Презентація до підсумкового уроку в 6 класі"Подорож Світовим океаном"

Про матеріал

План та розробка підсумкового уроку у 6 класі. Урок-дидактична гра " Подорож Світовим океаном" В ігровій манері учні повторюють матеріал 6 класу та знайомляться з визначними місцями Світового океану. Урок ввимагає попередньої підготовки: учні готують невеликі повідомнення про океани Земної кулі ,найглибші місця Океану та Бермудський трикутник, його таємниці. Методи дослідження морських глибин, та інше.

Урок супроводжується ПРЕЗЕНТАЦІЄЮ, яку я пропоную.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож Світовим Океаном

Номер слайду 2

Харківський ліцей №161 «Імпульс» 6-А клас Учитель математики Шаповалова Л.В.

Номер слайду 3

Науково-дослідницький корабель “Тарас Шевченко”

Номер слайду 4

Команда корабля та члени експедиції: учні 6–А класу Харківського ліцею №161 «Імпульс»

Номер слайду 5

Технічна готовність екіпажу: підручники; щоденники; зошити; ручки; олівці; лінійки; сигнальні картки.

Номер слайду 6

Перевірка блоку пам‘яті: Що називають “модулем числа” ? Властивості модуля. Чому дорівнює сума від’ємних чисел? Чому дорівнює сума двох чисел з різними знаками? Як розкрити дужки, перед якими стоїть знак плюс або немає ніякого знака? Як розкрити дужки, перед якими стоїть знак мінус? Який знак має добуток і частка двох від’ємних чисел? Який знак має добуток і частка двох чисел з різними знаками?

Номер слайду 7

Перевірка роботи двигунів корабля: Відповідь показати на сигнальних картках |5|= |-3|= |-7 | + |5 | = -4 – 6 = 5 – 8 = -2,5+6,8+3,2+2,5-6,8 = |-28|: |7|= -3*4 = -18:6 = (-2)*(-3)*4*(-5)= (-2)5 = (-3)4 = (-1) 41 = (-1) 18 =

Номер слайду 8

Завдання експедиції: На апараті „Аргус” опуститися в глибини Маріанської ущелини. Досліджувати життя океану на глибині більше ніж 2000 м. Досліджувати синоптичні вихори в океані, їх вплив на погоду планети.

Номер слайду 9

Маршрут корабля: Обчислити координати першого об’єкту досліджень, Маріанської ущелини: Північна широта: -(-16)-6*(-3)+2*(-11)= Східна довгота: 3(7-10)(-18)+51:(-3)= Середня швидкість корабля (в км/год): -16+(V-23)=25 V-?

Номер слайду 10

Координати першого об’єкту досліджень, Маріанської ущелини: Північна широта: 120 Східна довгота: 1450 Середня швидкість корабля: V=64 км/год.

Номер слайду 11

Науково-дослідницький корабель „Тарас Шевченко” направляється до самої глибокої точки Світового океану – Маріанської ущелини.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Подивіться на глобус: більше ніж 2/3 поверхні Землі займають моря та океани. Вони з‘єднані протоками та разом складають Світовий океан. Географи розділили світовий океан на 4 океани. Найбільший – Тихий (або Великий) океан. Тихим його назвав Магеллан, який першим із європейців його переплив. Але йому просто пощастило під час плавання. Дуже часто тут трапляються урагани. Цей океан величезний. Він займає майже половину площі світового океану. Тихий океан – найглибший. В ньому вчені виміряли найбільшу в усьому Світовому океані глибину. Це Маріанська ущелина.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Тиск води на дні цієї ущелини майже, як у стволі гармати під час пострілу. Тому раніше вважалось, що на цій глибині немає ніякого життя. Але вчені знайшли там живі істоти. Ваша мета: провести подальші дослідження Маріанського жолоба: здійснити спуск підводного апарату „Аргус” з дослідниками на борту.

Номер слайду 17

„Аргус” розпочав спуск. За перший час спуску „Аргус” пройшов 3/22, за другий : 2/11 частини всього шляху. Яку частину шляху йому залишилось пройти до дна? Скільки це метрів? Які додаткові дані вам необхідно отримати? Глибина Маріанської ущелини: 11 022 метри.

Номер слайду 18

Увага!!! „Аргус” атакує невідома науці жива істота! Порушено цілісність корпусу! Небезпека для життя людей!

Номер слайду 19

Положення підводних апаратів відносно рівня океану: „Аргус”: ( – 54 м) „Океанолог”: (– 81 м) В якому напрямку і на яку відстань повинен рухатись “Океанолог”, щоб зустрітись з “Аргусом”? |-81 - (-54)|=|-81 + 54|=|-27|=27 Відповідь: вгору на 27 метрів.

Номер слайду 20

„Тарас Шевченко” направляється в Атлантичний океан. Курс – на Бермудські острови.

Номер слайду 21

Відомо, що в Атлантичному океані сильні течії. Він менше Тихого і глибина його не така велика. Цей океан впливає на клімат і погоду в Європі. Особливо завдяки теплій течії Гольфстрім і синоптичним вихорам. Синоптичні вихори – це специфічні циркуляції водних мас, які зберігаються до 2 років і переміщують з собою великі маси води, впливаючи таким чином на погоду в Європі. Ці вихори мають в діаметрі до 200 км і переміщаються зі швидкістю до 5 км на добу. За деякими своїми властивостями вони схожі на добре відомі нам з оглядів погоди атмосферні циклони і антициклони, тому і отримали назву синоптичних вихорів.

Номер слайду 22

Обчислити наступний курс корабля, виконавши завдання: І . Північна широта: 8,7 + (х -0,4 ) = 40, 3 х-? ІІ. Західна довгота: 3,75 - (0,64 - y) = 68,11 у-? ІІІ. Обчисліть швидкість корабля, за течією та проти течії , якщо бортовий комп‘ютер повідомляє, що його власна швидкість 68,5 км/год. 1. Швидкість океанської течії, що має напрям співпадаючий з напрямом руху корабля: 5,75 км/год. 2. Швидкість океанської течії, що має напрям проти руху корабля : 4,28 км/год.

Номер слайду 23

Результати обчислень: І . Північна широта: х = 320 ІІ. Західна довгота: y = 650 ІІІ. Швидкість корабля за течією : 74,25 км/год, а далі, проти течії: 64,22 км/год.

Номер слайду 24

Бермудські острови Ми направляємося до Бермудських островів, їх координати: 320 північної широти і 650 західної довготи. Швидкість корабля за течією – 74,25 км/год, а далі, проти течії – 64,22 км/год. Знайдіть на карті ці острови! Звичайно, в океані ви ніякого трикутника не побачите, навіть якщо дивитись з великої висоти. Його можна накреслити лише на карті або уявити. Тут пролягають шляхи багатьох суден. Це місце в океані знаходиться на шляху швидкої течії Гольфстрім. І кораблі, що зазнали аварії, швидко відпливають з цього місця. Тому складається враження, що вони просто зникають з невідомих причин. Бермудський трикутник – місце легенд та домислів.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Бермудський трикутник

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Експедиція повертається в порт. В яких місцях світу побували учасники експедиції? Що нового дізнались члени експедиції під час подорожі? Які математичні знання та уміння знадобились їм під час подорожі? Підсумки роботи кожної команди: -І команда; -ІІ команда; -ІІІ команда.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Домашнє завдання членам експедиції: 1. Повторити теоретичну частину п.37-41 (Математика 6 кл. А.Г.Мерзляк, В.Б. Полонський, М.С.Якір) 2. Провести обробку даних № 1296(8), №1299(1) (Математика 6 кл. А.Г.Мерзляк, В.Б. Полонський, М.С.Якір) 3. Обчислити шлях, який пройшла експедиція під час подорожі.

Номер слайду 31

До нових зустрічей! Бажаємо успіхів у навчанні!

Номер слайду 32

До нових зустрічей! Бажаємо успіхів у навчанні!

ppt
Додано
5 квітня 2018
Переглядів
1420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку