Хліб - найбільш значущий атрибут слов'янського харчування. «Хліб - усьому голова», «Хліб та вода - козацька їда», «Без хліба суха бесіда» - таку українську народну мудрость чуємо від своїх юабусь та дідусів. З хлібом їли й рідкі страви, й картоплю, й навіть кашу. Хлібом-сіллю зустрічають гостей. Хліб обов’язково дають в дорогу.
Борщ - найпопулярніша страва. На Україні існувало три різновиди борщу. Головний - червоний, найулюбленіший, готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою (пастернаком), пізніше - з картоплею. У святкові чи недільні дні борщ варили із свининою чи птицею, в будень - засмажували салом із часником. Для смаку додавали сироватку, а в особливо урочисті дні забілювали сметаною.