Презентація до практичного заняття "Екологічні проблеми України наприкінці ХХ - на початку ХХІ ст. Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи"

Про матеріал

Презентація до уроку з історії України в 11 класі "Практичне заняття "Екологічні проблеми України наприкінці ХХ - на початку ХХІ ст. Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи"."

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні проблеми України Голуб Катерина Олександрівна, учитель історії Матусівського навчально-виховного комплексу “Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2” Шполянської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Проблемне завдання: Як ви вважаєте, в який спосіб можна сьогодні схарактеризувати взаємини між людиною і природою – посилення чи послаблення залежності людини від навколишнього середовища? Завдання уроку Схарактеризувати стан навколишнього середовища України на сучасному етапі, визначити суть проблеми охорони довкілля в Україні; Вчитися називати глобальні екологічні небезпеки в Україні та пропонувати шляхи їх подолання, працювати з джерелами інформації.

Номер слайду 3

Працюємо з поняттям Екологічна проблема — це зміна природного середовища в результаті антропогенних дій, що веде до порушення структури і функціонування природних систем (ландшафтів) і призводить до негативних соціальних, економічних та інших наслідків. Які антропогенні дії маються на увазі? Які зміни природного середовища відбуваються в результаті цих змін? Які негативні наслідки можуть наставати?

Номер слайду 4

Екологічна ситуація в Україні.mp4 Екологічні проблеми України Україна належить до країн з високим рівнем негативних екологічних наслідків виробничої діяльності, у зв'язку з чим проблема охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів набуває першорядного значення.

Номер слайду 5

На основі карти дайте оцінку ступеню забрудненості території України

Номер слайду 6

5 екологічних проблем України.mp4 Основні екологічні проблеми України:  Радіоактивне забруднення. Зона відчуження та загроза радіаційних викидів на діючих АЕС.  Деградація с/г угідь. Вітрова ерозія ґрунтів, їх забруднення хімічними сполуками, солонцювання, затоплення підземними водами.  Забруднення питної води. Зношеність водогонів, відсутність належного очищування.  Знищення лісів і зелених насаджень. Неконтрольована вирубка лісу.  Нагромадження побутових і промислових відходів. Відсутня держава політика з утилізації відходів, більшість яких просто складується на відкритих сміттєзвалищах. Тверді відходи промисловості займають понад 180 тис. га.  Забруднення атмосферного повітря, природних водойм і земельної поверхні.

Номер слайду 7

Проаналізуйте вказані факти та визначте, чому, на вашу думку, проблема забруднення питної води є такою актуальною? Забруднення питної води Кожен житель Землі в середньому споживає 1 780 літрів на добу. Проте для задоволення фізіологічних потреб достатньо 2,5 літра на день. Без води неможливе існування біосфери, життя на Землі. Людина на 80 % складається з води.

Номер слайду 8

В чому небезпека забруднення водних ресурсів?

Номер слайду 9

На основі карти дайте оцінку стану питної води в Україні

Номер слайду 10

На основі карти дайте оцінку якості поверхневих вод України

Номер слайду 11

Забруднення повітря Найбільш гостро постали екологічні проблеми у високоурбанізованих районах з розвинутою важкою промисловітю, де негативний вплив діяльності людини на навколишнє середовище став значним, а в багатьох випадках забруднення повітря. Саме до таких територій і належить значна частина України.

Номер слайду 12

Фактори, що завдають найбільшої шкоди довкіллю: – транспорт (основний забруднювач повітря, водойм і ґрунтів); – промисловість (застаріле та неефективне оснащення, зокрема на 1 од. продукції витрачається у 4 рази води більше, ніж у західноєвропейських країнах); – енергетика (у першу чергу від ТЕС); – сільське господарство.

Номер слайду 13

На основі карти визначте основні райони екологічних негараздів України

Номер слайду 14

Екологічна катастрофа чи геноцид в Україні. 1_3.mp4 Побутові відходи За даними Міністерства природних ресурсів і екології, у нашій країні щороку утворюється майже 2 млрд. т різних відходів. Тільки переробка сільськогосподарської сировини дає щороку 450 мли т відходів.

Номер слайду 15

Період розкладання матеріалів: - папір – 2 – 3 роки; - тканина – 2 – 3 роки; - дерево – кілька десятків років; - консервна банка – 90 років; - поліетиленовий пакет – 200 років; - пластмасса – 500 років; - скло – 1000 років • Які існують засоби боротьби зі сміттям? • Чим небезпечні звалища?

Номер слайду 16

Проаналізуйте схему та зробіть висновки про стан боротьби з відходами в Україні

Номер слайду 17

Чому, на вашу думку, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи залишається найголовнішою проблемою? Чорнобиль Найголовнішою екологічною проблемою для України залишаються негативні наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС — наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. Зазнали радіоактивного забруднення 5 млн га (у тому числі 3,5 млн га сільськогосподарських угідь). Тому подолання її наслідків важким тягарем лягло на плечі відродженої Української держави. За роки незалежності на вирішення чорнобильських проблем було витрачено суму, що становить майже 5 млрд дол. США. І нині витрати на подолання наслідків аварії залишаються вагомою статтею витрат бюджету. Значна частина цих коштів використовується на виплати компенсацій і надання пільг тим, хто постраждав через катастрофу на ЧАЕС. Найболючішою проблемою є погіршення стану здоров’я населення. За даними медиків, до числа людей з погіршеним станом здоров’я внаслідок катастрофи на ЧАЕС належить 3 мли 331 тис. осіб, у тому числі 1,5 млн дітей. Зростає також кількість інвалідностей, пов’язаних із наслідками катастрофи.

Номер слайду 18

На основі карти дайте оцінку радіаційним ризикам України

Номер слайду 19

За розрахунками незалежних експертів України, на вирішення екологічних проблем доведеться витратити 1-1,5 трлн. дол. США, і роботи повинні тривати 8-10 років. Що, на вашу думку, потрібно зробити, щоб подолати екологічні проблеми в нашій країні?

Номер слайду 20

Постанова Верховної Ради України від 5 березня 1998р. “Основні напрями державної політики України в галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки” Опрацюйте витяг з документа ( с.302 підручника) та визначте: Що покладено в основу визначення пріоритетів охорони природи? Чи є даний документ актуальним для України і на початку ХХІ століття? Чому? Які доповнення ви б зробили до цього документа з урахуванням реалій останнього часу?

Номер слайду 21

Міркуємо Як ви вважаєте, у який спосіб сьогодні можна охарактеризувати взаємини між людиною і природою – посилення чи послаблення залежності людини від навколишнього середовища? Які основні екологічні проблеми можна виділити в житті сучасної України? Які шляхи подолання екологічних проблем України? Що особисто ви можете зробити для охорони довкілля?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 березня 2018
Переглядів
25618
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку