Бактерії – найдрібніші з організмів, що мають клітинну будову. Їхні разміри складають від 0,1 до 10 мкм. На одній типографській крапочці можна размістити сотні тисяч бактерій середнього разміру. Побачити бактерії можна тільки в мікроскоп, тому їх називають мікроорганізмами. Наука, що їх вивчає називається мікробіологією. Галузь мікробіології, що вивчає бактерії, називають бактеріологією. Започаткував її Антоні ван Левенгук у XVII ст.
За способом живлення бактерії поділяться на автотрофи та гетеротрофи. Автотрофи – бактерії, що не потребують речовин, які виробляються іншими організмами. До них належать пурпурові бактерії, ціанобактерії, залізобактерії, сіркобактерії, азотфіксуючі бактерії. Гетеротрофи – бактерії, що потребують готових органічних речовин. До них належать паразити (збудники хвороб) і сапрофіти ( бактерії гниття чи бродіння).
— мити руки з милом після роботи, після відвідування туалету і перед уживанням їжі; — суворо дотримуватися правил особистої гігієни; — підтримувати чистоту в житлових і робочих приміщеннях; — звертатися до лікаря за консультацією та у разі потреби (негайно!) своєчасно робити щеплення; вести здоровий спосіб життя;
— кількість їжі — це стільки, щоб вона забезпечила добові енерговитрати організму; — якість їжі — правильне співвідношення жирів, білків, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, води відповідно до вікових періодів дитини; — правильно організований режим прийому їжі; — засвоєння їжі — створення приємної обстановки при прийомі їжі;