Презентація до проєкту "Мереживо витинанки"

Про матеріал
Презентація до проєкту "Мереживо витинанки" 7 клас. Матеріали презентації можно використовувати до уроків образотворчого мистецтва та у виховній роботі. У презентації також є опис виготовлення витинанки, відносно вертикальної осі симетрії (за задумом дитини)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мереживо витинанки. Творчий проект. Керівник проєкту Балицька С. М. учитель образотворчого мистецтва Путивльської ЗОШ І-ІІІст. №2 ім. Г. Я. Базими

Номер слайду 2

Мета проекту. Познайомити дітей з історією виникнення витинанки, видами витинанок та їх художніми особливостями;показати різноманітність форм і візерунків витинанок;учити розуміти оберегові символи на витинанках;навчитися техніці витинання, розвивати творчу уяву, почуття гармонії, рівновагу та ритм;поглиблювати навички вирізування з паперу, закріплювати навички побудови декоративної композиції;виховувати розуміння взаємоз’язку внутрішньої та зовнішньої краси навколишнього світу через створення художнього образу засобами витинанки, естетичний смак, повагу до народних традицій;відроджувати витинальне мистецтво;сприяти популяризації та відродженню українського народного декоративного мистецтва;

Номер слайду 3

Завдання проекту 1. Організувати інформаційно-пошукову роботу в групах за завданнями: а) Витинанка, її художні особливості. Значення слова «витинанка». Легенда «Як з’явилися витинанки в Україні». б) Історичні передумови виникнення витинанок у світі, перші паперові прикраси в Україні. в) Орнаментика витинанки, оберегові символи у витинанці. г) Техніки виготовлення витинанок, інструменти, матеріали. Композиція у витинанці. д) Найвідоміші майстри, сучасні майстри української витинанки. е) Сучасне мистецтво витинанки.2. Провести шкільні майстер-класи та ознайомити дітей з мистецтвом витинанки.3. Організувати та провести шкільний конкурс з витинанки та майстер-класи з учнями. Оформити виставку «Мереживо витинанки».4. Оформити матеріали проекту.5. Презентувати проект «Мереживо витинанки». 

Номер слайду 4

Етапи організації та реалізації проекту: Обговорення теми та завдань проекту – жовтень 2018 р;Об’єднання учасників проекту в міні-групи, розподіл завдань – листопад 2018 р;Робота з літературою, збір інформації за завданнями проекту – грудень 2018 , січень 2019 р;Класифікація підібраного матеріалу за завданнями малих груп – лютий - березень 2019 р;Майстер-клас серед молодших школярів та учнів середньої школи «Витинанка – вид народного мистецтва» - квітень 2019 р;Проведення шкільної виставки «Мереживо української витинанки» - квітень 2019 р. Круглий стіл зі школярами « Українське мистецтво витинанки» - травень 2019 р;У ході проекту практична, індивідуальна робота з дітьми в школі (виготовлення витинанок), що сприяє відродженню та збереженню традицій стародавнього промислу, популяризує його серед молоді. Оформлення результатів роботи учасниками проекту - вересень, жовтень 2019 р;Підготовка до презентації проекту – листопад, грудень 2019 р;Презентація проекту «Мереживо витинанки» - січень 2020 р; 

Номер слайду 5

Етапи роботи над проектом. Робота з довідковою літературою, інтернет-ресурсами, збір інформації за завданнями, робота в шкільній і районній дитячій бібліотеці.

Номер слайду 6

Практична робота з дітьми

Номер слайду 7

Майстер-клас «Витинанка-вид народного мистецтва»

Номер слайду 8

Майстер-клас «Витинанка-вид народного мистецтва»

Номер слайду 9

Шкільна виставка «Мереживо витинанки»

Номер слайду 10

Творчі роботи дітей за проектом

Номер слайду 11

Творчі роботи дітей

Номер слайду 12

Творчі роботи дітей

Номер слайду 13

Витинанка - вид українського народного декоративного мистецтва. Слово — «витинати» походить від слова "вирізати". Витинанки - це орнаментальні, фігурні, сюжетні прикраси житла, ажурно витяті ножицями або вирізані ножем з білого або кольорового паперу.

Номер слайду 14

Легенда про витинанку

Номер слайду 15

Витяті ажурні прикраси зі шкіри і тканини

Номер слайду 16

Паперові прикраси Китаю VII-XII ст.

Номер слайду 17

Кустодіі – підкладки під печатки

Номер слайду 18

Перші витинанки – паперові доповнення настінного розпису

Номер слайду 19

Оздоблення паперовими прикрасами інтер’єру української хатньої світлиці

Номер слайду 20

Розквіт витинанок в Україні XIX – XX ст.

Номер слайду 21

Сюжети витинанок. До жнив вирізали – «Врожайну».

Номер слайду 22

До зустрічі Нового року – Різдвяні та новорічні.

Номер слайду 23

До свята Воскресіння Ісуса Христа – Великодні.

Номер слайду 24

На заручини прикрашали хати – «заквітчаними» витинанками, що потім змінювали на «весільні».

Номер слайду 25

Виготовленням витинанок захоплювалися М. Гоголь, художники: Г. Нарбут, М. Добужинський, класики української прози: Г. Квітка-Основ'яненко та М. Коцюбинський

Номер слайду 26

Орнамент традиційних витинанок здебільшого геометричний і рослинний. Уявно мотиви можно поділити на групи. Фігурки — група силуетних творів, витятих за контуром, бувають кількох композиційних типів — пташки, вершники, ляльки тощо.

Номер слайду 27

Стрічки – це мережки, якими прикрашали полички, сволоки, стіни, горщики для квітів. Прикрашали також ними навколо вікон та попід стелею.

Номер слайду 28

Розети —група ажурних витинанок, складається із розет, зірок, ромбиків-квадратів (усі одинарні) та накладних "сонечок".

Номер слайду 29

Шпалери - витинанки, якими декорували в основному стіни. Це були витинанки з використанням багатьох кольорів і з багатим орнаментальним декором.

Номер слайду 30

Фіранки — рід паперових прикрас, виникли на початку XX ст. як ускладнений варіант одинарних стрічкових витинанок.

Номер слайду 31

Іграшки — рід витинанок, твори яких відображали побутові сцени з життя людей, історичні та батальні епізоди. У сьогоденні такі витинанки виконуються для оформлення книг. Це можуть бути ілюстрації до оповідань, пісень, байок, легенд, казок, мультфільмів тощо.

Номер слайду 32

Виставочні витинанки — рід ажурних тематичних творів, пристосованих для експонування на виставках, а також виготовлених для оздоблення поліграфічної продукції .

Номер слайду 33

Дерева – група, що охоплює кілька композиційних типів настінних прикрас дзеркальної симетрії: дерево, дерево з пташками, гілка, букет, вазон, квітка.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

За технологічними та художніми особливостями витинанки поділяються на ажурні (зображення міститься в прорізах)

Номер слайду 36

Силуетні

Номер слайду 37

Одинарні

Номер слайду 38

Складні

Номер слайду 39

Накладні

Номер слайду 40

Складені

Номер слайду 41

Витинанки – сувеніри, витинанки- листівки

Номер слайду 42

Майстри витинанки : Микола Теліженко

Номер слайду 43

Андрій Пушкарьов

Номер слайду 44

Надія Білокінь

Номер слайду 45

Роботи Надії Тимченко, Ірини Пилипенко, Пелагеї Глущенко

Номер слайду 46

Ганна Гречанова

Номер слайду 47

Сучасні майстри витинанки

Номер слайду 48

Творча майстерня. Виготовлення витинанки, відносно вертикальної осі симетрії (за задумом дитини)1. Доберіть сюжет.2. Підготуйте кольоровий папір та картон, гарне за кольоровим контрастом тло.3. Складіть аркуш навпіл кольором всередину, а потім учетверо, увосьмеро, залежно від малюнка.4. Нанесіть малюнок на кольоровий папір залежно від осі симетрії.5. Охайно виріжте за малюнком усі елементи композиції (птахів, квіти, листя, стовбур тощо).6. Покладіть під прес або випрасуйте усі елементи композиції.7. Визначте положення кожного елемента композиції на картоні. Зробіть помітки олівцем.8. Наклейте всі елементи витинанки на кольоровий картон.

Номер слайду 49

Правила користування ножицями1) Ножиці – це небезпечний інструмент. Поводитись з ним треба обережно. 2) На робочому місці поклади ножиці так, щоб вони не виходили за край парти.3) Не тримай ножиці вістрями догори. 4) Не ріж на ходу. Під час різання не вставай з місця. 5) Передавай ножиці закритими і кільцями вперед. 6) Під час роботи з ножицями притримуй матеріал лівою рукою так, щоб він не потрапляв на лінію різання.

Номер слайду 50

Правила користування клеєм1) Клей треба наносити пензликом від середини до країв.2) При потраплянні клею на одяг його слід негайно змити водою. 3) Для притискання елементів витинанки і витирання рук треба користуватися серветкою. 4) Закінчивши роботу, клей потрібно щільно закрити, пензлик і посуд помити

Номер слайду 51

Витинанки

Номер слайду 52

Сучасне мистецтво витинанки - декор вітрин, вікон.

Номер слайду 53

Витинанки як ілюстрації до пісень, оформлення книжок

Номер слайду 54

Сучасна витинанка в оформленні концертів, вистав, мультфільмів

Номер слайду 55

Витинанка в сучасному одязі

Номер слайду 56

Витинанки – композиції для вишивок

Номер слайду 57

Витинанка в сучасному інтер’єрі

Номер слайду 58

Виставки сучасних майстрів

Номер слайду 59

Роботи В. Коздровської м. Суми

Номер слайду 60

Роботи Терези Барабаш

Номер слайду 61

Пам’ятник витинанці м. Могілів – Подільський, Україна

Номер слайду 62

Керівник проекту – вчитель образотворчого мистецтва – Балицька С. М. Учасники проекту: Громенко Анастасія. Мартиненко Катерина. Лантух Дар’я. Колтунова Юлія. Бутрим Валерія. Кардашова Валерія. Панченко Віка. Дадикіна Ксенія. Павленко Дар’я Коротич Тетяна. Шаповал Валентина. Ломака Ігор. Соловйова Юлія. Хоруженко Катерина Русаков Андрій 

Номер слайду 63

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
2 січня 2021
Переглядів
1659
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку