Урок з трудового навчання на тему: «Продукти харчування, їх склад»Вчитель другої категоріїШвець Юлія Сергіївна КЗО СЗОШ №6м. Дніпропетровськ
Номер слайду 2
Вправа «Асоціації»«Якщо у вас є здоров’я - у вас є все»
Номер слайду 3
Аби своє життя розумно проживати, Слід два важливі правила постійно пам’ятати: Ніж їсти, що завгодно, побудь голодним ти, Ніж бути з кепським другом, побудь на самоті. Омар Хайям« Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити»Сократ
Номер слайду 4
Вправа «Мозковий штурм»Як ви розумієте, якою має бути їжа?Як потрібно харчуватися, щоб залишатися здоровими?
Номер слайду 5
Правильне харчування – необхідна умова фізичного розвитку і працездатності людини. Раціональне харчування – це правильно організоване і своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і безпечною їжею, вміст в раціоні оптимальної кількості харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності організму.
Білки - будівельний матеріал для організму. З них утворюються і ростуть нові клітини, завдяки чому людина росте. Якщо в організмі недостатньо білка , то дитина може відставати у рості або мати недостатню масу тіла, зменшується стійкість організму до інфекцій, дитина часто хворіє. Надлишок спричиняє схильність до алергічних захворювань.
Номер слайду 8
Жири – відновлюють витрати теплової енергії (тепла). Вони йдуть на зігрівання організму. Недостатня кількість жирів уповільнює ріст і розвиток, зменшує опір інфекціям, з’являються запалення на шкірі. Надлишок жирів знижує засвоюваність їжі, а також призводить до утворення в організмі великої кількості отруйних речовин.
Номер слайду 9
«Погані» жири. Окислені жири (жири, що пройшли гарячу обробку) : креми, крекери, соуси, майонез. Трансжирові кислоти ( жири, що не зустрічаються в природі): картопля фрі, чіпси, пончики, страви приготовані у фритюрі).
Номер слайду 10
Вуглеводи – джерело сили та енергії. Недостатня кількість вуглеводів призводить до погіршення травлення. Надлишок призводить до опору дитячого організму до захворювань, виникають алергічні реакції. «Гарні вуглеводи»
Номер слайду 11
«Погані» вуглеводи – дуже низька щільність поживних речовин – цукор, солодощі, тістечка – ці продукти містять «порожні» калорії, вони відразу акумулюються для довгострокового зберігання і відкладаються в жирові накопичення.
Номер слайду 12
Мінеральні речовини (кальцій, залізо, фосфор, магній, калій) – вони входять до складу кісток, зубів, крові, м’язів та інших органів.
Номер слайду 13
Вітаміни – необхідні для життя людини, її росту та розвитку. Людина, котра отримує з їжею достатню кількість вітамінів, рідше хворіє, має здорові зуби, волосся, шкіру, нігті, гарний зір. Нестача хоча б одного з вітамінів призводить до серйозних порушень в організмі , такі стани називають авітамінозом.
Номер слайду 14
Вода – відіграє важливу роль в організмі людини. Усі процеси обміну речовин , що відбуваються в організмі, можливі тільки за участі води. Вода входить до складу усіх органів і тканин людського тіла. Без води людина не може прожити і кількох днів.
Номер слайду 15
Вправа «Мікрофон»Правила харчування:● Їжа повинна бути свіжою, корисною.● Їжу потрібно добре пережовувати.● Під час їжі не можна відволікатися.● Не можна переїдати.
Номер слайду 16
Вправа . Колаж «Корисна чи шкідлива?» Завдання. На форматі А-1 створити колаж. Група 1. Вибрати і назвати корисні для здоров'я продукти. Які страви можна з них приготувати?Група 2. Вибрати і назвати шкідливі для здоров’я продукти. Пояснити свій вибір.
Номер слайду 17
Вправа «Незавершене речення»- Сьогодні на уроці я дізналася...- Найцікавішим завданням було….- Раніше я не знала, а тепер знаю…- Це мені знадобиться…..- Правильно харчуватись потрібно для…..