Презентація до сценарію на тему "Виростай дитино, й пам'ятай, Красноїльщина - то найкращий край!"

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до сценарію для 9- го класу з географії на тему "Виростай дитино, й пам'ятай, Красноїльщина - то найкращий край!"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ВИРОСТАЙ, ДИТИНО, Й ПАМ’ЯТАЙ,КРАСНОЇЛЬЩИНА – ТО НАЙКРАЩИЙ КРАЙ»Вчитель географії Прунь О. М. Команда Красноїльської ЗОШ І – ІІІ ст. №3 Красноїльськ - 2016

Номер слайду 2

І сходинка: «Людина повинна завжди пам’ятати, звідки вона пішла в життя » (О. Довженко). Красної́льськ — селище міського типу Сторожинецького району Чернівецької областіПлоща – приблизно 35 км² Географічні координати - 48°00′53″ пн. ш. 25°35′14″ сх. д. Середня висота над рівнем моря - 409 м. Найвища точка – гора Петроушка,1139м. Населення – офіційно 9 тис. осіб (неофіційно 11 тис.) Від Чернівців знаходиться в 40 км, від Сторожинця — в 20км, від Чудея — близько 6 км. Красної́льськ — це пункт пропуску через державний кордон України на кордоні з Румунією, до якого близько 8 км.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ІІ сходинка: «Без коріння гине все живе». Красноїльськ (колись – Красна) вперше згадують у документі 1431 року. Перша історична згадка належить молдавському господарю Олександру чел Бун, який подарував половину села Красна своєму воєводі Купчичу. Розробила Долід Надія1431, 15 червня, Сучава. Перша документована згадка села Красна

Номер слайду 5

З 1696 року село переходить до династії Ільських: капітана Олександра, його сина Миколи, онука Олександра. Вже тоді село прикрашала чудова садиба в якій проживали господарі (в наші часи це протитуберкульозний санаторій). РСадиба Пан Ільський і його дружина Анна

Номер слайду 6

: Вже тоді цей будинок дивував всіх своєю екзотичною красою. В нижній частині будинку знаходилась вітальня з чудовим каміном, зараз він відновлений, і прикрашає інтер’єр зали.

Номер слайду 7

Зміст На другому поверсі знаходилась зала із фресками та картинами на міфологічні теми, дві круглі теракотові пічки, які зберігаються і до теперішнього часу.

Номер слайду 8

Останніми власниками садиби була сім’я Маврокордат, яка внесла великий вклад в благоустрій території навколо будинку. Було створено парк в якому насаджено багато рідкісних екземплярів дерев, зроблено чудову загороду з грабів та оранжерею. По боках алеї розташували бетонні тумби та клумби, на яких висаджували велику кількість розкішних квітів За парком розмістили сад з фруктовими деревами , який своїми розмірами дивував мешканців цього села. Ніколай Мавракордат

Номер слайду 9

Красноїльськ як селище міського типу виник в 1968 р., з населенням близько 9 тис. жителів.

Номер слайду 10

Дитячий табір «Лунка» Знаходиться в живописному, екологічно чистому районі Буковинських Карпат. Табір знаходиться в невеликій ущелині, на березі гірської ріки, в 7 км від селища. Зараз на базі налічується 6 теплих будиночків фінського типу на 72 місць, 18 будиночків літнього типу на 68 місць та відремонтований кам'яний дім на 40 місць. Розробила Долід НадіяІІІ сходинка: «Будеш на одному місці сидіти та про сенс життя думати — нічого не вийде».

Номер слайду 11

ОПС “Красноїльськ” працює цілорічно та розрахований на 62 ліжка. В санаторії функціонують рентгенологічний та фізіотерапевтичний кабінети, інгаляторій, клінічна лабораторія, маніпуляційна, санпропускник, ординаторська, лазня, пральня, їдальня, харчоблок, бібліотека, адміністративно-господарські приміщення. Обласний протитуберкульозний санаторій «Красноїльськ»Створений, відповідно до рішення Чернівецького облвиконкому в червні 1949 року, з метою підвищення ефективності лікування хворих на туберкульоз та осіб з групи ризику на санаторному етапі.

Номер слайду 12

СВЯТИНІ КРАСНОЇЛЬСЬКАУ деяких документах згадується про те, що перша православна церква була зведена з дерева на правому березі річки Сірецел на заході села Красна-Їльські у ХVI ст. Перша церква села. Репродукція з поштової листівки Леона Конінга з Чернівців. Друга дерев’яна церква Красноїльська (теперішня церква у Калінешть)Церква в честь «Різдва Іоана Предтечі»

Номер слайду 13

Церква в честь «Покрови Богородиці»Красноїльська чудотворна ікона Божої МатеріЦерква в честь «Святої Трійці»Жіночий монастир в честь «Великомученика Іоана Сучавського»

Номер слайду 14

ВИДАТНІ ЛЮДИ КРАСНОЇЛЬЩИНИАндронік Мотреску народився 1852 року в Красна Путна. У 1897 році був першим директором аграрної школи в м. Редеуць (Угорщина). ( Андронік Мотреску у нижньому ряду третій з правої сторони)  Крістофор Короаме народився в 1890 році в Красна Ілскі, доктор права, доцент з 1920 році у Чернівецькому Університеті. Атанасіє Мітрік народився у 1901р. в Красна Путна. Акторка Національного Театру у Чернівцях, з 1936 року акторка Муніципального Театру в Бухаресті.

Номер слайду 15

Іліє Мотреску народився у серпні 1942 року в с. Красноїльськ. Педагог, поет, публіцист, журналіст.Єлєна Герман народилася у липні 1956 року у с. Красна. З 1983 року – солістка національної опери в Кишиневі. Гастролювала по багатьох країнах світу: Румунія, Франція, Польша, Німеччина, Австрія. Марія Іліуц народилась 23 лютого 1954 року в с. Красноїльськ. Відома співачка, заслужений діяч мистецтв Молдови. Грозаву Ністор Траянович народився 22 серпня 1959 р. в Красноїльську. З 2007 року є віце мером міста Кишинів.

Номер слайду 16

ІV сходинка: « Немає переводу добрим звичаям народу»КРАСНОЇЛЬСЬКА ПОЛОНИНА

Номер слайду 17

Номер слайду 18

МАЛАНКАНайбільш яскравою маланка вважається в селищі Красноїльськ. Саме традиційна Красноїльська маланка була відображена в документальному фільмі Олександра Сухоликого-Собчука «Красна маланка». Згідно давніх традицій це дійство відбувається на свято Меланії та на Святого Василія Блаженного, тобто 13-14 січня. Традиційно створюють 5 великих маланок: дві на хуторі Путна, дві на хуторах Дял, Тражани і одна на Верхньому куті.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

КРАСНОЇЛЬСЬК

Номер слайду 22

Дякуємо за увагу!Зичимо міцного здоров’я, безхмарного неба та щастя без ліку.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Сценарії
Додано
6 червня 2019
Переглядів
756
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку