Презентація. До підручника Щупак. Соціально-економічне становище українських земель у XVI ст.

Про матеріал
Презентація. До теми;Соціально-економічне становище українських земель у XVI ст. Щупак. Має відоматеріали. Слугує як візуальне доповнення до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціально-економічне становище українських земель у XVI ст.

Номер слайду 2

1. СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВАВарто запам’ятати!Рента — дохід, який отримували землевласники за надання селянам права користуватися землею. Могла бути натуральною, грошовою та відробітковою. Оренда — отримання земельної ділянки в користування за плату. Фільварок (з нім. vorwerk — хутір або ферма) — велике багатогалузеве товарне господарство, засноване на праці залежних селян й орієнтоване на отримання прибутку з продажу продукції. Панщина — примусове і безоплатне виконання селянами певного обсягу робіт у господарстві землевласника. Наприкінці XV ст. розпочався процес становлення нової суспільної верстви, міжстанового соціального прошарку українського суспільства — козацтва. Варто запам’ятати!Магнат (від лат. magnus — великий) — людина високого соціального стану; великий землевласник, представник родової знаті.

Номер слайду 3

2. ЛИТОВСЬКІ СТАТУТИ

Номер слайду 4

3. МІСТА. РЕМЕСЛО І ТОРГІВЛЯВарто запам’ятати!Магдебурзьке право — право на самоврядування, за яким міста звільнялися від управління та суду великих землевласників; обмеження влади землевласників над містом. Пам’ятна монета, присвячена впровадженню магдебурзького права в Києві (Національний банк України, 1999 р.; реверс)

Номер слайду 5

Михайло Грушевський, «Історія України-Русі»Так в 1497 р. Луцьк... дістає два ярмарки по тижню часу. Острог мав «з давніх часів» ярмарок на Святого Онуфрія, а великий князь Жиґимонт Старий додав ще два — на зимного Миколая і на Йордан. Київ при потвердженню своїх прав в 1516 р. дістає також два тижневі ярмарки. Надаючи князю Констянтину Острозькому Чуднов і Звягель і позволяючи йому в сих маєтностях «місто садити», великий князь позволяє мати в них ярмарки (раз до року в кожнім) — «а мито на нього має брано биті со всіх купців»... Хоч ярмарки засновувалися в інтересах міста, для піднесення добробуту його й місцевої людности, про те се був меч обо-січний. Як інтересно було стягати купців і побирати з них різні доходи й користі, так знов їх конкуренція могла бути небезпечною для інтересів місцевого купецтва...1. Як впливали на розвиток міст і добробут населення ярмарки?2. Чи можна вважати їх привілеєм?3. Про яку загрозу для місцевих ремісників і купців пише історик в останньому реченні документа?4. Чому землевласники були зацікавлені у заснуванні ярмарків на своїх землях?

Номер слайду 6

Ці дати допоможуть вам зрозуміти історію. Запам’ятайте їх:1529, 1566, 1588 рр. — Литовські статути. Домашня робота:1.онлайн-кросворд «Литовські статути»2. Знаю і систематизую нову інформацію(1.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Баркар Тетяна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
6099
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку