Презентація до Міжнародного дня птахів "Пташок викликаю із теплого краю"

Про матеріал

Презентація до Міжнародного дня птахів "Пташок викликаю із теплого краю". Приурочено до Дня захисту птахів, 1 квітня.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до Міжнародного дня птахів Авраменко Н. В. Вчителя хімії та біологіїДівичківського НВО «ЗЗСО І-ІІІ ступенів – ЗДО» ПТАШОК ВИКЛИКАЮ ІЗ ТЕПЛОГО КРАЮ

Номер слайду 2

Початок весни… Чудова пора для всього живого. І ми із нетерпінням чекаємо наших друзів–пернатих мандрівників.

Номер слайду 3

22 березня на більшій території України, здавна, влаштовували народне свято «Сороки» або «Жайворонки»: пекли печиво у вигляді фігурок птахів, частину розвішували на деревах в саду, дарували сусідам або роздавали дітям. В цей день, на думку селян, прилітають з теплих країв 40 різних птахів, а першими з них – жайворонки.

Номер слайду 4

Рано-вранці діти брали печиво, у вигляді фігурок птахів, ішли до найвищого пагорба і гуртом декламували: Пташок викликаю З теплого краю: Летіть, соловейки,На нашу земельку,Спішіть , ластівоньки,Пасти корівоньки!

Номер слайду 5

Міжнародний день птахів почали відзначати з 1 квітня 1906 року, після підписання та набуття чинності «Міжнародної конвенції з охорони птахів, корисних для сільського господарства». А 8 жовтня 1950 року , на зміну даного документу, в Парижі була підписана «Міжнародна конвенція про охорону птахів».

Номер слайду 6

Птахи – невід’ємна частина нашого життя. І ми вирушаємо у чудовий, різноманітний світ птахів – провісників весни. Віддавна вважали, що тепло приносять на крилах саме перелітні птахи. Вони замикають небо на зиму, беруть із собою ключі до вирію і, повернувшись, одмикають його. Отож і годилося зустріти їх з усіма почестями.

Номер слайду 7

Першу звістку про весну приносять шпаки і граки. Першим я приніс весну,Пробудив усе від сну. Заспіваю під вікном,А зовуть мене …Чорномазий, білодзьобий,Він за плугом важно ходить,Черв’ячків, жучків знаходить –Сторож вірний, друг полів,Перший вісник теплих днів.

Номер слайду 8

Жайворонки – провісники весни. У горі тремтить сіренька цяткаІ пісні співає голосні,Та жаль, що тільки навесні. Скажи скоріше без відмовок: Що за пташина?

Номер слайду 9

Журавлі – символ України і любові до рідної землі. Дивись ключ у небі лине,Не залізний, а пташиний. Цим ключем у весняній мліПрилітають …

Номер слайду 10

Лелеки – символ любові до батька-матері, символ родинного благополуччя. Які ноги заввишки,Такий ніс завдовжки. Хату на хаті має,Жабам рахунок знає.

Номер слайду 11

Усім, мабуть, відома особлива радість, коли в небі з’являлися дикі гуси. Гей, шикуйсь! В політ готові?Кроком руш, птахи військові!Наші предки, щоб ви знали,Давній Рим урятували!

Номер слайду 12

Лебеді – символ кохання і вірності. Тендітна шия, ніжний стан,Ця птаха білокрила,Нехай шипить, а не співає,Все ж людство полонила. Прикраса паркових озер,Яку зустрінеш зрідка –Красуня дивна на воді,Білесенька …

Номер слайду 13

Ластівка – вісник тепла, щастя, надії, відродження, символ матері. Швидко скрізь цей птах літає,Всіх комашок поїдає,За вікно гніздо будує,Тільки в нас він не зимує.

Номер слайду 14

Соловейко – свята і вільна Божа пташка, співець добра і кохання, символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту. Сам вечірньої години. Заховався в кущ малини. Там на дуду голосну. Грає пісню чарівну.

Номер слайду 15

Зозуля – добрий вісник, пророчиця, ключниця вирію. Першою летить у вирій і останньою повертається, тому, за повір’ям, й не встигає побудувати собі гніздо. Хто гнізда свого не має,Яйця іншим підкидає?

Номер слайду 16

Голуби – символ миру та чистоти. Вони бувають сизі, білі,Воркують, в парках проживають. Вважають їх птахами миру,На щастя в небо випускають.І линуть в сині голубій. Птахи чудові …

Номер слайду 17

На січень 2017 року, за даними ІОС World Bird List, науці відомо 10672 видів нині живих птахів, а також 156 видів, які в даний час знаходяться під загрозою вимирання.

Номер слайду 18

Багата, цікава, розмаїта українська земля. Її простори насичені неоціненними дарами природи. А птахи – це особливий і дивовижний світ. І зберегти цей дивосвіт для себе і для нащадків – обов’язок кожного з нас.

Номер слайду 19

Птиця Тріпоче серце пійманої птиці,В руках моїх не чує доброти:«Я дам тобі водиці і пшениці,Моя пташино, тільки не тремти!»«Хіба потоки загубили воду?Хіба в полях уже зерна нема?!Пусти мене, мій хлопче, на свободу,І все, що треба, я знайду сама. Пусти мене! Мені, дитино мила,Дорожча воля, ніж зерно твоє!Страшна, хоч навіть лагідна, та сила,Яка розкрити крилець не дає!»Лети! Співай у небі гомінкому;Хоч і маленький, зрозумів я все. Моя рука ніколи і нікому. Ні кривди, ні біди не принесе! Д. Павличко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Маятіна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Васькіна Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
27 березня 2020
Переглядів
6949
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку