Магістерська робота на тему: “Вивчення теми “Інформаційні знаки” з курсу “Товарознавство”Студентки групи зм. ТН-2 Зозулич Мар’яни Ярославівни
Номер слайду 2
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні методики вивчення теми «Інформаційні знаки» з курсу «Товарознавство» у закладі вищої педагогічної освіти. Об’єкт дослідження – процес навчання студентів основам товарознавства. Предмет дослідження – вивчення теми «Інформаційні знаки» з курсу «Товарознавство».
Номер слайду 3
Завдання дослідження1. Здійснити аналіз теми «Інформаційні знаки» у навчальній програмі з курсу товарознавства.2. Обґрунтувати методичні аспекти вивчення теми «Інформаційні знаки» на заняттях з курсу товарознавства.3. Розробити дидактичне забезпечення теми «Інформаційні знаки» в курсі товарознавства.
Номер слайду 4
Знак може бути як зеленого, так і будь-якого іншого кольору. В перекладі з німецької це «Знак Зелена точка» товар і його упаковка призначені для збору або вториної переробки. Знак у вигляді трикутника з трьох стрілок, що означають замкнутий цикл (виробництво – застосування – утилізація), вказує, що дана упаковка придатна для подальшої переробки
Номер слайду 5
Ставиться на джерелах живлення (батарейках і акумуляторах), що містять небезпечні речовини: ртуть, кадмій і свинець. Заборонено викидати у звичайний контейнер. Завдає шкоди довкіллю. Утилізувати в спеціальних місцях. Продукція, при виробництві, переробці чи обробці якої не застосовувалися в якості вихідної сировини хлор, хлорвмісні окислювачі і хлорорганічні сполуки.
Номер слайду 6
Позначки на пластиковому посуді (маркування)Для сортування пластику була розроблена інтернаціональна система маркування. Трикутник утворений стрілками з цифрою всередині. Під трикутником разом із цифрою, або замість цифри може бути вказаний літерний код пластика. Пластик мажна поділити на 7 видів. Поліетилентерефталат PET (E) або ПЕТ застосовують для виробництва одноразових пляшок для: води, газованої води і пива, косметичної продукції, молочних продуктів, рослинних олій. Повністю забороняється повторне використання пластику PET, тому що він може виділяти фталати. Фталати — група хімічних речовин, дію яких пов’язують з нанесенням шкоди репродуктивній здатності.
Номер слайду 7
Поліетилен високого тиску PEHD (HDPE) або ПВТ використовують для виробництва: фасувальних пакетів, мішків для сміття, упаковки для молока. Шкода поліетилену високого тиску полягає у тому, що він може виділяти канцерогенний формальдегід.
Номер слайду 8
Полівінілхлорид V, PVC або ПВХ використовують для виробництва: оздоблювальних і будівельних матеріалів,взуття,меблів,пляшок для води,медичної продукції,плівки для загортання продуктів. Цей пластик практично не піддається повторній переробці. Може виділяти при контакті з жирними або гарячими продуктами фталати, важкі метали і вінілхлорид. Вінілхлорид справляє комплексний токсичний вплив на організм, викликаючи ураження кісткової і Центральної нервової систем, системне ураження сполучних тканин мозку і серця, вражає печінку, викликає імунні зміни і пухлини, надає канцерогенну, мутагенну та тератогенну дію.
Номер слайду 9
Поліетилен низького тиску PELD (LDPE) або ПНТ застосовують для виробництва: пляшок для миючих засобів, труб, іграшок, пакетів і плівки для загортання продуктів. Може виділяти шкідливі формальдегіди. Впливаючи на шкірний покрив, викликає дерматити, екземи і виразки. Впливає на роботу нирок, печінки і центральної нервової системи. Накопичується в організмі і важко виводиться.
Номер слайду 10
Поліпропілен PP або ПП використовують для виробництва: склянок і баночок, медичної продукції, посуду для гарячих страв, пакувальної харчової плівки, контейнерів для продуктів. Може виділяти формальдегід. Формальдегід — безбарвний газ з різким запахом, добре розчинний у воді, спиртах та розчинниках, токсичний. Формальдегід чинить негативний вплив на органи дихання, викликаючи зупинку їх роботи.
Номер слайду 11
Полістирол PS або ПС застосовують для виробництва: стаканів для гарячих напоїв (схожі на пінопласт), лотків для продуктів (схожі на пінопласт), стаканчиків для молочних продуктів, електроізоляційної плівки, контейнерів для їжі, виделок і ложок. Стирол — отрута яка володіє дратівливою, мутагенною і канцерогенною дією. При хронічній інтоксикації бувають вражені центральна і периферична нервові системи, система кровотворення, травний тракт, порушується азотисто-білковий, холестериновий і ліпідний обмін, у жінок відбуваються порушення репродуктивної функції. Може бути шкідливим, виділяючи хімічні естрогени і стирол
Номер слайду 12
Полікарбонат та інші пластмаси O, OTHER або ІНШЕ, застосовують для виробництва: дитячих пляшечок, багатошарової упаковки, комбінованого пластика, пляшок для води багаторазового вживання. Може виділяти бісфенол-А, який небезпечний навіть у дуже малих кількостях. Бісфенол-А через структурну схожість з жіночим гормоном естрогеном робить його вплив на мозок і репродуктивну систему негативним. Також він служить причиною ряду онкологічних захворювань. Ще він шкідливий тим, що при нагріванні або при тривалому зберіганні харчових продуктів у посуді, бісфенол-А переходить в їжу.
Номер слайду 13
Позначка «бокал-виделка» засвідчують, що з посуду можна їсти, а якщо позначку перекреслено - пластиковий виріб не призначено для контакту з їжею.
Номер слайду 14
Трикутник з трьох стрілок - ознака повторної переробки сировини. Стрілки означають замкнений цикл: створення - використання - утилізація. Всередині трикутника зазвичай одна або дві цифри, які вказують на тип матеріалу (1-19 - пластик, 20-39 - папір та картон, 40-49 - метал, 50-59 - деревина, 60-69 - тканина і текстиль, 70-79 - скло). Пластиковий посуд не лише завдає шкоди здоров’ю, але й розкладається в землі близько сотні років. Тому в розвинених країнах пластик замінюють папером. Картонний одноразовий посуд не токсичний, більш термостійкий, безпечний для розігріву їжі в мікрохвильовій пічці, легко утилізується та переробляється.