Презентація до майстер-класу для вчителів історії «Розвиток критичного мислення через формування пропедевтичних знань і умінь п’ятикласників»

Про матеріал
Популяризувати  досвід  роботи  з  теми  «Розвиток критичного мислення через формування пропедевтичних знань і умінь п’ятикласників»; ознайомити з інтерактивними технологіями та методами (дослідницьким, частково – пошуковим, пояснювально –ілюстративним) і  засобами  навчання  для  реалізації  змісту  уроку  та  намічених  на  уроці  навчально – виховних  завдань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАЙСТЕР-КЛАС ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ ПРОБЛЕМА: «Практичні заняття з історичної пропедевтики у 5 класі». ТЕМА МАЙСТЕР- КЛАСУ:«Розвиток критичного мислення через формування пропедевтичних знань і умінь п’ятикласників»

Номер слайду 2

Мета:  популяризувати  досвід  роботи  з  теми  «Розвиток критичного мислення через формування пропедевтичних знань і умінь п’ятикласників»;ознайомити з інтерактивними технологіями та методами (дослідницьким, частково – пошуковим, пояснювально –ілюстративним) і  засобами  навчання  для  реалізації  змісту  уроку  та  намічених  на  уроці  навчально – виховних  завдань.

Номер слайду 3

ВПРАВА  «ОЧІКУВАННЯ» (висловитися одним словом)«Від  майстер-класу  я  очікую… »,«Від  себе  я  очікую… ».

Номер слайду 4

Головна мета вчителя –навчити дітей характеризувати явища та події, давати їм оцінку, відповідати на запитання. Важливо дібрати продуктивні  методики  і  технології,       потенціал яких  є  високим  і  реалізація  його  впливає  на  досягнення  такого  результату через розвиток критичного мислення учнів та формування ключових компетентностей.

Номер слайду 5

“Я не можу навчити всіх усьому, але можу вплинути на мислення моїх учнів. І це того варто…” (Сократ)

Номер слайду 6

Тема уроку«Довіряй, але перевіряй, або як опрацювати історичне джерело» (Практичне заняття)

Номер слайду 7

Завдання наші такі: Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати!

Номер слайду 8

Види історичних джерелречовіуснівізуальніписемні

Номер слайду 9

Вправа «Чарівний олівець»Завдання. Визначити за кольорами види історичних джерел (речові, писемні, візуальні, усні)Використовують: червоний олівець (речові), жовтий олівець (писемні),синій олівець (візуальні), зелений олівець (усні).

Номер слайду 10

Коли речі починають говорити

Номер слайду 11

Навчальна гра «Дешифрувальщик»

Номер слайду 12

«Довіряй, але перевіряй»(Народна мудрість)або Як опрацювати історичне джерело

Номер слайду 13

Очікуванні результати:маєте навчитися-визначати різновид історичного джерела та аналізувати його зміст;-давати характеристику історичному джерелу і оцінювати його;-ставитися критично до різноманітних джерел інформації та перевіряти їх достовірність;-наводити приклади історичних джерел, висловлювати міркування про їх історичне значення;-обґрунтовувати необхідність бережливого ставлення до історичних джерел.

Номер слайду 14

ПАМ’ЯТКА«Як працювати з історичним джерелом»1. Уважно розгляньте джерело історичної інформації та встановіть, до якого різновиду історичних джерел воно належить.2. Серед отриманих пам’яток оберіть ту, яка придатна для дослідження того виду історичних джерел, до яких належить отримане вами.3. Представте однокласникам результати роботи вашої групи. Зробіть це у такій послідовності:а) скажіть, з яким саме історичним джерелом працювала ваша група та до якого з видів джерел воно належить;б) проінформуйте, які запитання ви поставили, опрацьовуючи джерело;в) розкажіть, яку інформацію про минуле ви змогли отримати завдяки поставленим запитанням;г) поясніть, як ви впевнилися в тому, що здобута вами джерельна інформація правдиво відображає минуле.

Номер слайду 15

Робота з підручником. Підручник - це навчальна книга, яка містить відібраний та адаптований навчальний матеріал та апарат організації засвоєння та контролю, що розкриває основні ідеї навчальної програми. Сформулювати в дітей історичне мислення, не навчивши їх вдумливо й критично читати історичні тексти, НЕМОЖЛИВО.

Номер слайду 16

Робота в групах«Екскурсоводи» (с. 81-82)«Архіваріуси» (с. 82-83)«Експерти» (с. 83)

Номер слайду 17

«Мої досягнення – мої враження»Мої досягнення. Мої враження. Навчився (лась)…Запам’яталось…Дізнався (лась)…Сподобалось…Зрозумів (ла)…Пропоную…

Номер слайду 18

Таблиця самооцінки{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}На уроці я навчився. Самооцінка. Визначати різновид історичного джерела, аналізувати його Характеризувати і оцінювати історичне джерело Наводити приклади різних видів історичних джерел 

Номер слайду 19

Рефлексивна  вправа  «Три кроки»- Три головні моменти, які я осмислив (…ла)- Дві речі, які я запроваджу в практику…- Одне питання, яке мене хвилює…

Номер слайду 20

Дякую за співпрацю!

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
24 вересня 2019
Переглядів
1331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку