Презентація до свята «І хліб, і до хліба..»

Про матеріал

Презентація до свята "І хліб, і до хліба..." Метою заходу є: розкрити значимість історії розвитку хліборобства в Україні; вказати на трагічні сторінки історії, пов'язані з хлібом; виховувати дбайливе ставлення до хліба, пошану й повагу до праці хліборобів; прищеплювати любов до рідного краю; плекати почуття патріотизму; збагачувати й уточнювати словниковий запас; розвивати артистичні здібності, удосконалювати майстерність майбутніх професій екскурсоводів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хліб усьому голова

Номер слайду 2

Хлібороб, як і будь-який фахівець, починається з школи, саме тут у юній душі формується свідомість, набуття обов'язку, поваги до хліба, до праці»В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молодіНародний Музей хліба

Номер слайду 4

Вчити любові до землі, до хліба, до людей праці - основна мета Музею хліба Національного еколого-натуралістично-го центру учнівської молоді. В Музеї зібрано понад 2000 експонатів, які розповідають про історію хліба, його значення для людини, походження основних зернових культур (жита, пшениці, кукурудзи, ячменю та інших).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Понад 150 красивих короваїв з різних куточків України можна побачити в експозиції «Хліб - усьому голова». Окраса її, національний хліб України - наша пишна українська паляниця з рум'яним гребінцем.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Весільний коровай Запорізької області

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Коровай Хмельниччини

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Ще в 1972 році знаний хлібороб України О. В. Гіталов опублікував «Думу про хліб», в якій йшлося про те, «що кожний буханець хліба вбирає в себе не тільки хліборобську працю, а й працю шахтаря, металурга, конструктора, хіміка, машинобудівника - всього суспільства».

Номер слайду 17

В експозиції Музею також розповідається про розвиток хліборобства в період колективізації (що на даному етапі оцінюється неооднозначно), але це наша історія. Голодомор на Україні (1932-33 рр.), під час якого загинуло біля 10 млн людей, 75-річчя якого було в 2008 р.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

В експозиції значне місце відведено розповіді про хліборобську ниву воєнних (1941-1945) років та в період її відродження, зокрема показані норми видачі хліба населенню блокадного Ленінграда по хлібних карточках. „125 блокадних грам з вогнем і кров'ю пополам", - писала поетеса Ольга Берггольц. В цій експозиції закарбована сувора пам'ять, гнівне обвинувачення паліям війни. У всіх експонатах, від хлібної шкоринки до щоденника Тані Савичевої, - заклик до народів світу не допустити нових смертей і руйнувань.

Номер слайду 20

Склад блокадного хліба: житнє борошно, дефектне 50%, макуха 10%, солод 10%, целюлоза 15%, висівки 5%, пил з боєн і соєве борошно 10%.

Номер слайду 21

Чітке уявлення про велетенську відстань у роках отримуєш, коли доторкаєшся до знарядь праці, які служили нашим далеким предкам і широко представлені в Музеї (від дерев'яного плуга до сучасного трактора, від ковша для ручної сівби до комбайна).

Номер слайду 22

Цими знаряддями праці користувалися на окупованих територіях України

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Почесне місце в Музеї відведено нашому поетові Т. Г. Шевченку, який тепло писав у своїх творах про хліб, про тяжку працю хлібороба. Гілочка з трьох колосків, перев'язана жовто-блакитною стрічкою, коровай з тризубом - дарунок поетові від юнатів України.

Номер слайду 25

Видатний вчений К. А. Тимірязєв говорив: «Шматок добре випеченого хліба становить один з величних винаходів людського розуму».

Номер слайду 26

Музей хліба став джерелом руху молоді за бережливість, центром виховання доброти, працелюбства, шани до людей праці і щорічно поповнюється новими експонатами та новими розділами.

Номер слайду 27

«Скільки не думай, краще хліба нічого не придумаш»

pptx
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку