Презентація "Мистецтво кобзарів та лірників"

Про матеріал
Презентація розкриває інформацію про кобзарів, їхню роль та долю, їхні імена, містить короткі відомості про українські музичні інструменти та зміст пісень кобзарів, розкривається питання "Чому Шевченка називають кобзарем українського народу?". Не залишається поза увагою величезний багаж картин, творча спадщина Тараса Шевченка,яка стала для українського народу ілюстрованою книгою життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво кобзарів та лірників

Номер слайду 2

Мистецтво кобзарів є надзвичайно широкою палітрою української національної культури. Дивовижне звучання інструментів,глибоко патріотичні й поетичні тексти виконуваних творів лунали в різних куточках України, пробуджуючи національну свідомість і глибоко національні почуття українців. Музика кобзарів, звучання бандури-відлуння душі українця,її струни розповідають нашу історію, не завжди славетну,героїчну, а інколи болісну та трагічну.

Номер слайду 3

Кобзарі та лірники – українські народні співці й музики, з давніх-давен були носіями української самосвідомості, творцями та хранителями , передавачами народної творчості у формі історичних пісень, дум, а також казок, переказів, супроводжуваних грою на кобзі, лірі або бандурі. Кобзарі- це народні виразники народних прагнень і сподівань, що своїми піснями запалювали трудящих на боротьбу проти іноземних поневолювачів і соціальної несправедливості, а в короткі хвилини розважали жартівлими піснями. Роль кобзарів не лише в тому,що вони записали історіюнароду нашого, але й в тому, що вони передали наступним поколінням, нам у доступній формі пісень-оповідань найважливіші знання про минуле.

Номер слайду 4

Ліра в Україні поширилась переважно в XVІІ ст. Ліра- струнний щипковий інструмент. Своєрідність будови цього інструмента сприяла легкому його освоєнню сліпими лірниками: за допомогою клавіш можна вкорочувати струну, а ручка яку обертає музикант, механічно вибудовує звуки. Шупляк Олег “Загублена ліра”

Номер слайду 5

Кобза-перший український струнний щипковий музичний інструмент, який здобув славу, а виконавців музики стали називати кобзарями, і так, як вони також грали на лірі та бандурі – лірниками та бандуристами. Український педагог, композитор Микола Лисенко вважав,що кобза є синонімом бандурі, тобто називав цей інструмент і кобзою,і бандурою. Походження інструменту. Російський музикознавець , професор Санкт-Петербурзької Консерваторії О. Фамінцин вважає,що назва інструментів запозичена у східних народів. Письменник, музикант ,Гнат Хоткевич був проти такої версії , кобза та її назва ні в кого українцями не запозичувалась. Дослідник українських народних інструментів А. І. Гуменюк також вважав, що кобза виготовлена українським народом. На думку колишнього викладача Київської консерваторії М. Прокопенка, кобза могла бути запозиченою українцями від тюркських народів унаслідок багатовікових контактів: це і тривалі війни, і поселення татар у регіонах України

Номер слайду 6

Бандура- український народний струнно-щипковий інструмент. В XVIII і XIX ст. всі бандури використовували техніку притискання струн до грифа. Музикант, граючи на кобзі, теж притискає струни на грифі і щипком пальців у потрібний момент видобуває звук певної струни. Тому в широкому розумінні бандуру зараховують до кобзи.. Хоча й вважають їх цілковито різними Інструментами,хтось за походженням, хтось за способом гри- Хоч їх назви часто перемішувались і заміняли одна одну. Але різні в тому вони точно, що їх по-різному тримають – кобзу трохи навскіс, як гітару, а бандуру- прямо, вертикально

Номер слайду 7

Що змальовували кобзарі в піснях?

Номер слайду 8

Тарас Григорович Шевченко 1814-1861 рр-величний філософ, пророк,поет, художник, музикант,найголовні-ший кобзар українського народу, який виховувався на кобзарських піснях. Чому Шевченка називають кобзарем українського народу?подібно до кобзарів,котрі мандрували по світу, поезія Шевченка мандрувала серед людей, адже в свій чассамодержавство забороняло йому писати та малювати. Кобзарі оспівували простий народ і поезія Шевченка була присвячена недолі простого народу та заклику до пробудження від поневоленняІ разом з тим всі 235 творів поета називаємо Великим Кобзарем

Номер слайду 9

Відомі кобзарі з минулого19-20 ст. Скорик Дмитро. Р.н.-1856 р. Остап Вересай1803-1890 рр. Дем’ян Симоненко 1871-1948 рр. Микола Дубина1852І. Кучугура-Кучеренко 1878-1937 (створив мелодіюдо поезії Шевченка “Зійшов місяць,зійшов ясний”, “На високій дуже кручі”

Номер слайду 10

1898-1968Єгор Мовчан. Павло Носач1890-1966 Володимир Перепелюк1910-2000 Федір Кушнерик1875-1941 Кобзарі,які є одними із авторського колективу, що створили мелодії на слова Шевченка “Слава Кобзареві”

Номер слайду 11

Олена Пчілка. Леся Українка. Фван Франко. Михайло Коцюбинський. Пушкін Олександр. Микола Гоголь. Знав про бандуристів і писав в своїй творчості про них. В Україні на свят-кові дні йшов на базар послухати кобзарів та лірників.

Номер слайду 12

Український народний інструмент живе в піснях, поезії, картинах знаменитих художників. Поетична хвилинка від учнів

Номер слайду 13

Лірники, кобзарі,бандуристи в працях художників. Фреска “Театральна вистава” в Софіївському соборі

Номер слайду 14

А. Михалюк“Бандурист ідівчина”,1954 р. К. Трутовський «Тарас Шевченко з кобзою над Дніпром», 1875

Номер слайду 15

Олександр Свиргун“Кобзар”, 2000р Дерегус М.“Малий Тарас слухає кобзаря”

Номер слайду 16

Олена Іванова“Літній акорд” Людмила Шполянська“Квартет”,1976 р.

Номер слайду 17

Шупляк Олег “Дух свободи”,2012 р.

Номер слайду 18

Пам’ятник кобзарю при в’їзді до міста Канів, Черкаська обл.

Номер слайду 19

Пам’ятник репресованим кобзарям У Харкові

Номер слайду 20

українська народна пісня “Стоїть явір над водою”у виконанні Наталі НавроцькоїМузичний подарунок

Номер слайду 21

Дякую за увагу!Підготувала. Сидорчук Ілона Володимирівна

pptx
Додано
10 січня 2021
Переглядів
6023
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку