Презентація до позаурочного заходу "Математика: різнобарвна і неповторна"

Про матеріал
Матеріал у вигляді презентації Power Point до позаурочного заходу "Математика: різнобарвна і неповторна".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пізнавально-розважальний захід:«Математика: різнобарвна та неповторна»

Номер слайду 2

В наш час слово "математика" викликає, якщо не жах, то вже точно позіхання від уявлення, що ця суха нудна наука, яка на практиці фактично не застосовується, непотрібна у повсякденному житті ... А так хочеться "переконати" людей у зворотному: у тому, що математика зустрічається в нашому житті практично на кожному кроці і не така вже вона сіра і нудна, а різнобарвна і весела ... Головне, зуміти це побачити. Парадокси в математиці, як і в житті, зустрічаються на кожному кроці!

Номер слайду 3

Наш захід - це своєрідний мікс думок про математику в житті ... або життя в математиці ... Сьогодні ми поділимося з вами цікавими і незвичайними фактами з цієї серйозної науки. Місце для несерйозного або просто цікавого знайдеться в будь-якій точній науці. Головне, бажання відшукати це… Математика може бути цікавою і людям, які не дуже люблять працювати з цифрами, і ми бажаємо довести це за допомогою нашого рейтингу цікавих фактів про математику та веселих конкурсів.

Номер слайду 4

Факт 1. Хвороба «діскалькулія»Тепер низькі оцінки з математики можуть бути пояснені сердитим батькам наявністю простого захворювання. Слово «діскалькулія» означає труднощі в розумінні прикладів і вивченні математичних дисциплін.

Номер слайду 5

Факт 2. Астматик Існує гарне пояснення того, що хтось впадає в паніку на екзамені з математики. У англійців слово «математика» - це анаграма слова «астматик». Нагадаємо, що анаграма - літературний прийом, сенс якого - в перестановці літер слова, що дає в результаті інше слово, наприклад: Mathematics - asthmatic - me asthmatiк.

Номер слайду 6

Математичний трюк:«Чарівне число»1. Виберіть окреме число від1 до 9, запишіть його на папері.2. Помножте це число на 9 і запам´ятайте результат.3. Я на калькуляторі ввожу номер 12345679 і віддаю калькулятор вам.4. Мій розум поглинатиме ваші думки, і я зможу виявити, яке число було вибране вами. Найдивовижніше те, що я змушу це число з´явитися на екрані.5. Помножте число, набране мною на калькуляторі, на результат, який ви запам´ятали.6. На екрані калькулятора з´явилося дев´ятицифрове число, кожна цифра якого – загадане вами на початку число. Це не чаклунство, це мої екстрасенські здібності.

Номер слайду 7

Факт 3. Занадто дорога помилка ділення на нуль У 1997 році на одному з військових суден ВМФ США стався збій програми «Smart Ship» в результаті поділу на нуль (точніше, некоректного введення даних), що вивело з ладу всі прилади на борту військового корабля США - Йорктаун. Цей випадок на той час затьмарив всі цікаві факти з історії математики. От до чого може привести незнання одного з основних правил математики: на нуль ділити не можна!

Номер слайду 8

Факт 4. Ціна питання – мільйон Один з найцікавіших фактів математики є те, що вона має досі багато невирішених питань. Відомий Математичний інститут пропонує $ 1000000 для тих, хто зможе вирішити будь-яку з цих семи невирішених проблем в математиці: гіпотеза Ходжа гіпотеза Пуанкаре гіпотеза Рімана гіпотеза Янга-Міллса Рівняння Нав'є-Стокса: існування і гладкість Гіпотеза Swinnerton-Дайера Г в порівнянні з проблемою ПП Якщо хтось з вас знайде рішення хоча б однієї математичної задачі, то нобелівська премія з математики вам забезпечена!

Номер слайду 9

 Конкурс: Середньоарифметичне. Включивши свої знання, кмітливість і почуття гумору, спробуйте знайти середньоарифметичне НЕ чисел, як на уроках, а тих предметів і істот, які нас оточують. Отже, середньоарифметичне: Портфеля і рюкзака - це ... Жінки і риби - … Чоловіка і коня - це … Кобили і осла - це ... Шкарпетки і панчохи - це … Їжака і змії - це ... Яблука і персика - це ... Велосипеда і мотоцикла - це ... Трамвая і потяга - це ... Апельсина і лимона - це ... Туфельки і чобота - це ... Піаніно і баяна - це ... Холодильника і вентилятора - це ... Жінки і птиці - це ... Льва, кози, дракона - це ... Тенора і баса - це ... Ранець. Русалка. Кентавр. Мул. Гольф. Колючий дріт. Нектарин. Мопед. Електричка. Грейпфрут. Черевик. Акордеон. Кондиціонер. Сирена, у грецькій міфологіїХимера, чудовисько в грецькій міфологіїБаритон

Номер слайду 10

Факт 5. Математики без Нобелівської преміїБагатьох математиків обурює той факт, що Альфред Нобель проігнорував точну науку і не включив в список своєї премії царицю наук математику. Реальну причину цього назвати складно, деякі говорили про те, що ненависть Нобеля до цієї науки у зраді його дружини, яка віддала перевагу математику. Насправді Нобель ніколи не був одружений і взагалі зробив вибір між наукою і жінками на користь першої … Більш правдоподібна версія пов’язана з тим, що на момент появи Нобелівської премії у математиків вже була «своя» схожа нагорода, що вручалася шведським королем. Є також думка, що Нобель не вважав математику повноцінною наукою, оскільки вона складається лише з теоретичних розмірковувань.

Номер слайду 11

Факт 6. Фантастичні картини з математичних формул. Пропонуємо вам ознайомитись з чудовими роботами італійки Сільвії Кордедди (Silvia Cordedda). Важко повірити, але всі ці дивовижні квіти та орнаменти зі складною структурою Сільвія не малює і не фотографує, а створює за допомогою точних математичних формул. Всі її творіння – це фрактальна графіка, молодий вид комп'ютерної графіки, що зараз бурно розвивається.

Номер слайду 12

Конкурс:«Спробуйте прочитати»Спробуйте якомога швидше прочитати групу слів, зашифрованих з використанням цифр, чисел і числових виразів. Виграє самий уважний, кмітливий і швидкий. Р 1 А, СМОР 2х0,5 КА, ПІ 5-3 Л, АК 3 СА, ВІ 2+1 НА, Ш 7-4 Х, 6: 2 БУНА, БІСЕК IX: III СА, МА II + I ЦЯ, Г 0,25х4 НИК, ЕЛЕК VII-IV ЧКА, ГОСП100-99 Я, ОСЕ 9: III НА, КАР 99:33 ДЖ, АЕР10х0,1 АМІКА, VII Я, ВІ 7, 5х8 А, 80:2 АРІЧЧЯ, ГІП 0, 43+0, 57 АМІЯ, 15 + 25 ОПУД.

Номер слайду 13

Факт 7. "Єврейський" плюс. Більшість євреїв уникає символічного для християнства знаку хреста. Тому в деяких єврейських школах на уроках математики замість плюса діти пишуть знак, схожий на перевернуту букву «т».

Номер слайду 14

Факт 8. Кава для математиків. Склянка кави в робочий час замість того, щоб знімати стрес, як прийнято думати, знижує працездатність і ускладнює колективну роботу, стверджують автори дослідження, проведеного Брістольським університетом. Вживання кави протягом робочого дня може виявитися контрпродуктивним, насамперед, для осіб, у яких є особисті проблеми. У цьому випадку традиційна перерва в роботі може перетворитися на бумеранг, посилюючи вже наявний стрес .Єдиним винятком є математики. Згідно з результатами дослідження, кава підсилює розумові здібності тих, хто займається рівняннями і алгоритмами.

Номер слайду 15

Конкурс: Закінчи прислів´я…1. Робота - не вовк, а… 2. Не плюй у колодязь, … 3. Справі - час, потісі - …4. Не рий яму іншому, … 5. Одна голова - добре, а … 6. Мийте руки … 7. Голод не тітка, …8. Боротися і шукати… 9. В гостях добре, а … 10. Борг платежем … 11. За двома зайцями поженешся, … 12. Час лікує, … 13. Що посієш, …  множення сили на відстаньтам же нікого немаєгрошіщоб він не використовував її як окопдва математика в родині – жахзамість їжітеоремою не затуркаєшзнайти і переховатина уроках поганострашнийвід армії можеш відкоситиале лікар якіснішете вже не знайдеш

Номер слайду 16

Факт 9. Математика без гриму Макіяж несумісний зі стереотипом про те, як повинен виглядати серйозний математик. У зв´язку з цим сфери діяльності, що характеризуються як чоловічі, можуть ставати для дівчат-студенток каменем спотикання і починають сприйматися в негативному контексті.Іншими словами, для дівчат дуже важливо подобатися хлопцям і бути привабливими, а успіхи в математиці, як їм здається, значно зменшують їх привабливість для оточуючих.

Номер слайду 17

Факт 10. Математика і життя. У математиці, як і у будь-якій абстрактній і надуманій науці, один плюс один завжди два. Це дається на рівні аксіоми і не ким не заперечується, інакше розсиплються, як картковий будиночок, всі інші викладки. У реальному, підкреслю, справжньому житті один плюс один дуже рідко дорівнює двом. Так як навколишній світ - це не надумана абстракція, а реальні об'єкти і реальна їх взаємодія. Так, наприклад, один струмок плюс другий струмок дадуть у сумі всього один струмок, а можуть не дати жодного, якщо в сумі вийде річка, або два об'єкти - молоток і ваза, можуть в сумі дати кілька десятків нових об'єктів.

Номер слайду 18

Красиві комбінації в математиці. Результат являє спочатку зростаючий, а потім спадний ряд натуральних чисел. Максимальна цифра в цьому ряду відповідає кількості одиниць у числі, що зводиться у квадрат.

Номер слайду 19

Літературний конкурс Рекордсменом серед письменників з результатом 27000 є Лев Миколайович Толстой, а на другому місці - Олександр Сергійович Пушкін з 24000. З якої номінації? По підрахункам вчених, герої творів Шекспіра проговорюють це слово 2259 разів. Що це за слово? 3. Яку лінію можна знайти в літературному творі?4. Яке число отримало ім’я Шехерезади?5. Який літературний жанр є середнім арифметичним оповідання та роману?6. Що полюбляють «ділити» у ще не вбитого ведмедя, згідно відомого прислів’я. Який математичний закон, відомий всім з молодших класів, став відомим прислів’ям?по запасу використаних слівлюбовсюжетну1001повістьшкурувід перестановки доданків сума не змінюється

Номер слайду 20

Факт 11. Жуйка як стимулятор мозкової активностіЯк встановило дослідження, студенти, які жують жуйку під час тестів з математики, показують кращі результати.

Номер слайду 21

Факт 12. Математичний сленг. Число 5 вимовляється тайською мовою як «ха» А «555» - це сленг-фраза, що означає "Ха, ха, ха"

Номер слайду 22

Вікторина: «Квадрат або круг» Відповідаючи на запропоновані питання, вам потрібно зробити вибір між квадратом і кругом, і тільки між ними (або похідними від них).  ◘ Назвіть найвідомішу картину Казимира Малевича?◘ Що з'являється під очима втомленої людини?◘ Одна з форм публічного обговорення - це ...◘ Як називають відповідальність всіх за кожного і кожного за всіх?◘ Назвіть спосіб посіву ряду культур?◘ Яку форму мають розпорядчі дорожні знаки?◘ Яку форму мають забороняючі дорожні знаки?◘ Яким буває і повний дурень, і відмінник, і сирота?◘ Як називають розповнілі обличчя, фігуру?◘ Як називається один з видів діаграми?(Кругова)◘ Як називають другий ступінь числа?(Квадрат)◘ Назвіть один з популярних видів рівнянь.  (Квадратне рівняння.)◘ Як називають широку і осадкувату фігуру?(Квадратна)◘ Назвіть предмет, який кидають людині, що опинилася за бортом.  (Рятувальний круг.)◘ Чорно-біла ділянка шахової дошки - це ...(Квадрат)◘ Обчислення площі або поверхні фігури - це ...  (Квадратура)◘ Як інакше називають ювілейну дату?(Кругла дата.)◘ Як ласкаво називають значну суму грошей? (Кругленька сума.)◘ Яку форму мають вікна в каютах теплоходів і в салонах літаків?(Круглу, це ілюмінатори.)◘ Як називають зменшення кількості значущих цифр у записі числа за певними правилами?(Округлення)«Чорний квадрат»кругикруглий стілкругова порукаквадратно-гніздовийквадратакругакруглий дурень, круглий відмінник, круглий сиротаокруглені

Номер слайду 23

Вікторина: «Квадрат або круг» Відповідаючи на запропоновані питання, вам потрібно зробити вибір між квадратом і кругом, і тільки між ними (або похідними від них). ◘ Як називається один з видів діаграм?◘ Як називають другий ступінь числа?◘ Назвіть один з популярних видів рівнянь?  ◘ Як називають широку і осадкувату фігуру?◘ Назвіть предмет, який кидають людині, що опинилася за бортом.◘ Чорно-біла ділянка шахової дошки - це ...◘ Обчислення площі або поверхні фігури - це ...  ◘ Як інакше називають ювілейну дату?◘ Як ласкаво називають значну суму грошей?◘ Яку форму мають вікна в каютах теплоходів і в салонах літаків?◘ Як називають зменшення кількості значущих цифр у записі числа за певними правилами?круговаквадратквадратне рівнянняквадратнарятівний кругквадратквадратуракругла датаокругленнякругленька сумакруглу, це - ілюмінатори

Номер слайду 24

Факт 13. 666 Не випадково рулетку називають диявольською грою, справа в тому, що в казино існує своя магія чисел: якщо порахувати суму всіх чисел, розташованих на рулетці в казино, вийде: «число диявола» - 666

Номер слайду 25

Освідчення у коханніНавіть у коханні можливо задіяти математику для розкриття своїх почуттів!З тих пір, як Ви опустили перпендикуляр на площину мого серця, я не можу знайти радіус для опису кола своїх почуттів. Ніяка таблиця логарифмів не може витягти корінь моїх страждань. Проведена дотична між нашими серцями буде початком нашого кохання. Клянуся Вам теоремою Піфагора стати гіпотенузою у всіх Ваших трикутниках. Я не можу жити без Вас, як трапеція без основи. Якщо Ви не дасте у найближчий час відповідь, то я зникну у нескінченості.

Номер слайду 26

Факт 15. Історія назви Google. Googol (Не плутати з торговою маркою корпорації Google, хоча вони і мають спільне походження) це термін, використовуваний для позначення числа 1 зі 100 нулями. А що стосується назви компанії Google, то тут закралася звичайна помилка. Перший інвестор і один з співзасновників, коли виписував чек, дуже поспішав, і пропустив букву «О», але щоб отримати гроші, компанію довелося реєструвати саме за таким варіантом написання.

Номер слайду 27

Назва чисел та числа-гіганти. Назва число Мильярд109 Більйон109 Трильйон1012 Квадрильйон1015 Квінтильйон1018 Секстильйон1021 Септильйон1024 Октильйон1027 Нонильйон1030 Назва число. Децильйон1033 Андецильйон1036 Дуодецильйон1039 Тредецильйон1042 Кваттордецильйон1045 Квиндецильйон1048 Сексдецильйон1051 Септендецильйон1054 Октодецильйон1057 Новемдецильйон1060 Вигинтильйон1063 Гугол10 100 

Номер слайду 28

Числа – гіганти. Для багатьох далі мільярда починається поняття «розуму незбагненно». Дійсно, мільярд кілометрів або трильйон - різниця не дуже велика в тому сенсі, що таку відстань все одно не пройти за все життя. Мільярд гривень або трильйон теж не особливо відрізняється, тому що таких грошей звичайній людині все одно не заробити за все життя. Але давайте трохи порахуємо, підключивши фантазію. На кожну людину на землі доводиться площа суші розміром 100х200 метрів. Це приблизно чотири футбольні поля. Але якщо людей буде не 7 000 000 000, а сім трильйонів, то кожному дістанеться тільки шматочок суші 4х5 метрів. Чотири футбольних поля проти площі палісадника перед під'їздом - таким є співвідношення мільярда до трильйона.

Номер слайду 29

Числа – гіганти Один квадрильйон учнівських зошитів покриє всю територію України подвійним шаром. А один квінтильйон тих же зошитів накриє всю сушу шаром завтовшки в 40 сантиметрів. Якщо ж вдасться роздобути секстильйон зошитів, то вся планета, включаючи океани, опиниться під шаром товщиною в 100 метрів. Гугол більше ніж загальне число елементарних частинок у видимій нам частині Всесвіту. Це робить гугол абстрактним числом, яке не має великого практичного застосування. Від нього число "гуголплекс", яке представляє собою 10 в ступені гугол. Наскільки велике це число? Якщо весь Всесвіт наповнити аркушами паперу і на кожному написати "нулі", то виявиться, що ми написали лише половину цього числа.

Номер слайду 30

Конкурс «Прочитай як…»Означення: Дві прямі, що лежать в одній площині і не перетинаються, називаються паралельними. Спробуйте взяти означення паралельних прямих і прочитати його так, наче це ...· некролог;· освідчення в коханні;· вирок суду;· прогноз погоди;· репортаж з футбольного матчу.. 

Номер слайду 31

Факт 16. Теорема Піфагора – «ослячий міст»Чи знаєте ви, що теорему Піфагора називали «ослячим мос­том»? Учнів, що зазубрювали теорему без розуміння, називали віслюками, оскільки вони не могли перейти через основний міст у математиці - теорему Піфагора.

Номер слайду 32

Факт 17. Хто зробить краще?Провівши дослідження, учені Інституту мозгу зазначили, що коли двом різним людям доручити виконати якусь одну справу, то її краще зробить математик.

Номер слайду 33

Хвилина сміху Людський сміх часом називають «багатоликим». Це означає, що сміх може мати багато відтінків, може виражати дуже різні емоційні стани людини. Діапазон сміху неймовірно широкий: від дитячого «гукання» до старечого «кхекання», від дівочого заливчастого до чоловічого стриманого... Спробуйте засміятися так, щоб ваш сміх могли назвати ... гордовитим; простодушним; запобігливим; захопленим; зловісним.

Номер слайду 34

Факт 18. Числові фокуси Цифри насправді іноді здатні вражати уяву, існує безліч так званих числових фокусів, наприклад, вік вашого співрозмовника цілком можна вгадати, достатньо попросити його примножити свій реальний вік на 7, потім отримане число ще раз помножити, але вже на 1443, у підсумку вийде справжні роки людини, та ще й написані три рази в одну строчку Наприклад, вік співрозмовника 17 років (17·7)·1443=119·1443=171717

Номер слайду 35

Факт 19. Мить. Мить - це не просто слово, це реально існуюча в математиці одиниця часу, яка за тривалістю дорівнює сотій частки однієї секунди.

Номер слайду 36

Конкурс. Сповільненість рухів. Всі любителі кіно знають, що таке «уповільнена зйомка». До сповільненої зйомки вдаються режисери та оператори, коли хочуть драматизувати якусь сцену або коли хочуть звернути увагу глядачів на найтонші відтінки міміки і пластики героя. Найчастіше в уповільненому темпі показують сцени бійок і падінь, а ще - сцени катастроф. Спробуйте, не вдаючись до засобів кіно і відеозйомки, зобразити деякі нетрадиційні уповільнені сцени. В уповільненому темпі покажіть, як людина ... чхає вбиває комара чеше під лопаткою приймає ліки

Номер слайду 37

Факт 20. Загадковий круг  серед усіх геометричних фігур з однаковим периметром круг буде мати найбільшу площу. і навпаки, серед усіх фігур з однаковою площею у круга буде найменший периметр.

Номер слайду 38

Факт 21. Паліндром або дзеркальне число. Число-паліндром (паліндромон) - це дзеркальне число, яке читається однаково в обох напрямках, наприклад, 12421.   5794975383 61016 2222 12345678987654321

Номер слайду 39

Фокус з числами. Шоколадний вік.1. Задумайте число, що відповідає кількості шоколадок, які б ви хотіли з'їсти за тиждень. Це має бути число між 1 і 10.2. Помножте це число на «2» і додайте «5» до результату. Потім помножте отриманий результат на 50.3. Якщо у вас вже був день народження цього року, додайте число 1757; в іншому випадку число 1756.4. Відніміть свій рік народження з відповіді.5. Знайдіть різницю між поточним роком і 2007 та додайте її до результату п.4.6. Назвіть 3-х значне число відповіді. Перша цифра - це, та кількість шоколадок, яку б ви хотіли з'їсти за тиждень, інші 2 цифри вказують на ваш вік, тобто 16. 1. Наприклад, «7».2. 7·2 =14, 14+5=19, 19·50=950.3. Тоді сума вийде 950 + 1957 = 2706.4. Наприклад, припускаючи, що ви народилися в 1999 році, маємо: 2706-1999 = 707.5. Наприклад, поточний рік 2016, тобто 2016-2007 = 9 і додайте 9 до результату п.4, тобто 707 + 9 = 716.6. 716 Перша цифра - це, та кількість шоколадок, яку б ви хотіли з'їсти за тиждень, інші 2 цифри вказують на ваш вік, тобто 16.

Номер слайду 40

Веселі загадки для студентів Папірці, які гріють душу і тіло Чоловік, якому не потрібні послуги авіації Розповідач, якому не достає рук Текст лезгинки Предмет, якому потрібне око та око Аукціонний стукач Музичний твір на засипку Коробка передач Той, що ходить і не дає спати Гуде, не літає, пилок збирає гірчичники. Карлсонрибалкаассаокуляримолотокколискователевізорбудильникпилосмок

Номер слайду 41

Веселі загадки для студентів. Результат двох відкритих дверей. Шкільний писака Соління, на яке тягне влітку. Герой, який посіяв гроші Літальний апарат Вінні-Пуха. Одна нога там, друга тут. Яка це гімнастична фігура? Житло, яке потрібно розбити. Предмет, з яким можна іти на всі чотири сторони Чого не варто шукати в копиці сіна. Витвір мистецтва, який не повинен виходити за рамки. Кіт, якого постійно просять вийти протяг крейда море Буратіно кулька шпагат намет компас голку картина Леопольд

Номер слайду 42

Факт 22. Математика – це життя. Важкохворому генію математики з Україною в серці Георгію Вороному (1868 – 1908 р.р.)забороняли займатися обчисленням і взагалі математикою. Він і сам розумів, що не повинен цього робити, та водночас казав лікарям: «Як ви не розумієте, що заняття математикою - це і є життя, а інакше для чого ж тоді жити».

Номер слайду 43

Висновок. Отже, математика – це не сіра, нудна, незрозуміла наука. Вона весела, неповторна та різнобарвна, достатньо це побачити та проявити тільки трішечки фантазії. А взагалі, математика, як жінка, – загадкова, в міру капризна, але завжди неперевершена.

Номер слайду 44

Математика – це класно,Математика – це страшно,Математика – це сила,Інколи не зрозуміла. Підняття адреналіну, Зниження імунітету,Зліт та болісне падіння. З математики вершини. Математика – це казка,Математика – це жахи,Повне непорозумінняІ логічність одночасно.

pptx
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку