Презентація "До мене сьогодні всміхнувся Шевченко"

Про матеріал

До мене сьогодні всміхнувся Шевченко

З картини, що там на стіні.
Читає завжди «Кобзаря» моя ненька,
Розказував батько мені:

Як вівці він пас – ще малий був хлопчина,
А виріс – великий дав дар:
Для всіх поколінь, для всієї Вкраїни,
Цю книгу, що зветься "Кобзар".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викуп Тараса Шевченка з кріпацтва. Розквіт творчих сил

Номер слайду 2

Виявлені молодим Шевченком хист художника й перші поетичні спроби під час перебування в Петербурзі відіграли важливу роль у його особистій творчій долі, у викупі його з кріпацтва.

Номер слайду 3

Художник Карл Брюллов, прочитавши один із віршів Тараса Шевченка, був захоплений думками й почуттями молодої людини. Ця поетична спроба не залишила байдужим і російського поета Василя Жуковського. Вони вирішують викупити Тараса Шевченка з кріпацтва. К. Брюллов зробив візит Енгельгардтові з метою умовити його відпустити Тараса на волю як наділеного талантом юнака, який подає великі надії в малярстві, але успіху не мав і повернувся від нього зі словами: “Это самая крупная свинья в торжевских туфлях!» Після Брюллова до Енгельгардта ходив художник Венеціанов, щоб з’ясувати, яку ціну складе він за волю Шевченка. Енгельгардт зажадав 2500 карбованців. Художник. К. Брюллов. Художник О. Венеціанов

Номер слайду 4

Щоб отримати таку суму грошей, Карл Брюллов почав роботу над портретом Василя Жуковського. І коли портрет був завершений, його розіграли в лотерею і отримали 2500 карбованців. Портрет В. Жуковського

Номер слайду 5

Лотерея відбулася 22 квітня 1838 року, а 25 квітня в майстерні Карла Брюллова Жуковський вручив Шевченкові його відпускну, в якій зазначалося, що Тарас Шевченко став вільною людиною. Йому йшов 25-ий рік. Жуковський вручає Т. Шевченкові відпускну.

Номер слайду 6

Для Шевченка настає золота пора в житті. Він починає відвідувати рисувальні класи Академії мистецтв у Петербурзі. Його вчителем стає Карл Брюллов. Тарас перебуває в радісному відчутті стрімкого сходження до вершин творчості й знань. Він досягає значних успіхів у справі малювання. Починав Тарас Шевченко із копіювання малюнків свого вчителя, та це не завадило розвитку власної творчої манери.

Номер слайду 7

Т. Шевченко починає опановувати техніку олійного живопису і створює чудові живописні портрети та сюжетні картини. Автопортрет , 1840 р. Гамалія, 1841р.

Номер слайду 8

Циганка-ворожка, 1841 р. Катерина, 1842 р.

Номер слайду 9

Селянська родина 1843 р.

Номер слайду 10

Та сила поетичного покликання була всемогутньою. І Шевченко пише вірші, за які не отримує ні копійки. У 1840 р. з допомогою друзів Шевченко видає збірку “Кобзар”, до якої ввійшло вісім творів: “Думи мої, думи мої”, “Перебендя”, “Катерина”, “Тополя”, “Думка”, “До Основ’яненка», “Іван Підкова”, “Тарасова ніч”. Успіх “Кобзаря” був величезний. Багато було таких, хто в ті часи вивчав малоросійську (українську) мову, щоб читати й розуміти Шевченка.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Цікаво знати,що. Тарас Шевченко із 47 років життя 10 років був на засланні, 24 роки - кріпаком, і лише 13 років - на волі.

Номер слайду 13

У 26 років Т. Г. Шевченко видав збірку “ Кобзар”

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Тарас Шевченко народився в ….

Номер слайду 16

Ця подія сталася навесні, а саме…

Номер слайду 17

Мати й батько Тараса були …

Номер слайду 18

Перша нянька Тарасика - …

Номер слайду 19

А ще мав він найзаповітнішу мрію - …

Номер слайду 20

У 1838 році Тараса Шевченка …

Номер слайду 21

Ця подія сталася завдяки…

Номер слайду 22

І вже в 1840 році …

Номер слайду 23

10 березня 1861 року…

Номер слайду 24

Похований Тарас Григорович Шевченко …

Номер слайду 25

pptx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
2755
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку