Творчий проект " Оберіг"

Про матеріал
Оберіг - чарівний предмет, призначення якого - захист свого носія. Вважається, що обереги можуть принести удачу, попередити про небезпеку, поліпшити стан здоров'я. Оберіг - амулет щастя і благополуччя. Тисячоліттями перевірена традиція, прикрашати і захищати свій будинок оберегами. Мудро використовували наші предки силу рослин, квітів і різних матеріалів. Оберіг не тільки надає неповторний колорит в стилі «кантрі» вашого будинку, але і допоможе навчитись створювати етнічні подарунки.
Перегляд файлу

 

 

 

 

             

    

 

 

План

виконання проекту:

1. Визначити тему проекту.

2. Визначити необхідний рівень знань, умінь і навичок.

3. Визначити, який матеріали використовувати для оберегу.

4. Ознайомитися з виробами-аналогами.

5. Визначити послідовність виконання роботи.

6. Підготувати необхідне обладнання.

7. Проаналізувати зібрані відомості.

8. Розробити власну конструкцію виробу (оформити

відповідну документацію, схеми креслень).

9. Виготовити виріб.

 

Слов’яни здавна намагалися захистити себе, свою родину, будинок від злих духів. Для цього використовували різноманітні трави, виготовляли талісмани, спеціальні обереги, плели віночки, шукали підкови на щастя. Та й нині більшість з нас вірять у добру силу оберегу чи талісмана.

Обері́г — чарівний предмет, призначення якого — захист свого носія, або збільшення ефективності його чарівних можливостей. Вважається, що обереги можуть принести удачу, попередити про небезпеку, поліпшити стан здоров'я.

Оберіг — найдревніший амулет щастя і благополуччя. Віру в добро, успіх, щастя люди пов'язували з певними символами в оберегах. Прикрашати свої будинки оберегами стало вже не тільки традицією, а навіть якимось модним трендом.

Колись кожна українська господиня мала в хаті оберіг, який гарантував її родині палку любов, купу здорових діточок, добробут і захист від злих сил. Молодички робили його самі. Нині оберіг можна купити в сувенірній крамниці, а можна й виготовити власноруч.

 

 

Отож, за основу можна брати:

  • мініатюрний віничок, перевернутий догори ногами, – як оберіг від нечистої сили;
  • солом’яний постолик, що вказує – у хаті є домовичок-захисник;
  • декоративна коса – як символ безконечності та безперервності роду;
  • дерев’яна ложка – як втілення достатку і гостинності господарів.

Існує дуже багато оберегів, всі вони мають різне призначення, з різною метою створюються, але основне їх завдання не змінюється від цього. Ось основні види оберегів і коротко про них:

ЛЯЛЬКА-ОБЕРІГ. Виготовлення ляльки-оберега мало кілька основних правил: не можна вбуло використовувати голки та ножиці, обов’язково у ляльки-оберега не було обличчя, або робили хрест. Кольорова гамма, яка використовувалася у виготовленні ляльки теж підбиралася відповідно до побажань того, хто виготовляє оберіг.

МІШЕЧОК. Такі обереги потрібно носити в кишені. Для цього необхідно з льняної тканини пошити мішечок, а в нього покласти засушені лікарські трави. Можна мішечок зробити більший за розміром, і прикрасити наприклад цибулинкою, часничинкою, гірким перцем, пшеничним колоском, монеткою… Такий мішечок також буде оберігати від різних напастей, його можна буде поставити на кухні або в кімнаті.

ВІНИК. Такі обереги виготовляють найчастіше для дому. Його розміщують над вхідними дверима чи на кухні.

ДОМОВИЧОК. Здавна люди вірили, що домовинок живе в кожнім домі, символізує благополуччя і береже дім від нечистої сили.

ПРИКРАСИ. Існують також прикраси-обереги. Це можуть бути сережки, намисто, браслети. Для їх виготовлення найчастіше використовують каміння, яке теж має відповідне призначення. Більше інформації можна отримати з гороскопу, де кожному знаку зодіаку відводиться камінь-оберіг.

ІНШІ ОБЕРЕГИ. Також існує маса інших оберегів. Це можуть бути різноманітні амулети, талісмани, персні тощо.

Перед тим, як починати вибирати собі оберіг, необхідно розуміти в чому він повинен допомагати і навіщо він потрібний. Тут вже кожен обирає для себе. Головне – вірити в їх цілющу силу.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ознайомившись з історією та видами оберегів  було вирішено виготовляти домовичка. Тому потрібно було ознайомитись з історією домовичка та вибрати вироби-аналоги.



Народні уявлення про домовичка досить різноманітні. За одними легендами — це кремезний чолов'яга, трохи більший за звичайну людину, подібний зовні до господаря хати, за іншими — це маленький, зростом із дитину, чоловічок у червоних штанях та рогатій шапці, який має цапині ноги й курить люльку. В деяких регіонах України портрет домовика  доповнюється переказом про те, як, пустуючи, він заліз під двері тієї миті, коли їх зачиняли, втратив п'ятку й від того шкутильгає.

Давні слов’яни вірили, що домовичок керує усіма справами людей: кар’єрою, домашнім затишком, взаємостосунками, добробутом. Наші пращури свято вірили: цей симпатичний дідуган живе у кожній оселі. Про домовиків згадує і література, а у наш час навіть мультик про симпатичного домовичка-Кузю відзняли. І хоч зараз, у час сучасних технологій, віра у домовиків не така сильна, більшість з нас не проти поселити у своїй оселі кумедного чоловічка, який берегтиме спокій у домі й просто покращуватиме настрій. Домовичку обов’язково потрібно дати ім’я. А місце...  Коли ви принесете його у будинок, одразу зрозумієте, куди посадити. Просто, домовичок сам собі знаходить місце.

 

 

 

 

 

Вироби – аналоги.

        

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                              Ескіз виробу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Послідовність виготовлення домовичка

№п/п

Послідовність виготовлення

Зображення

1

Вирізати з мішковини 2 кола для тулуба та шляпи – діаметром 30 см, діаметром – 13 см.

Для голови вирізаємо прямокутник.

 

Для конуса шляпи – сектор кола.

 

Для ніжок – 2 деталі з мішковини, 1 деталь з картону.

 

2

Деталі  обметати петельним швом вручну або на швейній машині зигзаг - строчкою.

 

3

Деталь тулуба прошити строчкою «вперед голка» на відстані 0,5 см від краю кола та стягнути нитку. Мішечок, який утворився, заповнюємо тирсою, ароматичними та лікарськими травами (м’ятою, лавандою, чебрецем). Ниточку добре затягуємо та зашиваємо отвір.

 

4

Голову формуємо із залишків мішковини у вигляді циліндра.

 

5

По зрізу ніжок приклеюємо косу сплетену з паклі.

6

Потім деталі з’єднуємо за допомогою клейового пістолета.

7

Тулуб оздоблюємо стрічками в українському стилі.

8

До голови приклеюємо носик з мішковини та очі.

9

Ручки формуємо з кольорової стрічки.

10

В руки вставляємо ложку та гроші (гривні)

 

11

Шляпу оздоблюємо стрічками.

 

12

На ніжки знизу наклеюємо віршик про домовичка.

 

І ось результат творчої праці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравченко Олена Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
30 листопада 2019
Переглядів
6447
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку