Презентація до проєкту “Домашні капці”

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити учнів з історією винекнення взуття, його видами, особливостями. Підійде для дистанційної форми. Рекомендую використовувати тест для контролю за вивченою інформацією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Домашні капці”Підготувала: вчитель трудового навчання. Гридасова Світлана Сергіївна

Номер слайду 2

Ка́пці, (однина капець[1] (пол. kapeć < угор. kapca < слов. kopytьca)[2], виступці[3], човганці) — вид легкого і м'якого домашнього взуття.

Номер слайду 3

Капці зазвичай виготовляються з м'якої тканини, шкіри тощо. Взуття подібного крою відоме з давніх часів. Деякі види, особливо що призначені для відвідування ванни, басейну та інших вологих місць, робляться з гуми або пластмаси.

Номер слайду 4

Історія появи. Найстаріше шкіряне взуття, знайдене на сьогоднішній день, — це чарохи (вузькі туфлі з загостреними кінцями). Їх виявили у Вірменії при розкопках печери Арені в 2008 році. Археологи стверджують, що цим туфлям вже 5500 років! Перше взуття в історії людства, на думку вчених, нагадувало онучі з ведмежих шкур, утеплені сухою травою. Саме такі були знайдені в Ецтальські Альпах (на кордоні Італії та Австрії) на ногах муміфікованого чоловіка, який жив десь 5300 років тому.

Номер слайду 5

Історія появи. Важко повірити, але до ХІХ століття не було лівого і правого чобота — взуття шили однаковим. І тільки потім придумали шити різні чоботи — для лівої і правої ноги. Думав, підбори вигадала якась древня модниця? А от і ні! Появою цього елемента взуття ми завдячуємо чоловікам Середньовіччя. Вони прибивали підбори до чобіт, щоб під час верхової їзди стопа не вислизала зі стремена. А ще каблук значно збільшував ногу, і за рахунок цього людина йшла швидше. Як Ти знаєш, Середньовічні міста потопали в бруді, тому підвищення неабияк допомагало залишити ноги чистими. Вражає і те, що довгий час каблуки носили виключно чоловіки. І лише в ХVІІ столітті на них стали жінки, але вже виключно з естетичних міркувань.

Номер слайду 6

Види домашнього взуття: Шльопанці. Кімнатні чобітки. Домашнє взуття 3 D. Сандалії. В'єтнамки. Тапочки-уггі. Мокасини. Тапочки-шкарпетки (або пінетки).

Номер слайду 7

Шльопанці. Наймасштабніша група домашніх капців. З роками вдосконалюються моделі, змінюється декор, але принцип конструкції залишається. Головне достоїнство шльопанців в тому, що їх дуже легко надягати і знімати.

Номер слайду 8

Кімнатні чобітки. Ці тапочки дійсно мають «зовнішність» чобіт, але виготовлені з більш простих, дихаючих і легких матеріалів: трикотажної тканини, вовни, велюрових ниток. Розрізняють літні і зимові моделі. Для літніх — характерна повітряна, «дірчаста» в'язка, зимові ж роблять на хутрі.

Номер слайду 9

Домашнє взуття 3 D. Тапочки в формі різних тваринок, м'яких іграшок, повстяних машинок і героїв казок стали популярні ще в 90-х. Виробники подібної новинки спочатку розраховували, що основним споживачем їхнього товару будуть діти (або, якщо точніше, турботливі батьки, які не зможуть пройти мимо такої милої речі). Але незабаром кімнатне взуття — об'ємне і разом з тим комфортне — завоювало серця самих дорослих.

Номер слайду 10

Сандалії. Легке відкрите взуття з гуми, шкіри або тканини, призначене для зручності відпочинку, в літній сезон. Найчастіше використовується чоловіками.

Номер слайду 11

В'єтнамки. Тапочки «фліп-флоп» не створені для того, щоб зігрівати ногу в холодну пору року. Але їх головна перевага в тому, що нога в них легко ковзає. Корисні вони можуть бути на пляжі, в будинку або у дворі влітку, або в жаркому кліматі..

Номер слайду 12

Тапочки-уггі. Відомий бренд «UGG» спеціалізується не тільки на теплому зимовому взутті, але і на комфортних домашніх капцях. Піку популярності це взуття досягло після 2000 року. На відміну від зимових моделей, кімнатні уггі легші, яскраві, але незмінно утеплені зсередини овчиною. Можуть бути як у формі укорочених чобіт, так і капців без задників.

Номер слайду 13

Мокасини. Капці, за мотивами шкіряних мокасин індіанських племен. Індіанці їх робили зі шкіри оленя. Для тапочок ж використовують м'який синтетичний матеріал (верх) і жорстку підошву.

Номер слайду 14

Тапочки-шкарпетки (або пінетки). За конструкцією пінетки це ті ж шкарпетки, тільки в кілька разів товщі, ніж звичайний трикотаж, з підошвою (тонка шкіра, замш або більш щільна в'язка з використанням силіконової нитки).

Номер слайду 15

Волокна для виготовлення матеріалів:

Номер слайду 16

Матеріали для виготовлення: Тканина. Шкіра. Шкірзамінник. Фліс. Махра. Джинс. Вовна. Плюш. Замша. Фетр

Номер слайду 17

Інструменти для виготовлення залежать від технології виготовлення:

Номер слайду 18

Д’якую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Zaykovskaya Svetlana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шульга Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
1303
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку