Презентація до семінару "Формувальне оцінювання - шлях до успішного навчання "

Про матеріал
Презентацію можна використати під час проведення семінару "Формувальне оцінювання - шлях до успішного навчання. " Мета: сприяти опануванню педагогами початкової школи технік формувального оцінювання, які використовуються для  вимірювання  навчальних досягнень молодших школярів.  
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формувальне оцінювання – шлях до успішного навчання

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Очікування Опанувати алгоритм діяльності вчителя щодо організації формувального оцінювання Ознайомитися з окремими техніками формувального оцінювання для розширення діапазону інструментарію, який використовується педагогами для вимірювання навчальних досягнень учнів. Прагнути до саморозвитку та самовдосконалення

Номер слайду 4

План 1. Актуальність впровадження формувального оцінювання в практику роботи сучасного вчителя початкової школи(Ліневич Т. М.- консультант ЦПРПП )2. Оцінка і самооцінювання інструмент контролю чи саморозвитку?(Пилипчук Л. М.- психолог ЦПРПП )3. Сучасні інструменти формувального оцінювання в роботі вчителя початкової школи.( Бондарук С. П. -вчитель початкових класів КЗ ПОЗСО І – ІІІ ст. № 1 )4. Рекомендації, щодо ведення класного журналу та свідоцтва досягнень , проведення діагностичних робіт (2 клас). (Ліневич Т. М.- консультант ЦПРПП ) 5. Рефлексія . Вправа “ Телеграма”

Номер слайду 5

Актуальність впровадження формувального оцінювання в практику вчителя початкової школи

Номер слайду 6

Нормативно –правові документи. Наказ МОНУвід 20.08.2018 № 924 “ Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання навчальних досягнень учнів першого класу НУШ”Наказ МОНУ від 27.08.2019№ 1154 “ Про затвердження методичних рекомендацій щодо оцінювання навчальних досягнень учнів другого класу НУШ”Методичні рекомендації щодо формувального оцінювання учнів 1 класу. Навчально - методичний посібник “ Нова українська школа: теорія і практика формувального у 1-2 класах закладів середньої освіти / Олена Фідкевич, Наталія Бакуніна. – Київ: Генеза, 2019 ”

Номер слайду 7

Питання які постають перед сучасним вчителем в контексті формувального оцінювання. Як здійснити формувальне оцінювання , коли відсутня бальна шкала?Як проводити формувальне оцінювання , коли велика наповнюваність класів і обмаль часу?Які інструменти формувального оцінювання в роботі вчителя початкової школи?Як переорієнтувати батьків на нову форму оцінювання?

Номер слайду 8

Переорінтація на нові об’єкти формувального оцінюванняІндивідуальний поступ учня, що веде до позитивного результату;Навички роботи учня ( говорити і слухати)Поведінка учня ґрунтується не на особистісній характеристиці особистості, а на адаптаційних можливостях, соціальних навиках вмінні співпрацювати .

Номер слайду 9

Сучасні орієнтири для вчителя щодо формувального оцінювання. Орієнтація на індивідуальний поступ, а не на відповідність певним критеріям і стандарту. Відсутність критики та негативних суджень, орієнтир на позитив. Не може складатися з цифри, позначки, букви, домінування словесної характеристики. Робота з батьками щодо нового сприйняття процесу оцінювання через індивідуальні консультації.

Номер слайду 10

Періорінтація на нові форми оцінювання. Діагностичне оцінювання. Формувальне оцінювання. Підсумкове оцінювання. Прогностичне оцінювання

Номер слайду 11

Діагностичне оцінювання. На початку навчання вчитель визначає рівень компетентності учнів, виміряє стартовий рівень, перевіряє те, що вивчено раніше. Це вимірювання може бути тестом, бесідою, читанням зразка.Ґрунтується на результатах, учитель може планувати викладання, оскільки знає рівень навичок і компетентності кожної дитини.

Номер слайду 12

Формувальне оцінюваннядозволяє оцінити компетентності та поступ учня. Відбувається під час навчання і сприяє навчанню;Ґрунтується на поставлених цілях;Забезпечує зв’язок з майбутнім ;Має місце в усіх інтерактивних ситуаціях в школі;Взаємодія між учителем-учнем, учителем-учнем-батьками;Інформація про поступ у навчанні та результати навчання учня – якісна, описова;Проміжне оцінювання, що відбувається впродовж навчального року, є частиною безперервного оцінювання.

Номер слайду 13

Алгоритм діяльності вчителя. Формулювання об’єктивних і зрозумілих навчальних цілей. Ознайомлення з критеріями оцінювання. Забезпечення активної участі учнів у процесі оцінювання. Забезпечення можливості учнів аналізувати власну діяльність. Корегування спільно з учнями підходів до навчання з урахуванням результатів оцінювання.

Номер слайду 14

Підсумкове оцінювання – це оцінювання рівня компетентностіПроводиться після вивчення модуля, теми, звіту за навчальний рік;Стосується минулого;Відображає те як були досягнуті цілі.

Номер слайду 15

Прогностичне оцінювання- це попереджувальне оцінювання. Постановка нових цілей для майбутнього навчання;Спільні роздуми про те, що і як вивчати в майбутньому;Спільні роздуми з учителем про те, якої допомоги потребує учень.

Номер слайду 16

У сучасній школі змінюється загальна мета оцінювання - вона перестає бути лише інструментом оцінювання успішності учня, а стає засобом навчання для вчителя також.

Номер слайду 17

Оцінка і самооцінювання – інструмент контролю чи розвитку?

Номер слайду 18

Дуже важливо передати контроль над процесом навчання самій дитині, допомагаючи їй розвинути здатність до самокоттролю, складовою якої є навички самооцінювання. Як почати рухатись у цьому напрямку? Є два шляхи: Трансформувати щоденне оцінювання дітей учителем у якісний зворотній зв’язок;Системно запроваджувати рефлексію як невід’ємний елемент у процес навчання.

Номер слайду 19

Вплив критики і якісного оцінювання діяльності на емоційний стан особистості{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критика Якісний зворотній зв’язок. Дає можливість продемонструвати статус, підвищити свою вищість, виплеснути емоції. Часто викликає роздратування, агресію, апатію. Може відбити бажання проявляти ініціативу, може загальмувати справу. Руйнує контакт, загрожує подальшій взаємодії. Мотивує на досягнення результату, спонукає ставити нові цілі, більш якісно відпрацьовувати навички. Дає можливість м’яко вказати на слабкі місця, зберегти контакт і взаємодію, будувати партнерські відносини. Привчає до культури позитивної взаємодії. Отримуючи такий зворотній зв’язок, людина звикає так само реагувати на діє інших: не оцінювати або знецінювати, а бачити та підсилювати.

Номер слайду 20

Зворотній зв’язок. Крок 1. Що вдалося? Що вийшло добре?Крок 2. Що варто додати, змінити, зробити інакше?

Номер слайду 21

Зворотній зв’язок. Важливі деталіВисловлюємося в минулому часі, фіксуємо ситуацію, дії( було зроблено…, розвязано два завдання з п’яти)Використовуємо позитивне форму( варто додати, у подібних завданнях зазвичай роблять так…, вийшло успішно зробити)Перевіряємо чи не втратився контакт з дитиною ( погоджуєшся?, спробуєш?)Невербально демонструємо відповідність, налаштованість на контакт, продовження т взаємодії( встановлюємо зоровий контакт, використовуємо відкриті жести, спокійну інтонацію, по можливості присідаємо поруч з дитиною)

Номер слайду 22

Самооцінювання – це навичка для життя. Незалежність і самоствердження. Розуміння себе усвідомленість. Впевненість Рятує від залежності чужих оцінок, невпевненості, вразливості, маніпулювання, булінгу

Номер слайду 23

Картки самооцінки в адаптаційний період 1 клас. Прізвище, ім’я________Дата______Що мене захоплює в школі: намалюй або напиши. Що мене непокоїть в школі: намалюй або напиши. Коментар батьків:

Номер слайду 24

Картка – роздуми самооцінювання 2 клас. Прізвище, ім’я__________ Дата________1. Що в тебе добре виходить в школі?__________________2. Що викликає труднощі?____________________________3. Як тобі краще допомогти?__________________________4. Мої цілі на ІІ семестр?______________________________5. Джерела радості у школі __________________________6. Причини занепокоєння у школі ________________ Коментар батьків або осіб, що їх заміняють________________________________

Номер слайду 25

Лист самооцінювання поведінки{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Умію це робити. Все ще тренуюся. Я хороший друг, не цькую, не провокую. Дотримуюся правил школи , класу. Добре ставлюсь до інших. Швидко йду на перерву. Обідаю як культурна людина. Слухаю інструкції в класі і дію згідно ними. Пам’ятаю, що треба піднімати руку. Даю всім спокійно працбвати. Виконую вправи які задають, не роблю нічого іншого. Умію самостійно працювати в парі, групіСамостійно виконую домашню роботу

Номер слайду 26

Картка самооцінювання роботи і поведінки за тиждень. Прізвище, ім’я______________ Дата_______Т- так Н- ні{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}понеділоквівтороксередачетверп’ятниця. Зайшов у клас спокійно. Дав усім спокійно працювати. Працював згідно отриманих інструкцій. Міг спокійно самостійно працювати. Пам’ятав, що перед тим як щось сказати потрібно підняти руку. Добре працював у парі, групіДотримувався інструкцій в їдальніВиконував домашню роботу

Номер слайду 27

Наприкінці цього тижня візьми цей папір додому, покажи батькам і поговори про свою роботу в школі. Ми обговорили роботу моєї дитини в школі_____________________ Підпис батьків/осіб, які їх замінюють: _____________

Номер слайду 28

Картка групового оцінювання1- згоден 2 – не зовсім згоден 3 – абсолютно не згоден1. Група добре працювала2. Кожен взяв на себе відповідальність за виконання завдання.3. Ми змогли легко домовитися про свої ролі. 4. Вважаємо, що завдання були легкими.5. Вважаємо, що завдання були звичайного рівня складності.6. Вважаємо, що завдання були складними.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}123

Номер слайду 29

7. Що було найкращим у цьому методі роботи?__________________________________________________________________________8. Подумай, чи можна цей метод роботи покращити. Як?____________________________________________________________________________9. Напиши, що ти дізнався про цю тему.______________________________________________________________________________ 10. Повідомлення вчителю.__________________________________________________________________

Номер слайду 30

Робота з батьками. Наведена нижче анкета складається із двох частин: першу частину заповніть, будь ласка, разом зі своєю дитиною, а в другій поділіться своїми думками. Прізвище, ім'я ______________Дата___________I. Дитина відповідає, а дорослий записує1. Назви кілька своїх улюблених речей або предметів у школі.______________________________________________2. Чи є в твоїй школі щось, що тебе турбує чи дратує? Що саме? __________________________________________________3. Чи є в школі предмети, які тобі складно вивчати? Які це предмети?_________________________

Номер слайду 31

4. Подумай про те, як вчителі могли би тобі допомогти, якщо в тебе є труднощі або ти чогось не розумієш?________________________5. Чи знаєш ти, як гратися з іншими дітьми під час перерв без суперечок?_______________________________________6. Чи є в тебе друзі, з якими ти граєшся на перервах?___________________________________________________7. Тебе цькували?____________________________________8. Якщо тебе цькували, то хто? Коли? Як ти думаєш, чому це трапилось?_____________________________

Номер слайду 32

ІІ Розділ для батьків. Запишіть свої власні погляди / почуття / думки про школу1. Інформаційне забезпечення. Чи достатньо у вас інформації щодо роботи вашої дитини в школі та її поступу в навчанні?_____________________________2. Домашнє завдання. Чи є у вашої дитини вдома проблеми, чи дуже багато в неї домашніх завдань, недостатньо домашніх завдань тощо._____________________________3. Співпраця між домом і школою. Як це працює? Які ваші очікування стосовно цього? Бажання? Ви хочете змін? _______________________________________4. Побажання для вчителя______________________Дякую!

Номер слайду 33

Сучасні інструменти формувального оцінювання в роботі вчителя початкової школи

Номер слайду 34

Інструменти формувального оцінювання Вербальне оцінювання: Різні форми схвалення, підбадьорювання, виражені словесно та за допомогою міміки, жесту, модуляції голосу;Розгорнуте словесне оцінювання( вчитель аналізує хід роботи, її результат, коментує спосіб виконання, показує раціональні способи роботи та ін.);Персрективна та відстрочена оцінка( вчитель роз’яснює за яких умов учень може в перспективі одержати найвище схвалення);Динамічна виставка окремих дитячих робіт;Ігрова оцінка – нагородження переможців.

Номер слайду 35

Зворотній зв’язок:{91 EBBBCC-DAD2-459 C-BE2 E-F6 DE35 CF9 A28}Мініогляд Наприкінці уроку учні на окремих аркушах відповідають на питання: - Що на уроці було найважливішим? - Який етап уроку був найбільш зрозумілим? - Що взагалі залишилось незрозумілим? - Які поняття хотілось би зрозуміти краще? Спрямована розшифровка. Учні своїми словами дають розшифровку тих понять, які були опрацьовані на уроці. Резюме в одному реченні Учні одним реченням дають характеристику основних понять, розглянутих на уроці. Тижневі звіти. Швидкий зворотний зв’язок: вчитель – учень.- Чого я навчився цього тижня?- Які питання залишились для мене незрозумілими?- Які питання я задав би учням, якби був вчителем, щоб перевірити, чизрозуміли вони матеріал?Шкала. На полях зошита учень креслить шкалу і відзначає, на якомурівні, на його думку, виконана робота. Внизу – не впорався, посередині– впорався, але виникли проблеми, вгорі – все вийшло. Під час перевірки вчитель вситавляє свою градацію. Рефлексивний екран. Було цікаво…Було важко…Тепер я можу…Я навчився…Я зміг…Яспробую…Мене здивувало…Урок дав мені для життя…Оцінка за рівнями1 – не зможу повторити; 2 – потрібна допомога; 3 – вмію; 4 – можу навчити.

Номер слайду 36

Для учнів 1 – х класів

Номер слайду 37

На початку застосування підбираємо найпростіші завданнясподобалась чи не сподобалась мені моя робота;який у мене настрій після виконання роботи

Номер слайду 38

Сходинки успіху

Номер слайду 39

Сигнальні картки. Долоньки можна піднімати або покласти на кутик робочого столу.

Номер слайду 40

Індекс-картки для узагальнення або запитань Вчитель періодично роздає учням картки із завданнями, зображеними з обох боків (почергово перевертаючи певним боком):1: Назвіть основні ідеї вивченого матеріалу, узагальніть їх.2: Визначте, що з вивченого ви недостатньо зрозуміли.

Номер слайду 41

Вимірювання температури. Метод використовують для виявлення того, наскільки учні правильно виконують завдання. Для цього діяльність учнів призупиняється запитанням: «Що ми робимо?». Відповідь на поставлене запитання – демонстрація розуміння завдання  або процесу його виконання. У разі роботи в парах або групах учитель просить пару або групу продемонструвати процес виконання завдання. Інші спостерігають.

Номер слайду 42

Мовні зразки (підказки)Учитель періодично дає учням мовні зразки (вислови, підказки), які допомагають будувати відповідь. Наприклад: Основною ідеєю  (принципом, процесом) є _________, тому що___________.

Номер слайду 43

Лінійка самооцінювань

Номер слайду 44

Сигнал рукою– Я розумію і можу пояснити (великий палець руки спрямовано вгору).– Я все ще не розумію (великий палець руки спрямовано в сторону).– Я не зовсім упевнений у (помахати рукою). Після ознайомлення із сигналами учитель опитує : Що саме Ви не зрозуміли? У чому відчуваєте невпевненість? Що ви зрозуміли й можете пояснити?За результатами отриманих відповідей учитель приймає рішення про повторне вивчення, закріплення теми або продовження вивчення тем за програмою.

Номер слайду 45

Світлофор У кожного учня є картки трьох кольорів світлофора. Учитель просить учнів показувати карткою відповідного зеленого кольору розуміння , жовтим - неповне розуміння, червоним - нерозуміння матеріалу. Після сигналу учитель з’ясовує: що зрозуміли? Що не зрозуміли?

Номер слайду 46

Однохвилинне есе. Техніка, яка використовується з метою представлення учнями зворотного зв’язку про вивчене з теми. Для написання есе вчитель може поставити такі запитання: Що найголовніше ти дізнався сьогодні?Які питання залишилися для тебе незрозумілими?

Номер слайду 47

Трихвилинна пауза. Учитель надає учням трихвилинну паузу, яка дає можливість обдумувати поняття, ідеї уроку, пов’язати з попереднім матеріалом, знаннями, досвідом, а також визначитися із незрозумілими моментами. Я змінив/змінила своє ставлення до…. Я дізнався/дізналася більше про…. Я здивувався/здивувалася тому, що …Я відчув/відчула…Я ставився/ставилася до …

Номер слайду 48

Дві зірки й побажання(взаємооцінювання)Застосовується для оцінювання творчих робіт учнів, творів, есе. Учитель пропонує перевірити роботу однокласника. Коли учні коментують роботи один одного, вони не виставляють оцінки, а вказують на два позитивні моменти – «дві зірки» – і на один момент, який потребує доопрацювання – «побажання»

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Портфоліо учня. Портфоліо – спосіб фіксації, накопичення та оцінки індивідуальних досягнень школяра в певний період навчання. Мета портфоліо- представити документовані результати процесу освіти школяра, які дозволять побачити “картину ” значимих успіхів вцілому.

Номер слайду 51

Формувальне оцінювання:сприяє впевненості у власних силахнадає корисні поради на певних етапах урокусигналізує про труднощізабезпеує діалог «учитель-учень»

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Оцінювання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Лєвтєрова Марина Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Совпель Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бурнос Олена
    Щиро дякую за корисну інформацію.Буду використовувати в своїй роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лазорко Наталія Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Kitsenko Victoria
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Демчило Світлана Валентинівна
    Дякую за вашу роботу.Знайшла відповіді на більшість запитань щодо формувального оцінювання.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додав(-ла)
Ліневич Тамара
Пов’язані теми
Педагогіка, Майстер-класи
Додано
13 грудня 2020
Переглядів
24256
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку