Правильне харчування – необхідна умова фізичного розвитку і працездатності людини. Раціональне харчування – це правильно організоване і своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і безпечною їжею, вміст в раціоні оптимальної кількості харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності організму.
Білки - будівельний матеріал для організму. З них утворюються і ростуть нові клітини, завдяки чому людина росте. Якщо в організмі недостатньо білка , то дитина може відставати у рості або мати недостатню масу тіла, зменшується стійкість організму до інфекцій, дитина часто хворіє. Надлишок спричиняє схильність до алергічних захворювань.
Жири – відновлюють витрати теплової енергії (тепла). Вони йдуть на зігрівання організму. Недостатня кількість жирів уповільнює ріст і розвиток, зменшує опір інфекціям, з’являються запалення на шкірі. Надлишок жирів знижує засвоюваність їжі, а також призводить до утворення в організмі великої кількості отруйних речовин.
Вітаміни – необхідні для життя людини, її росту та розвитку. Людина, котра отримує з їжею достатню кількість вітамінів, рідше хворіє, має здорові зуби, волосся, шкіру, нігті, гарний зір. Нестача хоча б одного з вітамінів призводить до серйозних порушень в організмі , такі стани називають авітамінозом.