Презентація до практичного заняття " Визначення найвідоміших сузір'їв на карті зоряного неба"

Про матеріал
Матеріал допоможе провести дане практичне заняття при дистанційній формі навчання учням самостійно вдома.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визначення найвідоміших сузір’їв на карті зоряного неба Автор Рагуліна Н.Г. Вчитель біології ЗЗСО № 33 м. Чергінова

Номер слайду 2

Зоряна карта в листопаді на широті м. Києва У південній ділянці неба високо над горизонтом лежить Андромеда. Нижче — сузір’я Риб. Ліворуч від східної Риби міститься Овен, а над південним обрієм «розлігся» Кит. Над південно-східним небокраєм зійшов Оріон. Над ним лежить сузір’я Тельця з яскравою зорею Альдебаран і відомим розсіяним зоряним скупченням Плеяди (Стожари). На сході високо над горизонтом міститься сузір’я Персея. Під ним — Візничий з яскравою зорею Капелла. Південно-західну частину зоряного неба прикрашає сузір’я Водолія. Над ним лежить Пегас. Козоріг частково зайшов за горизонт. На заході за обрій ховається Орел (його яскрава зоря Альтаїр сяє над видноколом). Вище і праворуч від Орла міститься сузір’я Лебедя.

Номер слайду 3

Для того щоб розрізняти на небі всі інші зірки, користуються або буквеними, або числовими позначеннями. У XVII ст. астрономи для позначення зірок в сузір'ях в порядку зменшення яскравості запровадили літери грецького алфавіту. Найяскравіша зірка в сузір'ї називалася α, наступна за яскравістю — β, потім γ і т. д.

Номер слайду 4

Зоряна карта в листопаді на широті м. Києва

Номер слайду 5

1.Знайдіть на карті сузір’я Великої ведмедиці і замалюйте, позначивши основні зірки. У північній ділянці неба не дуже високо над горизонтом лежить ківш Великої Ведмедиці. Вище — сузір’я Малої Ведмедиці. Над нею лежить Цефей і майже в зеніті — сузір’я Кассіопеї.

Номер слайду 6

Сузір’я Великої Ведмедиці Сім найяскравіших зірок сузір’я Великої Ведмедиці складають композицію, обрисом нагадуючу ківш. Він настільки чітко виділяється в нічному небі Північної півкулі, що з цього небесного ковша зазвичай і починають вивчення сузір’їв. Усі сім зірок мають власні назви, дані їм середньовічними арабськими астрономами.

Номер слайду 7

Великий Ківш

Номер слайду 8

2. Розшукайте на карті сузір’я Малої Ведмедиці та сузір’я Дракона. В зошити напишіть скільки зірок входить до складу Малої Ведмедиці і сузір’я Дракона.

Номер слайду 9

Висновок вашої роботи це розповідь про походження назви вашого зодіакального сузір’я і його схематичний малюнок. Висновок повинен бути не більше 5 – 6 речень. Домашнє завдання повторити параграфи 16, 17 підручника.

Номер слайду 10

Історія назв сузір'їв. Джерелами походження назв сузір’їв були міфи про богів, легенди про давніх героїв, тварини, а також знаряддя праці, які щоденно використовувалися людьми. Особливо багато прийнятих назв сузір'їв збереглося від народів Месопотамії і навколишніх територій — мисливців і скотарів.

Номер слайду 11

Зірковий трикутник     Влітку та восени  на зоряному небі над нашим містом ліворуч та вниз від Великої Ведмедиці бачимо  три яскраві зірки, які  можемо  об’єднати  в трикутник. Але ці зірки входять до складу трьох  різних  сузір’їв .Це сузір’я Орла, сузір’я Лебедя  і сузір’я Ліри.  З кожним із цих сузір’їв пов’язана своя легенда. Орел щодня прилітав до скелі, до якої був прикутий Прометей  і видзьобував у нього печінку, яка щоночі знову відростала. Така була кара богів Прометею за те, що він вкрав вогонь і подарував його людям. На лебедя перетворився юнак, який дуже полюбляв свою вроду. А чарівна ліра належала музиканту Орфею, який грав так, що заслуховувалися і звірі, і птахи, й люди. Музику Орфея дуже полюбляли боги Олімпу. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
3295
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку