етап - Друга світова війна Третя хвиля масового переміщення населення з України припадає на закінчення Другої світової війни. За період окупації фашистською Німеччиною України з її території на примусові роботи у Західну Європу було вивезено більше 4 мільонів громадян. Вже звідти понад 240 тис. людей переселилися в інші країни світу: США і Канаду, Аргентину, Бразилію,Австралію.

Номер слайду 12

IV етап – сучасний. Причини: соціально-економічніНапрямки: Західна Європа, Канада, США

Номер слайду 13

Українські історики стверджують…

Номер слайду 14

Українські спільноти

Номер слайду 15

Українці Південної Америки. Українці Аргентини. Великоднє свято в Бразилії

Номер слайду 16

Українці Канади і СШАУкраїнський інститут (м. Нью-Йорк)Найбільша в світі писанка (Альберта)

Номер слайду 17

- Як ви думаєте, чи тільки працювали люди на чужині?

Номер слайду 18

І зараз скрізь, де живуть наші колишні співвітчизники, їхні діти прагнуть вивчати рідну мову. Вони ходять в українські школи, співають українські пісні, носять вишиванки, зберігають звичаї і традиції українського народу.

Номер слайду 19

Зараз ми опрацюємо оповідання Івана Бондарчука з «Читанки», за якою вчаться діти-українці, які живуть в Канаді і вивчають українську мову.

Номер слайду 20

Слухання оповідання Івана Бондарчука «На новій землі» — Будьте уважними. Після ознайомлення з твором, необхідно буде дати відповідати на питання тесту.

Номер слайду 21

Тестування1. Діти любили слухати розповіді: А) матері; б) батька; в) дядька Андрія.2. Дядькові Андрію було тоді: А) 8 років: б) 12 років; в) 5 років.

Номер слайду 22

3. Пустилися в дорогу: А) до бабусі; б) в незнаний світ; в) до сусідньої країни.4. За вікнами крамниць: А) іграшки; б) одяг; в) усе, чого душа побажає.

Номер слайду 23

5. Мама каже: « Перевезуть нас…»А) в краще місто; б) в іншу країну: В) туди, куди ще й дороги немає.6. Батько ще тримається: А) підспівує, усміхається; б) розповідає дітям казки; в) танцює.

Номер слайду 24

Словникова робота {5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}Скринямагазин. Образмісцевість, що відкривається перед очима; пейзаж. Тріскавеликий ящик з кришкою і замком для зберігання одягу. Краєвидікона. Крамницяшматок, відколотий від деревини. 

Номер слайду 25

Самостійне читання— Від імені кого ведеться розповідь в оповіданні? — Скільки років дідові Андрію? — Скільки вже років він прожив на чужині? — Як сім’я збиралася в далеку дорогу? 

Номер слайду 26

— Що мати поклала в скриню? — Яке питання малий Андрій ставив матері? - Яку відповідь почув? — Якою була дорога переселенців? - Як зустріло їх море? — У якому великому місті зупинилися подорожуючі? — Прочитайте його опис. 

Номер слайду 27

— Де зупинилися переселенці? - Яким було їхнє перше житло? — Про що вони мріяли? — У яких рядках оповідання виражена його головна думка? 

Номер слайду 28

Знайдіть у тексті порівняння. Мати сумна, як... (осінь). Обсіли маму, як... (курчата квочку). Кидало кораблем, мов... (тріскою). 

Номер слайду 29

Гра «Розвідники» — Знайдіть у тексті речення з такими словами: Сокиру. Сказилось. ВінніпезіМалюкам. Під містком. 

Номер слайду 30

Інтерактивна вправа «Знаю сам, поділюся з іншим» 

Номер слайду 31

ПІДСУМОК УРОКУ - З яким твором ми ознайомилися на уроці ?- Який цей твір за жанром?Яка головна думка твору? «Закінчи речення» - На уроці я дізнався... - Мене найбільше вразило... 

Номер слайду 32

САМООЦІНЮВАННЯ А) Я працював на повну силу!Б) Я працював гарно, але відчуваю, що міг би досягти більшого. В) Я намагаюся працювати краще.

Номер слайду 33

Пам’ятайте, де б ми не були, куди б не закинула нас доля, ми мусимо пам’ятати, що ми – діти України і гордо несемо ім’я українця по всіх усюдах.

Номер слайду 34

Щороку птахи повертаються додому, бо тільки тут таке блакитне небо, тільки тут така зелена трава, тільки тут така радісна веселка.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Домашнє завдання. Придумати закінчення оповідання Івана Бондарчука «На новій землі» 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Толстюк Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 липня 2018
Переглядів
9460
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку