Презентація до конспекту Виховна година - 3 клас "Масляна"

Про матеріал
Мета: розширити уявлення учнів про народні свята; розвивати інтерес до традицій рідного краю; виховувати любов до народних звичаїв. План заняття: І. вступна частина. Вступне слово вчителя. ІІ. Основна частина: 1) Історія та традиція свята; 2) Показ відео про традиції; 3) Дні тижня, їх значення; 4) Історія про опудало; 5) Вікторина. ІІІ. Підсумок уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Масляна(сирний тиждень, Масниця, Пущення або Сиропуст)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Понеділок - зустріч. У цей день роблять крижані гірки. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим гучніший сміх над крижаною горою, тим кращим буде врожай. До речі, першим млинцем у Масничний понеділок прийнято пригощати батьків.

Номер слайду 6

Вівторок - загравання. У цей день прийнято заводити веселі ігри та пригощати за організовані веселощі млинцями. Цього дня народ розважається. Катається на ковзанах та на льодових гірках. Хлопцям дозволялося загравати до дівчат

Номер слайду 7

Середа – ласунка. Всі господині цього дня готують різні смаколики у великих обсягах і прикрашають ними багатий стіл, але млинці, звісно, залишаються на першому місці.

Номер слайду 8

Четвер – розгуляй. З цього дня Масляна розгортається на всю широчінь – гуляють з ранку до вечора, водять хороводи, співають пісні.

Номер слайду 9

П’ятниця – тещін вечір. Величезна кількість звичаїв у цей день спрямована на прискорення весіль та сприяння молоді у знаходженні собі відповідної пари. Зяті з вечора особисто запрошують в гості своїх тещ – пригощають їх млинцями.

Номер слайду 10

Субота – посиденьки зовиціМолода дружина повинна була запрошувати в гості сестер чоловіка (зовиць), обдаровувати їх подарунками і пригощати смакотою. Звичайно ж, в гості приходили не тільки зовиці, але і вся рідня.

Номер слайду 11

Неділя – Прощена неділя. У цей день всі християни повинні не тільки наїстися млинців, але й попросити вибачення один у одного і увійти в піст з чистою совістю. В «Прощену неділю» люди ходили по домівках, цілувалися при зустрічі і просили один у одного вибачення, і не тільки у родичів, а й у сусідів і навіть у всього села. Той, хто прощає, повинен був сказати фразу: «Бог простить». Так, люди звільняли свою душу від усіх гріхів перед Великим постом.

Номер слайду 12

Центральною подією останнього дня були проводи Масниці. Для цього з соломи і ганчірок заздалегідь робили опудало, одягали його в стару жіночий одяг, в руки давали млинець або сковороду і урочисто проносили його через все село. За селом опудало або спалювали на багатті, або топили в ополонці, або розривали на частини і розкидали солому по полях, щоб рік був родючим і врожайним. Так на Русі проводжали зиму і зустрічали довгоочікувану весну.

Номер слайду 13

pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку