Презентація на тему "Люблінська унія 1569 р. та її вплив на українське суспільство. Об’єднання більшості українських земель у складі Польщі"

Про матеріал
Презентація до уроку історії України для учнів 8 класу на тему "Люблінська унія 1569 р. та її вплив на українське суспільство. Об’єднання більшості українських земель у складі Польщі" до підручника Історія України 8 клас (Щупак І.Я. та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Люблінська унія 1569 р. та її вплив на українське суспільство. Об’єднання більшості українських земель у складі Польщі.

Номер слайду 2

Мета: З'ясувати, якими були передумови укладення Люблінської унії;Показувати на карті територіальні зміни, що відбулися внаслідок Люблінської унії;Характеризувати суспільно-політичні зміни на українських землях;Розкрити значення Люблінської унії для подальшої історії українських земель;Формувати навички виявлення причинно-наслідкових зв'язків між історичними подіями;Формувати аналітичне мислення на основі особистого усвідомлення минулого.

Номер слайду 3

План. Передумови і причини Люблінської унії. Ставлення суспільства до Люблінської уніїЛюблінський сейм та його рішення. Наслідки Люблінської унії для України.

Номер слайду 4

1. Пригадайте коли та за яких умов відбулася Кревська унія?2. Коли і між якими державами вона була укладена?3. Яке значення вона мала для цих держав?

Номер слайду 5

1. Передумови і причини Люблінської уніїКРЕВСЬКА УНІЯ 1385 р. Ягайло одружувався з польською королевою Ядвігою і ставав королем ПольщіКороль Польщі одночасно вважався і великим князем Литви. Ягайло зобов’язувався прийняти католицизм, хрестити литовське населення і приєднати до Польщі всі литовські, українські і білоруські землі

Номер слайду 6

2. СТАВЛЕННЯ СУСПІЛЬСТВА ДО ЛЮБЛІНСЬКОЇ УНІЇДіємо: практичні завдання с.15 п.2 Підготуйтеся до дискусії «Люблінська унія: за і проти». Об’єднайтеся в групи за назвами верств суспільства й доберіть у тексті підручника аргументи на користь кожної з позицій. Литовські магнати. Середня і дрібна укр. шляхта. Польські магнати і шляхта

Номер слайду 7

Позиції сторін{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}За унію. Проти уніїПольська шляхта та магнати;Дрібна та середня українська і литовська шляхта, яка прагнула здобути права і привілеї, якими була наділена польська шляхта. Руські князі, які боялись втратити свої привілеї та свободу віросповідання. Причини укладання люблінської унії:1. Невдачі Литви в Лівонській війні та прагнення отримати військову допомогу з боку Польщі.2. Прагнення Польщі отримати українські землі і залежних селян.3. Прагнення української та литовської шляхти мати рівні права з Польщею.4. Захист території від турецько-татарських набігів.

Номер слайду 8

3. Люблінський сейм та його рішення. Для вирішення питання про об'єднання Польського королівства і Великого князівства Литовського в польському м. Любліні в 1658 р. зібрався спільний сейм представників привілейованих станів обох держав. Гострі суперечки щодо форми об'єднання тривали півроку. Сигізмунд II Август, скориставшись відсутністю невдоволених, прийняв рішення про входження Волині, Підляшшя, Київщини і Брацлавщини до складу Королівства Польського.

Номер слайду 9

Свідчать документи с. 16Із промови князя Костянтина Вишневецького. Приєднуємося як люди вільні й свобідні, аби не були в почтивості своїй шляхетській принижені, бо ми є народ такий почтивий, що жодному народові не поступимося, і чуємося... рівними кожному народові. Поміркуйте, про який народ говорить князь. Які погляди щодо унії він демонструє?КНЯЗЬ ВАСИЛЬ-КОСТЯНТИН ОСТРОЗЬКИЙ Був одним із лідерів опозиції, яка не підтримувала укладення Люблінської унії. Виступав за те, щоб Україна увійшла на рівних правах з Польщею та Литвою до нового федеративного державного утворення. Очевидно, ані поляки, ані литвини не очікували, що українська шляхта заявить про себе як окремий народ зі своєю власною позицією. Волиняни домоглися приєднання до Корони ще й Київського воєводства і стали авторами привілеїв для трьох українських воєводств.

Номер слайду 10

1 липня 1569р. Люблінський сейм ухвалив унію. Утворювалася федеративна держава — Річ Посполита («спільна справа») .• Очолював Річ Посполиту король (обирався сеймом).• Литовська, українська й польська шляхта були зрівняні в правах.• Ліквідовувалися митні кордони, запроваджувалася єдина грошова одиниця.• Литва зберігала своє право і суд, адміністрацію, військо, скарбницю, мову. Зверніть увагу!Для Польської Корони і надалі символом держави залишався коронований «Білий орел», розташований на червоному полі, а для Великого князівства Литовського - гербовий знак «Погоня», тобто срібний вершник з піднесеним над головою мечем на червоному тлі.

Номер слайду 11

4. Наслідки Люблінської унії для України

Номер слайду 12

На українських землях було утворено шість воєводств: 1. Руське (з центром у Львові) 2. Белзьке (з центром у Белзі) 3. Подільське (з центром у Кам’янці) 4. Волинське (з центром у Луцьку) 5. Брацлавське (з центром у Брацлаві) 6. Київське (з центром у Києві), які очолювали призначені урядом воєводи.

Номер слайду 13

Підведемо підсумки: Продовжте речення: Сьогодні я дізнався/дізналася… Мене здивувало …. Для мене стало відкриттям…. Я хотів/хотіла більш детальніше дізнатися про…. Мені було не зрозуміло….

Номер слайду 14

Оцініть свою роботу на уроці: Сьогодні на уроці мені вдалося: Сьогодні на уроці я зіштовхнувся з такими труднощами:

Номер слайду 15

Домашнє завдання:1. Опрацювати відповідний матеріал підручника §3.2. Виконати завдання 1 с.20 “ Наслідки Люблінської унії 1596 р. для укр. земель ”(письмово)3. Виконати завдання 2 с.20 (усно)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гладка Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дудаш Ірина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 вересня 2022
Переглядів
8910
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку