Презентація до року "Ризики статевого дозрівання" 8 клас Основи здоров'я

Про матеріал
Презентацію створено за матеріалами підручника Основи здоров’я для 8 класу закладів загальної середньої освіти. Автори підручника: І.Д.Бех, Т.В.Воронцова, В.С.Пономаренко, С.В.Страшко Джерело зображень, використаних у презентації: freepik.com У презентації розкрито вплив психоактивних речовин на статевий розвиток; причини і наслідки ризикованої статевої поведінки; ознаки і небезпеку інфекцій, що передаються статевим шляхом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ризики статевого дозрівання. У презентації розкрито вплив психоактивних речовин на статевий розвиток; причини і наслідки ризикованої статевої поведінки; ознаки і небезпеку інфекцій, що передаються статевим шляхом. ОСНОВИ ЗДОРОВ’Я9 КЛАС

Номер слайду 2

Статеве дозрівання У підлітковому віці відбувається статеве дозрівання (пубертат) — процес перетворення хлопчиків і дівчаток на молодих чоловіків і жінок. Деякі фізіологічні та психологічні зміни у хлопців відмінні від тих, що відбуваються у дівчат, а деякі є спільними для обох статей. Об’єднайтесь у 3 групи. В групах назвіть фізіологічні, психологічні та соціальні ознаки статевого дозрівання своєї і протилежної статі. Обговоріть те, що є спільним для обох статей. Назвіть прояви ризикованої поведінки, характерні для періоду статевого дозрівання (куріння, вживання алкоголю, експерименти з наркотиками, ранній початок статевого життя...).

Номер слайду 3

Вплив психоактивних речовин на статевий розвиток Дехто з підлітків переконаний, що куріння і вживання спиртного робить його дорослішим і привабливішим для протилежної статі. Та насправді психоактивні речовини сповільнюють статеве дозрівання і дуже швидко призводять до виникнення залежності. Оскільки організм підлітка ще розвивається, ці речовини діють на нього інакше, ніж на організм дорослої людини. Вони можуть сповільнити розвиток або спричинити його дефекти. Особливо це стосується репродуктивної системи, яка найактивніше розвивається у підлітковому віці.

Номер слайду 4

Поширеними наслідками вживання алкоголю хлопцями є послаблення в них у зрілому віці сексуального потягу та імпотенція, а також алкогольний цироз печінки: цей орган по­чинає виробляти білок, який зв’язує тестостерон (чоловічий гормон). Водночас дещо зростає рівень жіно­чих гормонів, які теж є у чоловічому організмі. Під впливом цих гормонів у чоловіків з’явля­ються жіночі риси: атрофуються статеві органи, м’язи, змінюється за жіно­­чим типом роз­поділ жирових клітин, збільшу­ються грудні зало­зи. Вплив психоактивних речовин на організм дівчини ще сильніший. Адже йдеться не лише про її здоров’я, а й про життя і здоров’я її майбутніх дітей. Внаслідок вживання психоактивних речовин народжуються діти з вадами фізичного і розумового розвитку, алкогольним синдромом плода тощо.

Номер слайду 5

Ризикована статева поведінка Інтимні статеві стосунки — частина повноцінного життя більшості дорослих лю­дей. Вони дають змогу виконати найвище призначення людини — стати батьком або матір’ю, подарувати життя іншій людині. Та іноді ці стосунки призводять до негативних наслідків: психічних травм, осуду з боку інших лю­дей, небажаної вагітності, інфекцій, що переда­ються статевим шляхом, у тому числі ВІЛ. Статеву поведінку, яка може мати такі наслідки, на­зива­ють ризи­кова­ною. Приклади такої поведінки — ранній по­чаток статевого життя, часта зміна статевих партнерів, інтимні стосунки в стані алкогольного чи наркотич­ного сп’яніння, секс за гроші або винагороду тощо.

Номер слайду 6

Деякі гендерні стереотипи можуть підштовхнути хлопця чи дівчину до ризикованої статевої поведінки. Адже ці стереотипи вплива­ють не лише на те, як чоловіки і жінки вдягаються і чим займа­ються, а й на їхні стосунки, у тому числі сексуальні. Гендерні стереотипи визнача­ють, як дівчатам і хлопцям слід поводитися до заміжжя, хто з них має бути ініціатором стосунків, хто відповідає за можливі негативні наслідки (наприклад, вагітність). Наведіть приклади того, як деякі гендерні стереотипи можуть підштовхнути підлітків до ри­зикованої статевої поведінки: «Чоловіки мають бути ініціаторами стосунків, а жінки — відігравати пасивну роль». «Якщо дівчина лю­бить хлопця, вона повинна в усьому покладатися на нього». «Хлопець має набути якнайбільше сексуального досвіду до одруження». «Якщо дівчина завагітніла, вона сама винна»

Номер слайду 7

Чому підлітки зважуються на інтимні стосунки: • щоб стати популярнішими серед однолітків; • щоб не відрізнятися від інших («усі так роблять»); • не знають (або не замислюються) про можливі наслідки; • хочуть довести своє кохання; • хочуть утримати коханого; • роблять це за гроші або подарунки; • під впливом алкоголю чи наркотиків.

Номер слайду 8

Причини і наслідки ранніх статевих стосунків Більшість підлітків хочуть мати близького друга протилежної статі. Мріють знайти лю­дину, з якою цікаво роз­мовляти, ходити в кіно, можна ділитися своїми проблемами і по­чуттями, а більше нічого такого.. На відміну від емоційної близькості, про яку мріє більшість підлітків, фізична близькість поки що не є для них актуальною. Чому ж підлітки зважу­ються на фізич­ну близькість, хоч і не готові до неї?

Номер слайду 9

Однією з вагомих при­чин є настирливе нав’язування деякими фільмами культу сексуальних стосунків. Під впливом телеба­чення у багатьох складається хибне враження, що всі підлітки дума­ють лише про секс. Та не вір усьому, що ба­чиш. Це робиться з єдиною — комерційною метою, адже давно помічено, що такі фільми мають більший попит і, отже, реклама під час їх пока­зу є ефективнішою. Інша причина — вживання психоактивних речовин. У стані сп’яніння дівчина або хлопець може погодитись на випадковий статевий контакт чи стати жертвою насилля. Трагічні наслідки цього — психічні травми, небажана вагітність, інфекції, що передаються статевим шляхом.

Номер слайду 10

Об’єднайтесь у три групи. Обговоріть можливі наслідки статевих стосунків: група 1: для юнаків; група 2: для дівчат; група 3: для обох статей.

Номер слайду 11

Підліткова вагітність Хоч як це дивно, при­чиною більшості підліткових вагітностей є відсутність знань про те, «від чого бува­ють діти». Вагітні дівчата (середній їх вік — 16 років) просто не вірили, що таке з ними сталося. Вони, мовляв, не можуть мати дітей, бо самі ще діти. Однак те, що людина психологічно не готова до вагітності, не оз­на­чає, що її організм не здатний до за­чаття. Статистика свідчить, що 40% дів­­чат вагітніють протягом перших двох місяців після по­­чатку статевого життя. Чимало з них — після першого (єдиного) статевого контакту.

Номер слайду 12

Більшість підліткових вагітностей закінчується абортом. Однак штучне переривання вагітності, незалежно від терміну, пов’язане з високим ризиком ускладнень — ранніх (маткові кровотечі, ушкодження стінки матки гінекологічними інструментами, запальні процеси статевих органів) чи пізніх (ускладнення під час наступних вагітностей, тяжкі психологічні травми і моральні втрати). Переривання першої вагітності на 40% збільшує ризик жіночого безпліддя.

Номер слайду 13

Інфекції, що пе­ре­даються стате­вим шля­хом (ІПСШ) Одним із можливих наслідків ри­зикованої статевої поведінки є ІПСШ. Деякі з них переда­ються і в інший спосіб (наприклад, через кров), але основний шлях інфікування — статевий. Ці інфекції найбільш поширені серед сексуально активної молоді і призводять до небезпечних ускладнень: • ІПСШ збільшують ризик інфікування ВІЛ у десятки разів. • ІПСШ можуть мати серйозні наслідки для репродуктивного здоров’я чоловіків і жінок (наприклад, проблемна вагітність, безпліддя, рак шийки матки). • ІПСШ також можуть спричинити ураження серця, головного мозку і навіть смерть. Деякі з них особливо небезпечні для немовлят, народжених інфікованими матерями.

Номер слайду 14

Збудниками більшості ІПСШ є бактерії і віруси. Бак­теріальні ІПСШ породжу­ють серйозні проблеми для людей, що заразилися, і для новонароджених. Найпоширеніші бактеріальні ІПСШ — гонорея, хламідіоз і сифіліс. Вірусні ІПСШ — найнебез­печ­ніші, оскільки не існує ліків, здатних знищити вірус в організмі. Трапляється, що вірус знищує імунна система (як, наприклад, у разі захворювання на грип). Але часто він залишається в організмі на все життя. Найпоширенішими збудниками ІПСШ є вірус герпесу, вірус папіломи лю­дини (ВПЛ), вірус імунодефіциту лю­дини (ВІЛ).

Номер слайду 15

Загальні ознаки ІПСШ: • висипки, вираз­ки, пухирці, бородавки навколо статевих органів; • свербіння і печія статевих органів; • часте се­човиділення, що іноді супроводжується болем і печією; • болі вни­зу живота (у жінок); • не­звичні виділення зі статевих органів; • неприємний запах виділень; • підвищення температури тіла; • опухання лімфовузлів

Номер слайду 16

ІПСШ різняться оз­наками, формами перебігу, можливими наслідками і методами лікування. Одні з них невиліковні, вони нерідко спри­чиняють тяжкі патології і навіть смерть. Від інших можна вилікуватись. Однак у багатьох випадках ліки знищують збудника інфекції, але не можуть подолати наслідків ураження. Тому за перших оз­нак ІПСШ слід негайно звернутися до лікаря. Доцільним є одно­часне лікування обох партнерів, інакше можливе подальше інфікування одне одного. Дізнайтеся через Інтернет, де у вашому (або найближчому) населеному пункті можна отримати консультації з питань репродуктивного здоров’я.

Номер слайду 17

Гарантований захист від ВІЛ/ІПСШ Надійним захистом від ВІЛ та ІПСШ є утримання від статевих стосунків у підлітковому віці і взаємна вірність неінфікованих статевих партнерів (подружжя). Адже жоден із контрацептивів не гарантує стовідсоткового захисту, хоча за їх правильного підбору і використання ризик інфікування суттєво зменшується. Важливо також уникати контактів з кров’ю інших людей, щоб унеможливити передання інфекції через кров. Щодо деяких ІПСШ, які іноді передаються при побутових контактах (наприклад, сифіліс), треба дотримуватися правил особистої гігієни (мати індивідуальний рушник тощо).

Номер слайду 18

У молодих людей є багато можливостей висловити свої почуття без інтимних стосунків і уникнути ризику небажаної вагітності та інфікування ВІЛ/ІПСШ. Об’єднайтесь у 2 групи (хлопці і дівчата) і обговоріть способи висловлення своєї симпатії та прихильності (подарувати квітку, написати SMS, запросити на танець...). 2. Об’єднайтесь у пари (хлопець і дівчина) і по черзі продемонструйте ці способи.

Номер слайду 19

ПІДСУМКИУ період статевого дозрівання слід уникати експериментів з психоактивними речовинами та ризикованої статевої поведінки. Психоактивні речовини сповільнюють статеве дозрівання і призводять до виникнення залежності й порушень репродуктивного здоров’я. Статеву поведінку, яка може спричинити психічні травми, небажану вагітність, інфікування ВІЛ/ІПСШ, на­зива­ють ри­зикованою. Одним із наслідків ри­зикованої статевої поведінки є інфекції, що переда­ються статевим шляхом. Деякі з них можуть стати при­чиною тяжких патологій і навіть смерті. За перших оз­нак ІПСШ треба негайно звернутися до лікаря. Існує три шляхи інфікування ВІЛ: статевий, через кров, від інфікованої матері до дитини. Найнадійніший захист від ВІЛ та ІПСШ — утримання від сексуальних контактів у підлітковому віці і взаємна вірність неінфікованих сексуальних партнерів (подружжя).

Номер слайду 20

Презентацію створено за матеріалами підручника Основи здоров’я для 8 класу закладів загальної середньої освіти. Автори підручника: І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, С. В. Страшко Джерело зображень, використаних у презентації: freepik.com

pptx
Додано
6 березня
Переглядів
330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку