Презентація до майстер-класу "Слідуємо традиціям-збережемо свій рід!"

Про матеріал
Презентація може бути використана як для проведення майстер класу по виготовленню ляльки- мотанки "Слідуємо традиціям-збережемо свій рід!" так і на уроці трудового навчання як допоміжний матеріал при виконанні проєкту "Виготовлення українських оберегів" . В презентації містяться основні етапи і поради щодо виготовлення ляльки-мотанки. Використані фото ляльок, створених автором презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Слідуємо традиціям - збережемо рід свій!» Доброго дня всім, хто вирішив поринути у мистецтво. І не тільки. Ми поринемо у містику, магію створення стародавнього оберега Ляльки- мотанки.

Номер слайду 2

ДажБог Сварг Мокоша

Номер слайду 3

У казках Мокош називають матір`ю Сонця (це білок у яйці), віщою прялею, яка пряде жіночі долі. Шматок білої тканини- це атрибут цієї богині

Номер слайду 4

Мокош – Богиня, виступає у трьох іпостасях: Лєля- (дівчина 15-18 років), Лада (молода жінка до 50 років), і Баба ( після 50 років).

Номер слайду 5

Пізніше Мокошу стали почитати як берегиню роду людського. Праобраз її ми яскраво прослідковуємо у мистецтві. Це Оранта – берегиня з піднятими до неба руками, Покрова, яка тримає рушник над головами людей , Мадонна, яка склала руки у молитві чи тримає немовля, квітку.

Номер слайду 6

Щоб мати щастя зараз і майбутнє роду нашого- треба творити добро і додержуватися даного слова. Не порушувати своїх клятв, бути вірними. От і вся правда життя. Слідуємо традиціям і збережемо рід свій!

Номер слайду 7

Які ж є канони- закони виготовлення мотанки? 3 головних закони. 1.Чисті думки. Настрій. (Призначення ляльки) 2. Молитва. 3. Чисті руки.

Номер слайду 8

Виготовлення голівки 1.Шматок тканини (приблизно 25Ч25 см) скласти вдвоє «хустиною» і покласти перед собою. 2.Взяти другий шматок тканини, тієї, що щільніша , скласти її по довжині вдвоє чи втроє (як вийде) і скрутити (змотати) з неї «голівку». «Личко» повинне вийти гладеньким, рівненьким. 3. Підняти один край складеної хустини і покласти «голівку» «личком» до себе, загорнувши його в тканину. 4. Взяти кінчик в'язальної нитки і обмотати нею «шийку», щоб зафіксувати «голівку».  

Номер слайду 9

Намотування обличчя Завести кольорову нитку з протилежного від «личка» боку і зверху покласти на ньому вертикаль. Так два рази. Тепер черга горизонталі. Теж два витки-мотки ниткою. Беремо кінчик нитки другого кольору і, зафіксувавши його на «шийці» поряд, (не зверху!) з «намальованими» вертикаллю і горизонталлю, кладемо наступні вертикаль і горизонталь. 4. Потім – знову першою ниткою, далі – знову другою ниткою і ось – вимальовується райдуга. 5. Зафіксувати нитки на шийці. Відрізати їх і запихнути кінчики під намотану ниткою «шийку». Зручно при цьому користуватися гачком.

Номер слайду 10

Намотування голівки на тулуб ( стовпчик) 1.Тканину з-під голови намотуємо на стовпчик. 2.Ручки зі складеного шматочка тканини примотуємо до стовпчика хрест -навхрест. 3.В кінці ручок формуємо долоньки і обв'язуємо ниткою.

Номер слайду 11

Вбрання та кольори підбирає майстер за своїми уподобаннями та враховуючи символічне призначення ляльки. Наприклад, якщо лялька робиться на добробут та здоров’я родини – для одягу підбираються червоно-зелені відтінки, для успіху в фінансових справах – зелені та золотисті, для щастя у коханні чи подружньому житті – червоні, рожеві, помаранчеві кольори, для успіху в творчості – блакитні.

Номер слайду 12

І, звісно, велику силу має вишивка, особливо, якщо це вишивка старовинна, яка несе в собі древню символіку і позитивну енергетику багатьох поколінь. Дехто з майстрів надає ляльці більшої схожості з жіночою постаттю, формуючи ще й груди.  

Номер слайду 13

Не вигаданою є давня традиція жінок нашого роду - берегти свій рід, створюючи оберіг, що має визнану назву - традиційна вузликова лялька.

Номер слайду 14

Зроблена з любов’ю Ваша Лялька-мотанка радуватиме своєю простою естетикою, надихатиме на нові творчі подвиги, додаватиме польоту фантазії та пробуджуватиме зацікавлення і прагнення до нашого, рідного, народного мистецтва! Фантазуйте!!! Сподіваюся, що все вийшло і Ви тримаєте в руках не лише екологічну, але й духовно чисту ЛЯЛЕЧКУ.

Номер слайду 15

Лялькарство - цікава справа!

ppt
Додано
23 січня 2023
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку